sobota 6. marca 2010

Budúca štrkovňa ?

#1 | 06.03.2010 14:32:22
Marián Burík
62.168.67.220
Komisia životného prostredia a MV Sihoť po diskusii k danej problematike, zásadne odmietajú predložený zámer a žiadajú neakceptovať podanú žiadosť o zmenu územného plánu danej lokality. Taktiež obe komisie sú pripravené v prípade potreby zorganizovať petičnú akciu na území mesta Ilava proti uvedenému zámeru .
Členovia oboch komisií žiadajú vedenie mesta Ilava zverejniť uvedený zámer na internetových stránkach mesta, taktiež v Ilavskom mesačníku tak, aby všetci občania mesta Ilavy boli informovaní o uvedenom zámere.

#2 | 06.03.2010 14:50:52
štrk
95.102.71.10
Príspevok ktorý bol v - otázkach a odpovediach - patrí teraz sem, keď už je k tomu vytvorená nová tema. Čo sa mňa týka, ja sa radšej obrátim na niektorého zástupcu mesta. Mohol by tu niekto vysvetliť, ako je to so zriadením štrkovne? Kto , kedy a kde ju má mať a prevádzkovať - ak by sa dalo prosím..... Ďakujem za odpoveď.

#3 | 06.03.2010 16:02:46
Marián Burík
62.168.67.220
Krátky zápis z jednania – modifikovaný zámer ťažby štrkopieskov v regióne susedných
katastrov obce Pruské
Prítomní: podľa prezenčnej listiny
Termín: 11.02.2010
Miesto konania: Obecný úrad Pruské
V úvode Ing. Oliva oboznámil prítomných s modifikovaným zámerom investora – spočíva
v zmene technológie prepravy na dopravníkový pás šírky 80 cm až po triedičku, ktorá je plánovaná
v priestore pozemkov Urbáru Ilava pred betonárkou p. Jakúbka. Odtiaľto doprava vytriedených hmôt
pôjde cestou I. triedy a diaľnicou, v žiadnom prípade nebude smerovať cestami II. triedy do
katastrálnych území obcí mikroregiónu Zdroje Bielych Karpát. Obavy starostov predmetných obcí
o možnom poškodení dopravnej infraštruktúry sú teda neopodstatnené, čo osobne garantuje Ing. Oliva.
V modifikovanom zámere sa predpokladá vytvorenie 3 ťažobných miest, ktoré budú v zmysle
predloženej mapy ťažené proti prúdu rieky Váh postupne. Po vyťažení jedného ťažobného priestoru sa
postúpi vyššie. Starosta obce deklaroval priestor na širokú diskusiu s občanmi a upozornil, že je viazaný
s platnými uzneseniami OcZ. Zároveň oznámil, že o veci bude informovať dnešné mimoriadne OcZ,
ktoré bolo zvolané v inej veci. Ing. Oliva požiadal o možnosť prezentácie modifikovaného zámeru na
zastupiteľstve, čo mu bolo umožnené. Starosta obce požiadal o fotokópiu spracovaného zámeru, s čím
Ing. Oliva nesúhlasil. Starosta obce oznámil, že v prípade ďalšieho spracovávania modifikovaného
zámeru bude striktne trvať na všetkých štúdiách, ktoré potvrdia, alebo vyvrátia potenciálne ohrozenia
občanov a na ich vyriešení.
Ing. Oliva potvrdil predchádzajúce postoje vo vzťahu k obci a záujem hľadať riešenia
a dohodnúť sa.

#4 | 06.03.2010 16:09:43
Marián Burík
62.168.67.220
1. V prípade, že sa schváli variant trojsmennej prevádzky, pričom sa počíta aj s víkendovými dňami bude miera vyťaženého riečneho materiálu ďaleko presahovať uvádzané množstvo 1 100 000 ton / ročne.
2. Realizáciou ťažby uvádzaných rozmerov by vznikol v mieste ťažby kráter o ploche 36 ha a asi 23 m hlboký, čo by mohlo mať za následok postupný zosuv ďalších vrstiev pôdy, ktoré zahrňujú aj pohyblivé piesky vyskytujúce sa pod celou spomínanou lokalitou. Takýto zosuv by mohol spôsobiť posúvanie alebo prepadávanie sa rodinných domov nachádzajúcich sa v danej lokalite, čo by vážne ohrozilo bezpečnosť občanov.

#5 | 06.03.2010 16:26:31
zámer štrkovňa v Ilave
195.91.79.89
Vážení.
V minulosti jsme představili obcím a úřadům Ilavy a okolí náš zájem, podílet se na zásobování středního Pováží štěrkopískem. Zájem jsme rozdělili na 2 etapy. První etapa spočívala ve vytvoření areálu (se skládkami materiálu přivezeného z naší štěrkovny Hrubá Borša u Sence) v katastru obce Košeca s přístupem po protipovodňové hrází od silnice Ilava -Pruské podél místní části Podvažie. K této etapě bylo vydáno uzemni rozhodnutí. Vzhledem k odkládání výstavby dálnice a koridoru železniční rychlodráhy a vzhledem k zavedení dálniční daně, jsme se rozhodli nepokračovat v realizaci této etapy a rovnou zahájit druhou etapu tohoto záměru. Tato etapa spočívá ve výstavbě úpravny kameniva včetně váhy a sociálního zařízení v prostoru mezi silnicí Ilava / Pruské - řekou Váh - stávající betonámou a stávající vodní plochou na katastru obce Ilava. Areál bude mít bezprostřední přístup na odvozné komunikace bez zásahu na obyvatele a bude bez ohrožení povodněmi. Úpravna bude zásobována surovinou těženou v prostoru stávajícího jezera jeho přetěžováním apod., ale hlavně bude zásobována z nově vzniklého těžebního prostoru na katastru obce Košeca, který vznikne na pravém břehu řeky Váh pod stávajícími vodními plochami v katastru obce Dulov. Doprava materiálu bude pásovými dopravníky, kde začátek přejde lávkou Tovarský potok a bude pokračovat po patě protipovodňové hráze a cca 100 metrů před prvním domem místní části Podvažie zabočí o 90 stupňů doleva k řece Váh a po překročení Váhu nově vybudovaným ocelovým mostem bude pokračovat po levém břehu Váhu do výše zmiňované úpravny.
Doufáme, že změna našeho záměru respektujícího hlavní připomínky občanů zvláště z místní části Podvažie, vznesené v přípravné etapě, bude z vaší strany hodnocena kladně a přispěje ke konečné realizaci našeho záměru, na kterém můžeme profitovat nejen my jako investor, ale i majitelé dotčených pozemků a dotčené obce.
S pozdravem Jan Oliva jednatel společnosti 26.2.2010

#6 | 06.03.2010 16:31:01
Marián Burík
62.168.67.220
Prognóza stavu vody v Slovenskej republike k roku 2010
29/09/2001 (Michal Kravčík - Ľudia a voda)
V nasledujúcich desiatich rokoch ubudne zo Slovenska cca 4-6 miliárd m3 vodných zdrojov. V roku 2010 zrážkový úhrn bude nižší v priemere o 10-15% (600 - 640 mm). Bude sa vyskytovať únava zo života, apatia z nezvládania situácie v čase povodní, požiarov. Bude sa stupňovať agresivita, intolerancia, xenofóbia, nenávisť. Zároveň bude pribúdať množstvo konfliktov. Je to skutočne tak, ako spieva slovenský populárny spevák Jožo Ráž „je to voda, ktorá nás drží nad vodou“.
Na základe dlhodobých analýz predkladáme prognózu stavu vody na Slovensku a jej dopad na stav životného prostredia a prírodný produkčný potenciál i na socio-ekonomické prostredie na Slovensku do roku 2010. Táto prognóza vznikla na základe poznania trendových zmien hydrologického režimu riek povodí Slovenskej republiky, ktoré sú definované v knihe "Voda pre tretie tisícročie - Neubližujme vode, aby ona neubližovala nám", ktorú vydalo združenie Ľudia a voda v roku 2000.
V nasledujúcich 10-tich rokoch dôjde na Slovensku k úbytku vodných zdrojov v celkovom objeme cca 4-6 miliárd m3. Na základe toho dôjde k postupnému ubúdaniu zrážok. V roku 2010 zrážkový úhrn bude nižší v priemere o 10-15% (600 - 640 mm). Napriek tomu, že dôjde k celkovému poklesu zrážok, ich priestorové i časové rozdelenie bude extrémnejšie ako v súčasnosti. V lete bude pršať ešte viac a v zime, na jar a na jeseň ešte menej. V letných mesiacoch sa budú vyskytovať extrémne intenzívne zrážky s potenciálnym úhrnom 200-400 mm s dobou trvania 30 až 60 minút.. Celkový priemerný prírastok zrážok oproti súčasnosti v letných mesiacoch dosiahne 20-30 percent, čo v objeme predstavuje 3 - 4,5 mld. m3 ročne. Častejší výskyt letných extrémnych zrážok vyvolá katastrofálne povodňové situácie na malých potokoch v horských a podhorských oblastiach i s následnými rozsiahlymi povodňovými záplavami v nížinných oblastiach. Najviac budú ohrozované obce v podhorských oblastiach v celom karpatskom oblúku od východných hraníc s Ukrajinou až po západné hranice s Českou republikou.
Podobné prípady, ako boli záplavy na Svinke v roku 1998, budú v letnom období súčasťou každodenného života s tragickými dôsledkami na ľudských životoch i na majetku občanov. Najrizikovejšie oblasti výskytu extrémnych prívalových dažďov budú horské regióny Slovenska, kde sú priestorovo výrazne formované lesné ekosystémy s náhlym prechodom do nížinnej vysušenej otvorenej spriemyselnenej krajiny. Doteraz vykonané vodohospodárske investície (priehrady, úpravy tokov, ochranné hrádze) budú potenciálnym zdrojom rizík vytvárania prielomových vĺn a záplav v nížinných oblastiach.
V ostatných mesiacoch (september - máj) bude pokles zrážok oproti terajším dosahovať 20 - 30% (4 - 6 mld. m3), čo zásadne ovplyvní a zníži prírodný produkčný potenciál pôd s katastrofálnym dopadom na potravinovú bezpečnosť Slovenska. Vysušená spriemyselnená poľnohospodárska krajina bude zdrojom pomerne rýchleho prehrievania zemského povrchu i extrémnych horúčav v mesiacoch apríl až do polovice júna a v druhej polovici augusta až do konca septembra. Priemerné ročné teploty oproti súčasným budú vyššie v priemere o 1 stupeň celzia s častejším výskytom náhlych zmien počasia i ich extrémami. V roku 2010 budú letné horúčavy bežne dosahovať 35 až 38 stupňov celzia s možnými dosiahnutými extrémami do 45 stupňov Celzia. Vysoká vlkosť vzduchu s extrémnymi horúčavami bude spôsobovať veľmi vážne zdravotné problémy občanom. Zároveň budú vážne problémy s nástupom nových civilizačných chorôb na Slovensku, typické pre tropické oblasti.
Plošný nedostatok vody v prírodných zdrojoch bude vyvolať kolapsové situácie v poľnohospodárstve s pestovaním základných poľnohospodárskych produktov, ktoré sú typické pre pásmo Slovenska, radikálny úbytok biodiverzity, pravidelné letné a jesenné požiare zo sucha. Taktiež bude akútny nedostatok kvalitných vodných zdrojov.
Vyššie popísaná prognóza bude mať tragické dôsledky pre socio-ekonomické prostredie na Slovensku. Bude sa vyskytovať únava zo života, apatia z nezvládania situácie v čase povodní, požiarov. Bude sa stupňovať agresivita, intolerancia, xenofóbia, nenávisť. Zároveň bude pribúdať množstvo konfliktov. Hlavným zmyslom života bude agresívna sebaochrana jedných na úkor druhých, mať dostatok vody a potravín, chrániť svoj majetok a svoju rodinu na úkor druhých. Dôjde k postupnému rozkladu socio-ekonomických vzťahov v spoločnosti.
Podobná situácia s vodnými zdrojmi bude na celom svete. Budú pribúdať úplne vysušené regióny bez vody a tým aj bez potravín s rozvráteným životným prostredím. Taktiež budú pribúdať regióny s katastrofálnymi záplavami na všetkých kontinentoch s tragickými dôsledkami na strate životov státisícov ľudí. Doterajšie vybudované vodné diela a priehrady na vodných tokoch budú zdrojom ďalších veľkých rizík vytvárania prielomových vĺn v údoliach riek, ktoré budú devastovať ľudské obydlia s ohromnými stratami na ľudských životoch, pretože tieto stavby boli inžiniersky pripravované na podmienky hydrológie v 20-tom storočí. Vplyv činnosti človeka na likvidáciu vody v prírodných ekosystémoch v 20. storočí zásadne zmení hydrologické podmienky v 21. storočí.
Tragédiou je, že súčasna civilizácia tieto súvislosti nevníma a tým nedokáže nájsť vychodiská ani spôsoby, ako zvrátiť tento nepriaznivý trend, ktorý nás všetkých vedie do záhuby tak bohatých, ktorí na tejto biede bohatnú, resp. budú bohatnúť, ako aj najchudobnejšie spoločenské vrstvy. Dokážeme vnímať iba svoje materiálne potreby pre svoje prežitie. Z toho pramenia aj rozvojové stratégie obchodovania s vodou. Správanie svetových koncernov, obchodujúcich s "vodou" len potvrdzuje, že namiesto toho, aby svoje zisky orientovali na komplexnú ochranu vodných zdrojov, venujú sa príprave ďalších megaprojektov, z ktorých chcú mať ešte väčšie zisky. Zabúdajú na to, že ich bohastvo bude navnivoč aj pre nich samých. Jeden z posledných megaprojektov je rezať kocky ľadu zo Severného ľadového oceána a transportovať ich po mori do vysušených oblastí. Tento projekt by mal priniesť stámiliárdové zisky pre obchodné spoločnosti, ale aj príspevok k začiatku konca roztápania ľadovcov.
Rozvojové krajiny (ako napríklad Slovensko) v danej situácii majú ešte ako tak dobré zásoby vodných zdrojov. Preto si medzinárodné koncerny s vodnými produktmi už teraz pripravujú pozíciu vlastniť vodné zdroje v týchto štátoch, do ktorých patrí aj Slovensko, kde ekonomika je podvyživená a vládny administratívny aparát je skorumpovaný. Tak sa stane, že v roku 2010 budú svetové koncerny vlastniť zostávajúce vodné zdroje aj na Slovensku. Jeden liter vody v roku 2010 bude stať viac ako 100 Sk. Obchod s vodou už v roku 2010 bude najvýnosnejším obchodom na svete. Kto bude vlastniť vodné zdroje, ten bude bohatnúť, aj keď iba dočasne. Chudobnejšie vrstvy na Slovensku nebudú mať dostatok finančných prostriedkov na kvalitné vodné zdroje, preto budú piť znečistenú resp. kontaminovanú vodu. S tým bude súvisieť veľmi častý výskyt rôznych infekčných chorôb, ktoré spoločnosť nebude zvládať. Bude život ťaživý až tragický s častým výskytom samovrážd.
Voda je základné ľudské právo, ktoré si, bohužiaľ, zatiaľ neuvedomujeme a neuvedomujeme si dôsledky svojho konania na náš vlastný život. My, ľudia likvidujeme práva vody na jej život v jej prírodných ekosystémoch a tým si pripravujeme ukrutnú tragédiu. V priemere každý z nás na Slovensku zlikviduje 50 kubických metrov sladkej vody ročne, ktorá sa stráca a uskladňuje nenávratne v oceánoch vďaka neuváženému vysušovaniu. Toto sme začali, podobne ako veľa krajín sveta po 2.svetovej vojne a nechceme si uvedomiť, že likvidácia jedného percenta vody z hydrologického cyklu ročne spôsobí v priebehu 100 rokov úplnú likvidáciu vody v malom hydrologickom cykle. To znamená, že najneskôr o 50 rokov bude Slovensko úplne vysušené, a nielen že nebude dostatok vodných zdrojov, ale prestane aj pršať. Ak by to bol trend iba v prírodnom prostredí na Slovensku, nebola by to tregédia, ale takú hlúposť, ako robíme my na Slovensku, robia všetci po celom svete. Všetci svorne vysušujeme krajinu a vyvolávame nerovnovážny stav v globálnom ekosystéme Zeme.
Žijeme stále v ilúzii, že ak odštartujeme rozvojové ekonomické programy, bude už len lepšie. Tragédiou je, že táto ilúzia je len bublina. Povodne, smršte, extrémne horúčavy posledných rokoch nám napomáhajú, aby sme pochopili súvislosti, že príroda sa zvíja v kŕčoch a že nás varuje, aby sme zmenili narábanie s prírodnými zdrojmi a hlavne s vodou, od ktorej sme bytostne závislí, ako aj celý biologický život. Potrebujeme pochopiť, aby sme neboli tichými spoluvinníkmi kolektívneho ničenia Zeme, že sme duchom neboli prítomní, alebo že sme tomu nerozumeli, keď vandali ničili prírodu.
Preto sa obraciame na členov Vlády Slovenskej republiky, poslancov NR SR, prezidenta, politické strany, spoločenské organizácie, lídrov obcí, spoločenského, duchovného i kultúrneho života i občanov, aby sme sa spoločným úsilím pokúsili zastaviť vysušovanie Slovenska a aby sme ukázali svetu východisko zo zblúdenej cesty a aby sme zabránili naplneniu predkladanej prognózy. Je to naša zodpovednosť voči nám samým, voči našim deťom i všetkým zvieratám na planéte Zem. Máme na to 10 rokov. Ak do 10-tich rokoch nezastavíme vysušovanie Slovenska, po roku 2010 sa odštartujú nekontrolovateľné zmeny v globálnom ekosystéme planéty Zem. Na konci týchto nekontrolovateľných zmien bude globálna potopa takého rozsahu, aká sa odohrala približne 20 000 rokov pred Kristom. Je to skutočne tak, ako spieva slovenský populárny spevák Jožo Ráž „je to voda, ktorá nás drží nad vodou“.
Európska vodná charta:
I. Bez vody niet život. Voda je drahocenná a pre človeka ničím nenahraditeľná.
II. Zásoby dobrej vody nie sú nevyčerpateľné. Preto je stále naliehavejšou nevyhnutnosť tieto zásoby udržať, šetrne a hospodárne s nimi zaobchádzať.
III. Znečisťovanie vody spôsobuje škody ľuďom a všetkým ostatným organizmom.
IV. Akosť vody musí zodpovedať požiadavkám zdravia ľudu a účelom využitia.
V. Použitá voda sa musí vrátiť do recipientov v takom stave, ktorý nepriaznivo neovplyvní jej ďalšie využitie na verejnú a súkromnú potrebu.
VI. Na udržanie zásob vody má veľký význam rastlinstvo, predovšetkým les.
VII. Zásoby vody treba udržať na súčasných stavoch.
VIII. Príslušné organizácie musia správne a plánovite riadiť hospodárenie s vodou, čo vyžaduje konštruktívnu vodohospodársku politiku.
IX. Ochrana vôd vyžaduje rozšírenie vedeckého výskumu, vyškolenie odborníkov a výchovu verejnosti.
X. Každý človek je povinný šetrne a hospodárne používať vodu pre dobro všetkých.
XI. Vodohospodárske plánovanie sa má riediť nie podľa politických a správnych hraníc, ale podľa prirodzených hraníc povodí.
XII. Voda nepozná štátne hranice. To vyžaduje medzinárodnú spoluprácu.

#7 | 06.03.2010 20:24:07
aiv
78.99.152.99
Všade na okolí sú štrkovne, kameňolomy a kto potrebuje ďalšie štrky a tým devastovať okolie Váhu? Namiesto toho aby sa okolie Váhu rekultivovalo, odstránilo množstvo divokých skládok, tak je tu taký nezmysel. Zaujímavé, že k tomuto by sa malo diskutovať na tejto stránke. Ozaj dobre by bolo povedať stanovisko nášho mesta, dočkáme sa ho od zodpovedných?

#8 | 06.03.2010 23:13:23
ABo
195.91.79.15
Tak tých skladok je tám naozaj požehnane.stačí sa len trochu poprechádzať.

#9 | 07.03.2010 06:43:55
ŽP
62.197.198.102
Vcelku dobrý príspevok je od Mariana Buríka. Nie je to tak dávno, čo sa snažil MMF podchytiť politické slabiny k rozpredaju lesného hospodárstva Slovenska, aby ho zahrnul do svojich pochybných projektov od stola, pritom "white shirt" ani nevedelii, že leží v Európe. Kšefty s vodou sú zo začiatku tiež veľmi rafinovane kamuflované. Slovensko bude však chránené len do tej miery, do akej si dokáže svoje zdroje chrániť samo a to prezieravosťou, predvídavosťou a múdrosťou, inak ....
Zviditeľnenie snáh je jedna z ciest ako sa nenechať napáliť táraním o ekonomickej prosperite z výhodných projektov, zahraničných investorov a vidine zisku z delenia prírodného bohatstva. Jedna taká politická partia tu už bola, čo tak rada púšťala žilou

#10 | 07.03.2010 07:55:24
Maťka
195.91.79.183
Prosím Vás a akej farby bude ten dopravník čo pojde z Dulova do Ilavy?Dúfam že nebude mať veľmi krikľavú farbu najlepšia by bola trávičkovozelená neviem či takú farbu tam ivestor dá.

#11 | 07.03.2010 08:19:05
ABo
195.91.79.107
To celé je pekná konina. Budeme tu mať dopravníky ja v cementarke v Ladcoch. To bude radosť pozrieť!
Dúfam, že tento zámer nevíde!

#12 | 07.03.2010 10:52:50
ela
95.103.40.83
Asi by to zmenilo aj spodnú hladinu vôd na okolí. Tí čo majú studne by mohli úplne prísť o vodu. Nesúhlasím s takýmto zásahom do vodného hospodírstva. Nehovorím o tom, že najmenej v polovici Ilavy stúpne hlučnosť a v celej Ilave neúnosne stúpne prašnosť. Takéto prevádzky sa stavajú úplne mimo miest a dokonca ďaleko od nich.

#13 | 07.03.2010 15:33:14
strkovna
213.151.217.135
strkovnu tu nechceme!
Co to da obyvatelom?Nic
Len poslanci dostanu do vacku aby tu bolo ticho!Co na to poviete poslanci!
Nie je tu kupalisko,znicte vah aj jazero a k vode pojdeme do kosece.
Peniaze na prvom mieste potom az zaujmy obyvatelov!

#14 | 07.03.2010 17:59:22
Emily
91.127.125.183
Tiež si myslím, že štrkovní je tu dosť. Nepáči sa mi to ani trochu, okolie Váhu už tak dostalo "zabrať", keď sa spravila diaľnica. Toto nám tu už naozaj netreba, som kategoricky proti.

#15 | 07.03.2010 18:00:46
Karol Dubčák
78.99.237.153
"strkovna", mýliš sa alebo manipuluješ.
Ak niekto "berie" za mlčanie tak nesúhlasím s paušálnym označením "poslanci". Ak máš vedomosť ktorí poslanci, si povinný to oznámiť na patričnom mieste.
Viackráť som bol primátorom označený za nepriateľa len preto, že som nemlčal a vyjadril svoj názor. Ak sa však väčšina poslancov pre niečo rozhodla bez ohľadu na rozumné argumenty, je to ich právo.
Prečo má byť štrkovňa problém poslancov? Čo na to majitelia uvedených pozemkovi. Veď sú to prevažne (ak nie výlučne) občania Ilavy. Alebo je lepšie tváriť sa, že je to len na poslancoch? Nikto z poslancov MZ Ilava zatiaľ za zmenu územného plánu v tomto kontexte nehlasoval.
Napriek tomu, že som zásadne proti tomu, aby mlyn bol tam, kde je navrhnuté, nemám problém si vypočuť druhú stranu a jej argumenty a potom sa slobodne vyjadriť.
Karol Dubčák

#16 | 07.03.2010 18:09:08
-
195.91.79.81
alebo chcete mať zregulované potoky a strpieť štrkovňu alebo tu nebude nič. je nás dosť v Ilave čo tu chcú štrkovňu vieme o tom dávno čakalo sa na rozbeh veľkých investičných projektov. moderné štrkovne a drvičky sú tiché, ekologické a práve že zlepšujú životné prostredie. Vírením vody pri ťažbe sa zlepšujú úžitkové a kvalitatívne vlastnosti vody. Zas budeme posledné mesto kde nebudeme mať takéto zariadenie. Buďte radi že nejaký investor prišiel-kam si budete chodiť kupovať štrk? Teraz sa bude ťažiť tu v Ilave najmodernejším spôsobom.

#17 | 07.03.2010 18:27:37
kaleraby
95.103.12.189
hlavne budu radi majitelia pozemkov a investor...na ostatnych dlabat,ze?

#18 | 07.03.2010 19:11:17
Karol Dubčák
78.99.237.153
ad " - " : tak to chce podpis!
Ak som to správne pochopil: Ak nebude štrkovňa, nebude ani investícia Správy povodia Váhu do regulácie potokov na Sihoti ...?
A že drvičky sú tiché a neškodné. Hm. Hm.
Milá pomlčka, bývaš na Sihoti? Alebo tam máš len pozemok pod štrkovňu?
Karol Dubčák

#19 | 07.03.2010 19:41:18
viliam
78.99.12.89
pre orientáciu - k štrkopieskom doporučujem stránku www.obecpruske.sk - časť štrkopiesky...

#20 | 08.03.2010 19:47:45
Marián Burík
62.168.67.220
Dobrý večer prajem. Práve som so otvoril túto časť našej ilavskej "DISKUSIE" a musím sa priznať, že voči zámeru zmeny Územného plánu a výstavbe štrkovne ilavskí občania vyjadrili svoj jednoznačný názor - NIE ŠTRKOVNI V ILAVE. Šokom však je príspevok od "-" , ktorý sa vyznal k vzťahu k spoluobčanom mesta ILAVY, obzvlášť voči občanom mestskej časti SIHOŤ. Citujem : "ak nebude štrkovňa - nebude úprava Košeckého potoka !!! Na úpravu tohto toku v mestskej časti Sihoť, primátor mesta, MsZ, VÚC, pán Ing. Anton VANKO i iné inštitúcie vynaložili enormné úsilie k získaniu financií z tzv. Eurofondov. Akým právom tento pán vydiera nás, občanov mesta ILAVY, obzvlášť mestskej časti Sihoť ?! Akým právom vystavuje občanov mestskej časti SIHOŤ ďalšiemu hluku ? Nestačí nám ponaučenie z havárie INDUPOLU ? Nestačí nám negatívny vplyv hluku z diaľnice ? Akým ľudským právom sa bude likvidovať okolie rieky Váhu, kde v letných mesiacoch stretnete množstvo občanov ILAVY i okolia pri oddychu ? Zo stránky obce BELUŠA sa dozvedám, že istí investori chcú pre ďalšiu ťažbu kameňa zabrať vrch BUDKOV, ktorý je nad Belušskými Slatinami ? Ďalšie znečistenie ovzdušia pre občanov nášho mesta. Nie je tých negatív na naše mesto už priveľa ? Nie je pre mesto ILAVA výhodnejší investor, ktorý bude produkovať výrobky s vyššou daňou pridanej hodnoty ? Pekný a pokojný večer prajem Ilavčania.

#21 | 09.03.2010 08:27:23
primátor
Verejnosť
Len technická poznámka: Úspešnosť eurofondového projektu Rekonštrukcia koryta Podhradského potoka a jeho sútoku s Porubským nie je absolútne podmienená a závislá na realizácii projektu štrkovne a naopak. Sú to navzájom 2 úplne nezávislé a nepodmienené veci,projekty. Argumentovať,že to musí byť(štrkovňa), aby boli potoky, je scestné,nie je objektívne a relevantné.Určite nebude postoj mesta(môj) nekompatibilný s postojom Výboru príslušnej mestskej časti(Sihoť) ako aj Komisie pre životné prostredie.To znamená,že ich stanoviská budú aspoň z mojej strany plne brané do úvahy.Jedna zo zásad mojej práce vo volebnom období je max. rešpektovať názor Výborov mestských častí a nerealizovať veci,ktoré neodporučia, respektíve voči ktorým sú proti a hlavne zásadne proti.Inak povedané, konsenzus názorov výborov mestských častí s vedením mesta je férovou cestou a v tomto prípade vzhľadom na aj podstatný enviromentálny charakter veci,projektu,investície, a jeho prípadné negatívne dopady,je veľmi dôležité aj stanovisko a postoj Komisie pre životné prostredie.Na poslednom VZ MZ som informoval poslancov,aby tejto záležitosti tiež venovali maximálnu pozornosť.Spoločná požiadavka Urbárskeho spoločenstva v Ilave a investora o zmenu Územného plánu,ktorú ako vlastníci pozemkov a z veľkej časti aj občania po ich rokovaní s investorom dali, sme povinní prijať,oboznámiť s ňou zastupiteľstvo,verejnosť a dať ju zastupiteľstvu posúdiť.
s prianím príjemného dňa

#22 | 09.03.2010 09:15:05
Slámka Ivan
95.103.12.189
Mestská časť Sihoť je z hladiska živ.prostredia už v súčastnosti dosť záťažovaná.Jej poloha je ohraničená z jednej strany železnicou,z druhej dialnicou.Ich hlučnosť,vedome či podvedome, má negatívny vplyv na obyvateľov.V bezprostrednej blízkosti sa nachádza chemická prevádzka Indupol....Cementáreň Ladce,využívaná aj ako spalovňa nebezpečných odpadov,má taktiež dosah spádov emisií na územie Ilavy.Je ozaj nutné zodpovedne zvážiť,či uvažovaný zámer je vhodný realizovať v navrhovanej lokalite.

#23 | 10.03.2010 08:13:47
občan
195.80.187.52
Idú voľby. Zrazu treba chrániť životné prostredie v Ilave a okolí. Zdá sa, že ideálnym riešením by bolo keby sa bolo podarilo niektorým ,,zeleným" sprivatizovať TSM. Ilava mohla byť vzorovým mestom v ochrane životného prostredia hádam aj pre polovicu Evrópy. Mrzí ma, že diskusia začína len tesne pred voľbami a potom zase nič.
Akosi nebolo počuť hlasy na obranu okolo 200 ročnej lipy, ktorá stála na terajšom parkovisku LIDLU. Likvidáciu zelene a následnú výstavbu bytoviek na Sihoti. Vývoz smetí na pozemky okolo Váhu. Drancovanie štrku z koryta Váhu a jeho vyvážanie nákladnými autami po pozemkoch v okolí Váhu. Tie kolaje a blato ktoré bolo rozvláčené po celej Ilave nezhoršovalo životné prostredie? Hladina spodnej vody klesá z hladinou Váhu. Zakiaľ ťažia priatelia tak je všetko v poriadku?

#24 | 10.03.2010 10:56:33
?????
213.151.218.137
Keď volič volí, všeličo dovolí.
Keď volí volič podľa toho kto mu uleje, nemôže očakávať nič iné len to, že ten koho zvolil má blízko k tomu kto ulieva. Bokom. Ak sú skupiny, ktorým za tejto koalície nevadí bohapusté kradnutie - lebo z neho profitujú, každý, kto ich iniciatívu podporí je taký istý zlodej.
To pravda volič dopredu nevie.
Mal by však vedieť, čo ho za to čaká. Spravodlivá odmena - odmena za to, že niekto "vyje z vlkmi" - je riadne pohryznutie.... A nielen toho kto vyl, ale aj ostatných voličov.
Keď volič dovolí, ten komu dovolil si dovolí ....
Keď volí toho kto nemá svedomie, koná nesvedomito, keď volič zvolí toho, kto je slaboduchý, koná slaboducho, keď zvolí toho, komu nevadí zneužívanie, zneužíva s ním.
To je tá najjednoduchšia matematika.
Ktosi múdry povedal: Všetko so všetkým súvisí. Áno, či sa to niekomu páči, či nie, nestačí mať, dobrý úmysel, treba vidieť súvislosti...
Že pán Oliva?

#25 | 11.03.2010 07:19:56
"íha"
62.168.67.220
Primátor ILAVY + starosta KOŠECE + starosta PRUSKÉ mali tajné rokovania s investorom v Pruskom, sľúbil im vraj pomôcť investor s europrojektamy - potoky, kanalizácie, cesty. No nezradíte mater za tie prachy?

#26 | 11.03.2010 08:03:04
primátor
íha
čítajte rubriku, nemá to žiadný súvis s potokmi,prijal som na požiadanie zástupcov urbáru(sú tam aj občania Ilavy) urbárnikov a investora.Čítajte dolu čo som napísal.Moja pozícia je naozaj nestranná, nemám tam žiadne záujmy, majetkové a iné,či už v urbáre alebo inak. Budem rešpektovať stanovisko komisie pre životné prostredie a príslušného Výboru mestskej časti,ľudí,občanov.A téma je vážna, upozornil som aj poslancov na VZ a porade. Myslím, že kľudne aj Vy môžete komunikovať minimálne o tomto probléme verejne pod vlastným menom, nielen anonymne vymýšľať.Áno, ja aj v minulosti som sa zaujímal o túto tému,keď boli rokovania za Váhom, v Pruskom, preto o nej dosť viem.Zmena územného plánu v danej časti kvôli tomuto zámeru nie je moja priorita, alebo vec,ktorú by som násilne pretláčal, alebo vôbec obhajoval.
s pozdravom

#27 | 11.03.2010 08:20:56
starosta Košece
213.160.184.94
Dobrý deň všetkým. Príspevok od "íha" je asi iba žartom, pretože:
O akej pomoci pre Košecu to hovoríte?
Kanalizácia - to je mega projekt Považskej vodárenskej spoločnosti, takže prečo by sme potrebovali pomoc investora my ako obec?
Cesty - v akej súvislosti by nám mohol investor pomôcť? My projekty na cesty zatiaľ nepodávame, pretože čakáme na už spomínanú realizáciu kanalizácie a vodovodu od PVS a.s., ktorá si po sebe cesty dá do poriadku! A to bude rok 2015 - optimisticky.
Potoky - Dolinský potok a čiastočnej aj Podhradský potok sme uplynulé roky v spolupráci s Povodím Váhu prečistili a upravili a "veľký projekt" na reguláciu potokov v katastri Košece neexistuje. Tak s čím nám teda má investor vlastne pomôcť? Ďakujem za pochopenie.

#28 | 11.03.2010 10:58:55
bubáky
195.91.79.238
Ak ste to pán starosta Košece doteraz nevedeli, tak sa to dozviete teraz. Majitelia podielov Urbárskeho spoločenstva Košeca a teda aj prevažná časť obyvateľov Košece budú mať z činnosti ťažobnej spoločnosti supermegagiga obrovské peniaze. Pozemky spoločenstvo ťažobnej spoločnosti už zmluvne prenajalo a vy ako starosta ste dali tejto činnosti nadšený súhlas. Na tejto diskusii by mali najviac krk vykrúcať práve Vám.

#29 | 11.03.2010 14:35:08
starosta Košece
213.160.184.94
Dobrý deň. S tým "krk vykrúcaním" to na ilavskej diskusii vyzerá, že podporujú násilie!
Ešte by som Vás chcel požiadať o spresnenie termínu supermegagiga obrovské peniaze, pretože ja neviem, koľko dostanú /nie som členom urbárskeho spoločenstva a ani obec nie, takže to nemám odkiaľ vedieť/. Ja len viem, že som nikomu nedával súhlas na podpis nájomnej zmuvy s investorom, urbárske spoločenstvo totiž funguje ako samostatný subjekt a nemusí si pýtať povolenie od starostu obce.
A pokiaľ ide o vyjadrenie o nejakom nadšenom súhlase, tak zatiaľ som sa ako štatutár vyjadroval len k územnému konaniu pre vydanie územného rozhodnutia o skládkovaní štrkov a pieskov. Tento povolený zámer našu obec, iné obce a ani životné prostredie zatiaľ negatívne neovplyvnil, tak som asi nič zlé nevykonal. Ďalej som ako štatutár obce Košeca pripomienkoval zámer ťažby štrkopieskov priamo na Ministerstvo životného prostredia, tak ako ho pripomienkovali za svoje obce starostovia ďalších dotknutých obcí. O zámeroch, ktoré sa teraz riešia v diskusii, bude rozhodovať hlavne Ministerstvo životného prostredia /to je orgán, ktorý buď posunie zámer do ďalších stupňov rozhodovania, alebo neposunie/ a každý účastník konania bude mať možnosť zámer naďalej pripomienkovať, takže prečo si myslíte, že ja som tá osoba, ktorá by mala byť zatracovaná a "znášaná pod zem"? Ďakujem za pochopenie a verím, že si moje argumenty dobre prečítate a možno aj zmeníte názor na moju osobu. :-)

#30 | 11.03.2010 15:57:51
ekolog
64.18.158.194
Starosta Košece napísal:
Tento povolený zámer našu obec, iné obce a ani životné prostredie ZATIAĽ negatívne neovplyvnil, tak som asi nič zlé nevykonal....
Pôvabná formulácia. Pravdivá, len negatívne vplyvy začnú až po ukončení všetkých administratívnych krokov.
Pre ťažobnú spoločnosť a členov pasienkových spoločenstiev na druhej strane pozitívne vplyvy hlavne vo forme finančnej. Ale zmenený ráz krajiny už nikto nikdy nevráti. Je naozaj na pováženie, že 13 poslancov mestského zastupiteľstva má jedným zdvihnutím ruky moc nezvratne zmeniť ráz krajiny, ktorú príroda vytvárala tisíce rokov. Tá bezohľadnosť voči prírode sa nám vypomstí.

#31 | 11.03.2010 16:29:48
človek
95.103.85.51
Ani bezohľadnosť voči prírode nie je zanedbateľná, ale je tu priama bezohľadnosť voči ľuďom. Keď nechcú štrkovňu v Pruskom a Košeci, tak ilavania ním to hádam zhltnú aj s navijákom. Pre ľudí to nie je škodlivé? Hluk a prac

#32 | 11.03.2010 18:25:15
Mario Hrubý
ekolog
moc zmeniť veci poslanecký zbor má, predsa poslanci dostali legitímny mandát a dôveru zastupovať občanov tohto mesta. Na tejto veci momentálne nie je čo riešiť, je to proste tak. Otázka je kto za čo zdvihne ruku a ako sa k tejto veci postaví. Zatiaľ máme ako poslanci iba kusé informácie a osobne si počkám ako aj myslím ďalší poslanci na prerokovanie tejto veci na porade MZ.

#33 | 11.03.2010 18:34:21
viliam Cíbik
78.99.12.89
1, už sebudem reagovať na klamstvá , ktorých šírenie mesto Ilava toleruje na svojich stránkach - musí byť istá etika diskusie a na autora IHA podám v najbližších dňoch trestné oznámenie pre ohováranie / každý musí niesť aj zodpovednosť za to čo tvrdí- ak sa dá vypátrať adresa rád si to potom vydiskutujem - žiadne tajné rokovania neboli a všetky rokovania sú zvverejnené na www stránke obce.
2, Mesto Ilava žiadam o vypracovanie kódexu diskusie - je to normálne a slušné keď sa vypracujú korektné praidlá. Odmietam komunikovať na úrovni tretej cenovej skupiny a diskusného suterénu kam takéto ohovárania smerujú. Dnes sú to tajné rokovania , zajtra iná kriminalizácia... A 100x tvrdená lož sa stane pre mnohých pravdov.
S úctou Viliam Cíbik

#34 | 11.03.2010 19:03:56
prušťanka
95.103.156.85
Viliam,velmi trápne a ubohé zastrašovanie

#35 | 11.03.2010 19:17:07
admin
to viliam Cíbik:
kódex diskusie netreba vypracovať, nakoľko je na tejto stránke dosiaľ platný a dostupný aj vo vyhľadávači.
* http://www.ilava.sk/aktuality/novy-kodex-diskusie-zavedeny-do-praxe

#36 | 11.03.2010 19:24:29
Mario Hrubý
p.Cíbik
kódex vypracovaný je a je umiestnený v časti mestský úrad/dokumenty/úradná tabuľa. Príspevky ktoré tomuto kódexu odporujú riešime ale nedá sa to robiť on-line pretože nad diskusiou nikto nonstop nesedí. Dali sme luďom možnosť aby sa slobodne vyjadrovali a pýtali, no tomu že sa podaktorí uchyľujú k tak prízemným útokom a osočovaniam sa jednoducho za súčasného stavu úplne vyhnúť nedá.

#37 | 12.03.2010 06:26:39
Smeti
78.98.253.44
Pán Cíbik nechajte trestné oznámenia tak. Treba riešiť iné regionálne veci ako napr. kde budeme ďalej voziť odpady keď sa Luštek zaplní a tu treba dať dokopy primátorov a starostov regiónu a aby sa tieto veci pohli.

#38 | 12.03.2010 07:30:55
Re: Smeti
195.91.79.207
Smeti sa budú voziť do jám po vyťaženom štrku. Najprv treba tu jamu vybágrovať zarobiť many a potom založiť skládku a zas vyberať many. Many Many Many Many Many Many po slovaque language: peniaze

#39 | 12.03.2010 10:05:20
starosta pruské
78.99.7.204
1. samozrejme sloboda prejavu je atributom demokracie a je super, keď majú ludia pluralitné videnie sveta.
2, demokracia však nie je anarchia a je treba niesť zodpovednosť za svoje činy.
3, Nikoho nezastrašujem a nikdy som nemal problém s kritikou aj keď boli stanoviska často zmätočné , neodborné, či dokonca osobne kritické a emočne nevyvážené, s čím mám zásadný problém je ke´d niekto vedome a účelne - na veľkom fóre klame.
Pán zo Sihote - IHA - verejne a vedome klamal a preto som oznámenie podal. Buď sa ospravedlní a prizná sa , že prestrelil a vedome klamal, alebo nech si nesie následky...
Ale do budúcna s klamármi, ktorý klamú a zavádzajú účelovo a vedome - nemá zmysel diskutovať
Viliam Cíbik

#40 | 12.03.2010 10:21:45
viliam
78.99.7.204
a súhlasím s poslednými príspevkami - ak ide aj pánovi IHA o dobro a posun pre benefit pre náš región - zaoberajme sa riešením problémov / ato aj präznom úhle pohľadu/ a nie šírením lží a ich následným vysvetlovaním .
Ako poslanci VUC sme spolu s pani Bočincovou a panom starostom iniciovali stretnutie starostov. Predpokladáme , že v najbližšej dobe sa stretneme a ako najvyššie priority / mimo štrkovne v našej časti regionu / vidím bezpečnosť , zdravotníctvo - vratane stabilizácie nemocnice, domovy dôchodcov a sociálne zariadenia a odpadové hospodárenie.
viliam Cíbik

#41 | 12.03.2010 10:28:29
str
84.243.222.63
Pán Cíbik,
vo svojom príspevku uvádzate: Pán zo Sihote - IHA - verejne a vedome klamal
Otázka: Ako môžete vedieť, že IHA je pán zo Sihote, keď ešte neprebehlo vyšetrovanie.
Tvrdenie, že "IHA je pán zo Sihote" nemusí byť pravdivé.
Ak to tvrdíte nejde tiež o "verejnú a vedomú lož"?

#42 | 12.03.2010 11:04:08
nepoviem
213.151.217.135
Nechcem používať slovník p. Slotu, ale je zhv...dilosť ak primátor prezentuje ako investíciu do Sihote - preasfaltovanie cesty pred garážami ako svoj úspech.
Keď hrozilo, že asfalt, ktorý sme ako daňoví poplatníci zaplatili na to, aby sa použil na kruháč niekto neodhadol správne a nebolo ho kam dať, tak sa narýchlo a nekoncepčne hodil pred garáže....
Nikto to neplánoval, nikto to neschválil, proste "to" tak vyšlo....
Robiť si za ten nedorobený kus cesty teraz zásluhy sa rovná vyjadreniu SNSky že ONI predsa robia všetko pre Slovensko. Jediné čo SNS a Ilavský primátor robia je že kradnú "v priamom prenose".
Ak to nedochádza p. Cíbikovi, či iným okolitým starostom, primátorom, to nie je problém Ilavy. Problém Ilavy je, či má poslanecký zbor schopný rozmýšľať samostatne, alebo či pomôže p. Olivovi nás všetkých o.... kmíniť.
nepoviem

#43 | 12.03.2010 12:03:04
nepoviem
213.151.217.135
kto má uši nech počúva:
http://fg.univerzitka.com/dokumenty/seminar/Vedecky_clanok_Brano_Vysokai.pdf
nepoviem

#44 | 12.03.2010 12:53:57
primátor
nepoviem
ja nekradnem a Vy? Je príslovie, " Podľa seba súdim Teba". Podstatné nie je to,čo tvrdíte Vy ako zakomplexovaný anonym. Mne nevadí,že si nevážite iných, ale otázka: Nevadí Vám, že si nevážite sám seba tými úbohými anonymami?
Napriek všetkému rada,ktorú som už opakovane Vám a podobným dal: Obráťte sa na orgány činné v trestnom konaní.Ale to musíte prekonať najvačší problém Vašej osobnosti, vyjsť z anonymity.
Napriek všetkému Vám prajem v živote všetko dobré,veľa šťastia,zdravia, spokojnosti,úcty Vám zo strany iných ľudí,spoluobčanov,ale o to sa musíte zaslúžiť v prvom rade sám.Časy,keď mňa rozhádzali primítívne anonymy mám dávno za sebou.
príjemný víkend

#45 | 12.03.2010 14:00:09
nepoviem
213.151.217.135
Naozaj odpoveď vecná, priama, hodnotná a nadovšetko pravdivá.
Ďakujem p. primátor. Už mi je všetko jasné. Teším sa volebný výsledok.
Že kto?
radšej
nepoviem

#46 | 12.03.2010 16:13:06
Marián Burík
62.168.67.220
Vzhľadom k tomu, pisateľ pod značkou "íha" nie som ja, ktorý uvádzal do omylu občanov mesta i starostov obcí PRUSKÉ i KOŠECA - odmietam s ním ďalšiu spoluprácu a dnešným dňom už pod tou značkou nebudú žiadne príspevky do diskusie.

#47 | 12.03.2010 16:41:17
iha
84.47.107.117
A tomu ako zabránite?
íííííha

#48 | 12.03.2010 16:46:13
security
62.197.198.102
Staré známe "auto a žena sa nepožičiava" je dnes treba rozšíriť aj na internet

18.03.2010 07:30:48
vlado
95.102.135.169
Dobry den,chcem sa spytat kto zodpoveda za vyrub stromov pri rieke Vah v okoli ilavy a podvazia,je to katastrofa verim ,ze kto to sposobil bude v zmysle zakona potrestany...dakujem za odpoved

#50 | 18.03.2010 09:43:23
miky
67.159.44.138
to kvoli prietoku koryta

#51 | 18.03.2010 14:38:21
vlado
95.102.135.169
prietok koryta..hm a doteraz boli kde nikdy neboli peniaze s povodia vahu ani na upravu rieky ani na strazenie strkov s koryta a firmy zvesela tazili..stromy co tam boli naopak spevnovali podu a vytvarali kus prirody..ten kto vydal povolenie doporucujem opakovat ZS 1-4 rocnik

#52 | 19.03.2010 07:15:39
jana
95.103.116.236
Chcen sa spytat,kto zodpoveda za vyrub stromov pri Vahu ..dakujem

#53 | 19.03.2010 07:46:10
Kamil Horák
78.99.67.21
Ak Ste si všimli,nerúbe sa len pri Váhu,ale rúbe sa v celom meste. Ihličnany pri ZŠ,stromy pri kruháči ,na Sihoti atď. Niektoré výruby sú nutné,ale 90% výrubov stromov je podľa môjho názoru diletantsky riadeným vandalstvom. Najhoršie je že náhradná výsadba sa nerobí. Za zeleň pri Lidli nevysadili ani len jeden kríček,nie to ešte strom. Výruby budú pokračovať kôli rýchlodráhe . Dúfam že financie ktoré dostane Mesto Ilava od železníc pôjdu výhradne na výsadbu zelene v meste.Ak to tak nebude,tak sa Ilava stane zprášeným hlučným mestom na Považí. Uvedomte Si že sú tu Ladce - spalovňa,dialnica,bude drvička štrrku a,t.ď. Kto je kompetentný a zodpovedný za likvidáciu zelene ?

#54 | 19.03.2010 08:00:16
ilavanka
Absolútny súhlas Kamil, aj na Skale sa vyrúbali nádherné zdravé stromy vraj kôli prietoku potoka, teraz sú brehy pri hlavnej ceste zarastené tak že občas ani vodu nevidno, v potoku konáre ale to už asi prietoku neprekáža...A takýchto príkladov je tu naozaj veľa..Naši dedovia stromy sadili kade chodili, no dnes sa rúbe hlava nehlava...

#55 | 19.03.2010 08:23:05
primátor
Kamil Horák
k expresívne napísaným slovám pána poslanca "nevysadil sa ani jeden kríček" chcem napísať, ale vysadil pán poslanec,vysadil, a bude sa vysádzať,ako správne uvádzate, na toto zdroje máme.Samotný LIDL vysadil svah do potoka,tak isto vysadil aj dreviny podľa mojich informácii v areáli ZŠ,overte si to.Výruby,ktoré spomínate(nie tie pri Váhu,to naozaj nie je naša záležitosť) boli viac menej na základe požiadaviek občanov,prípadne aj ZŠ.Tak isto za pomoci občanov (p. Mikula,p.Kováč) a p. poslanca Straňáka boli vysadené stromčeky,ihličňany pri hlavnej ceste Kukučínova,vedľa firmy p. Straňáka smerom v jame za zábradlím.Dokonca niektoré zasadené tiežobčania už aj vykopali a ukradli.Nebývate ďaleko odtiaľ a je to aj Váš volebný obvod,treba si všímať.Tak isto kolektív bývalých futbalistov(Mišík,Michalík,Habánek,Bortel,Holba..) za čo im patrí úprimné poďakovanie, vysadil minulý rok stromčeky,ihličňany v počte cca niekoľko desiatok v športovom areáli za novým ihriskom v jame smerom k potoku.Bývate v areáli často, treba si všímať.Samozrejme,že potrva dlhšie,dokedy to vyrastie a rozzelení sa tak, ako teraz vyrúbané.Len by som prosil o korektné a presné vyjadrovanie sa.Výruby železnica sú objektívne,je to projekt strategického významu.Tak isto výruby,ktoré robili energetici pod sieťami vysokého napatia,či korytom Porubského potoka,alebo v športovom areáli sú objektívne z hľadiska noriem a bezpečnosti.Záver,nesúhlasím s tým tvrdením "nevysadil sa ani jeden kríček".Súhlasím s tým,že je potreba ďaľšej výsadby a tá aj bude realizovaná,v tom nemáme rozpor.Prípadne by sme uvítali návrhy aj od Vás,kde, v akých lokalitách a trebárs aké druhy drevín.
s poďakovaním za Váš príspevok a prianím príjemného dňa a víkendu

#56 | 19.03.2010 08:52:08
veru
95.103.24.190
Veru sa tu rúbu stromy hlava - nehlava. Aj na klobušickom cintoríne - obrovské veľké stromy. Aj popri ceste na tento cintorín ich tak odborne orezali, že vysychajú a môžu teraz urobiť ten rez priamo od koreňa. Ak sa niekto ozve, že mu strom tieni alebo padajú listy, tak jediné a pohotové riešenie je vyrezať. Čo by ľudia z panelákov mohli byť radi, že majú nablízku trochu zelene tak by sa jej radšej celkom zbavili. A mesto im v tomto pohotovo vychádza v ústrety. Keby boli tak pohotoví v iných veciach to by skôr prospelo mestu.

#57 | 19.03.2010 08:56:46
primátor
veru
ak sa v Klobušiciach konkrétne vyrezávalo, tak to bolo na žiadosť občanov a hlavne aj a s doporučením Výboru mestskej časti. Viete.už som bol aj kritizovaný,doslova mi bolo vynadané od občana,občanov,že niečo chceli vyrezať a my,ja, som to neriešil.Vždy sú 2 skupinky,jedna chce vyrezať, druhá nie.V kritických prípadoch,teraz naposledy Sihoť, sa obraciam na príslušný Výbor mestskej časti a Komisiu pre životné prostredie.
s poďakovaním za Váš príspevok a prianím príjemného dňa,víkendu

#58 | 19.03.2010 12:53:59
vladislav
95.102.183.21
Vyrub stromov pri Vahu,nebol vobec nutny nikomu a nicomu nezavadzali.,ci niekomu predsa???

#59 | 19.03.2010 13:08:27
opýtajte sa
95.103.24.190
Opýtajte sa tých, ktorí jednali s p. Olivom. Daško, Cíbik, Brtáň. Ak neodpovedia, nečudujte sa. Ani im to nedošlo.

#60 | 19.03.2010 14:18:19
starosta Pruské
178.41.73.13
Zásadne sa ohradzujem voči osočovaniu predrečníka , obec Pruské nemá žiadny dosah na výrub stromov pri Váhu a osobne sa divím vlastníkom že prznia to málo zelene, ktorá pri Váhu ostala - je to barbarstvo...
ale keďže neviem aký má motív vlastník nemôžem povedať ani oficiálny postoj. V každom prípade by som plošný výrub ako starosta obce v takomto rozsahu bez rozumného odôvodnenia nepovolil.
Upozorňujem však že klasický štýl diskusie s klamaním a zavádzaním verejnosti pokračuje , je to zrejme vizitka časti diskutérov v Ilave...

#61 | 19.03.2010 14:40:33
Kamil Horák
178.41.105.229
Expresívne- ak niekto pokladá výsadbu Lidlom sanovaného svahu druhotnými drevinami za plnohodnotnú náhradu vykynožených drevín,tak je mi to ľúto.Intenzívne hlukom a prachom zaťažovaný priestor okružnej križovatky a jej okolia výsadba svahu potoka nezachráni.
A k výrubu drevín len mám návrh, aby sa prijalo uznesenie,že každú žiadosť o výrub stromov v budúcnosti by mala posudzovať komisia pre životné prostredie,a jej hodnotenie by malo byť zaväzujúce pre vydanie povolenia výrubu,s následnou náhradnou výsadbou samotným žiadateľom. Toto nie je kritika osoby primátora ale kritika celkového prístupu mesta k stavu zelene v Ilave.Choďte v lete do Bratislavy a pochopíte o čom hovorím. o betónovej džungli skla,afaltu horúčave ,prachu a hluku.

#62 | 19.03.2010 16:04:09
primátor
Kamil Horák
Podanie návrhu je na Vás, ja budem 2x rád, že bude podaný a dúfam aj schválený a časť zodpovednosti, áno aj pred verejnosťou prejde aj na komisie, poslancov.Tak verím,že na najbližšie zastupiteľstvo prídete a návrh podáte a presvedčíte poslancov, určite nebudem proti.Ja som len napísal, že nie je pravda,že sa nevysadil ani krík,s tým, že súhlasím s Vami,že ďalej treba vysádzať.

#63 | 19.03.2010 16:16:46
primátor
starosta pruské,verejnosť
ani ja ako primátor Ilavy a mesto Ilava pokiaľ viem nebolo požiadané o takýto výrub a ja som ho určite neriešil a nepovoľoval. Dal som pokyn pracovníkom mesta, aby cez orgány životného prostredia preverili či a kto o tento výrub požiadal, a kto ho prípadne povolil a schválil.
s pozdravom

#64 | 19.03.2010 16:36:06
zeleň
195.91.79.134
ale veď na Mierovom námestí v Ilave v budove bývalého okresného úradu sa nachádza na vrchnom poschodí Obvodný úrad ŽP, Trenčín, pracovisko Ilava ako je štátna vodná správa, ochrana ovzdušia a iné útvary, treba sa spýtať tých, myslím si že majú do toho čo povedať,

#65 | 19.03.2010 17:25:05
uradnik
193.200.150.152
Najlepsie na tejto debatke je to že nikto nič nevie nik nie je kompetentný a pritom veci sa dejú. Asi mimozemštania nám škodia Brý večer ľudkovia.

#66 | 19.03.2010 18:16:51
sergej
62.168.67.153
Myslím, že ste mimo uvedenej témy. Tá má názov Budúca štrkovňa, ak tu niekto píše o výrube, tak nech zdvihne zadok a nech sa spýta tých devastantov či majú povolenie alebo nie - prípadne kto ho vydal. Navrhujem nech sa založí nová téma s názvom -devastácia zelene v Ilave- a tieto príspevky nech presunie administrátor do novej témy.

#67 | 19.03.2010 18:48:53
ppp
95.102.23.166
Ak má niekto zdvihnúť zadok, mal by to byť v prvom rade kontrolór mesta. Na to tu asi je. Alebo že by to bolo tak že si už občania majú všetko vybavovať sami aj keď na to tu sú pracovníci mesta?

#68 | 19.03.2010 22:28:07
Anton z ILAVY
195.189.143.218
Dobry vecer,ja nepochopim ako je mozne ze dovolime taketo nieco.viete si vobec predstavit co to bude znamenat?tie nasledky a skody?to ze nejaky p.Oliva tu pride a postavi dopravnik na prevoz strku cez rieku Vah,a to ze inkasovat bude hlavne on!tie stromy a porasty pri VAHU ktore sa vyrubali,to uz asi mysli vazne,len sa chodte pozriet ako to vyzera,ako mesacna krajina,ziadna priroda,ziadne vtactvo,nic.len vyrubana krajina,a to je len zaciatok.teraz sa tam bude krasne stavat dopravy pas nejakej "kriklavej"farby a co bude za tridsat rokov?zmeni sa pocasie,prasnost sa zvysi na 50%a na klime sa to tiez odrazi.myslite si ze to tak nebude?BUDE!!vsetkych obcanou Ilavy,Pruskeho,Dulova,aj Podvazia prosim nedovolte to!!!pozrite sa ako vyzera HRUBA BORSA-miesto kde p.OLIVA,podnika zo strkom-a spytajte sa obcanou okolitych obci ako sa im to paci.uvidite tie odpovede.Dakujem prajem pekny vecer.

#69 | 19.03.2010 23:54:57
milý Anton
193.200.150.125
Na vyjadrenie nášho názoru máme volených zástupcov
čo zistili v danej veci nového?Haló, haló tak kto dal rúbať tie stromy?Haló, haló kto ide stavať štrkovňu?

#70 | 20.03.2010 02:48:04
občan
78.99.152.99
Pán primátor nehnevajte sa ale ten Váš prístup k výrubom a štrkovni je alibistický. Hovoríte dal som preveriť a podobne. Bol ste sa pozrieť čo sa tam deje pri Váhu? To nechcete povedať že nemáte čas? A taktiež štrkovňa, pozrite sa pri iných prípadoch samosprávy napr. skládka v Pezinku, na čele riešenia problému stál primátor, takže treba sa zodvihnúť z úradu a ísť osobne riešiť problémy, pretože fakt tá štrkovňa môže mať vplyv na život v Ilave. A potom treba dávať informácie verejnosti hodnoverné a z prvej ruky, nie že väčšinou neviete reagovať zmysluplne a interpretujete veci z druhej a ďalšej ruky. Nehnevajte sa ale primátor 5 000 -vého mesta by mal byť aj výkonný pracovník a niečo aj osobne zariadiť, nie tak ako to bolo aj za predchádzajeho primátora, že sa stále na úrad priberajú zamestnanci na hocičo a pritom riadenie mesta a úradu ide samospádom.

#71 | 20.03.2010 17:26:31
ANTON
95.102.52.144
starosta bol dnes vo svojom volnom case na jazerach

#72 | 20.03.2010 17:53:40
to je pekne
67.159.44.138
ale kde sú ochranári, prečo nikto nepodal trestné oznámenie na ten svojvoľný výrub neznámym páchateľom.

#73 | 20.03.2010 19:02:19
obcan PODVAZIE
213.151.217.149
pan ing.OLIVA ten pasovy dopravnik neni cca 100m ale 70m pred prvym domom obce PODVAZIE,a preco si nepostavyte ten ocelovy most tam kde budete tazit,v katastri obce KOSECA!!!nebudete 30 rokov strpcovat nam obyvatelom obce PODVAZIE doterajsi klud...

#74 | 21.03.2010 08:30:54
Miroslav Toman
Otázku v ankete sme venovali štrkovni.

#75 | 21.03.2010 13:21:07
fero
82.132.136.200
zdravim!vsetko ohladom strkovne je jedna velka "mafia", ktorej sucastou su primatory a starostovia,ktori za peniaze podpisu vsetko!!!!!!

#76 | 21.03.2010 17:41:09
Ja
67.159.44.138
Pred Tebou sa v prach koríme v poníženosti prosíme bys´ nám svoju milosť dal ó Ty sŕdc našich Kráľ.

#77 | 22.03.2010 10:49:07
občan
195.80.187.52
Neviem či je to len neznalosť alebo zámer. Neustále sa tu mieša výrub prevažne ošarpaných a poobsychaných topoľov na brehu Váhu s tzv.trkovňou. Pokiaľ mi je známe tak výrub stromov a krov v okolí Váhu nariadilo Povodie Váhu z dôvodu prietočnosti Váhu počas zvýšenej hladiny. Tak ako v inom príspevku ktosi spomenul starostlivosť o zeleň tak by to malo platiť aj v okolí Váhu. Tým, že klesla hladina Váhu v dôsledku nekontrolovanej ťažby štrku v koryte, poklesla aj hladina vody v okolí koryta Váhu. Toto má za následok vysychanie vegetácie v okolí Váhu najmä topoľov. Keďže brehy Váhu boli vyložené kameňom, zrejme stromy koreňami narušujú tieto brehy a z tohoto dôvodu ich treba odstrániť. Treba aby to vysvetlil správca toku. Problém je však inde. Pokiaľ je Váh Váhom? Pokiaľ patrí pod správu Povodia Váhu a kde sú už pozemky iných vlastníkov? Akým spôsobom môžu svoje pozemky využívať alebo rozhodovať o ich využívaní skutočný vlastníci? Z diskusie som nadobudol dojem, že okolie Váhu aj s tzv. jazerami patrí všetkým Ilavanom a tí sa o toto územie aj patrične starajú. Pamätám si ako sa táto starostlivosť prejavovala na čeršniach vedľa cesty. Každoročne boli olámané lebo sa niekomu ťažilo obrať plody, ale jednoduchšie bolo odlomiť konár. Zachránil ich iba plot JMD. Podobne je to aj s ostatnou zeleňou. Pri zakladaní ohňov je orúbané a vyrúbané hocičo a hocijako. Ďalšou tradíciou Ilavy je vývoz smetí do okolia Váhu. V minulosti nákladnými autami (TSM)teraz ,,už" len osobnými a vo vozíkoch za nimi. Rybári každoročne upracú okolie jazera mohli by zverejniť koľko smetí vyzbierajú. Okolie Váhu však nemá kto aspoň raz za rok očistiť. Zostáva najmä v lete hotovým smetiskom. Koľkí si po ukončení pobytu pri Váhu zoberú po sebe aj odpadky(obaly z jedla, plastové flaše atď.) Dopravná vyhláška nariaďuje používať motorové vozidlá len na cestách. Po poľných a lesných pozemkoch možno jazdiť len na vykonávanie prác na týchto pozemkoch! Koľí toto dodržujú?

#78 | 22.03.2010 11:38:49
Janušek
Pre objasnenie výrubu stromov pri Váhu uvádzam citáciu zo zákona č. 364/2004 Z.z. o vodách v platnom znení § č. 23 Povolenie na niektoré činnosti
(1) Povolenie orgánu štátnej vodnej správy je potrebné na
a) vysádzanie, stínanie a odstraňovanie stromov a krov v korytách vodných tokov na pobrežných pozemkov a v inundačnych územiach.
(2) Povolenie podľa odseku (1) písm.a)a b) nie je potrebné, ak tieto činnosti vykonáva správca vodného toku v súvislosti so správou vodného toku.
Tak znie citácia zákona na uvedený výrub, bolo vydané povolenie Obvodným úradom životného prostredia v Trenčíne gen. M.R. Štefánika 20, 911 01 Trenčín. Podľa povolenia k zahajeniu a ukončeniu prác bude prizvaný zástupca spravy toku Ing. Pecho.

#79 | 22.03.2010 12:21:21
stromy - štrk
95.103.125.78
Včera sme boli pozrieť pri Váhu čo sa to tam robí. Hm, devastácia vo veľkom. Ťažko uveriť, že to len povodie Váhu čistí brehy, keď je jasne vyrúbaná cesta pre dopravník po pruštianskej strane Váhu , potom vidieť miesto, kde bude tento prechádzať cez Váh a výrub zasa pokračuje na našej strane až ku mostu. Tu je už prístup pre autá na cestu. A to ostatné je len kozmetická úprava okolia jazera a kamufláž tej likvidácie zelene. Obrovské haldy uložených vyrúbaných kmeňov. No kto si toto dovolil, to by ozaj malo mesto zistiť a informovať o tom občanov. A reči všetkých starostov, že o tom nič nevedia sú smiešne. A ak ozaj nie, tak nech si to rýchlo zistia.

#80 | 22.03.2010 12:36:37
Trestné stíhanie
213.151.217.131
Podozrenie zo spáchania trestného činu.
Pokiaľ sa p. primátor viackrát - aj na verejnom rokovaní mestského zastupiteľstva vyjadril, že pozná zámer p. Olivu - v Košeckom chotári na Dúlovskej, resp. Podvažanskej strane vyťažiť veľký objem štrku, má z tejto informácie nejaké povinnosti. Minimálne tak, ako tomu bolo pri iných projektoch a zámeroch informovať čo najširšiu Ilavskú verejnosť o týchto zámeroch.
Keďže vie, aké boli dôvody pre nesúhlas obyvateľov Pruského-časť Podvažie s týmto zámerom, vie aké náhradné riešenie potrebuje p. Oliva - doprava pásovým dopravníkom ( v smere po prúde Váhu) po pravom brehu od Košece, pred Podvažím pretne dopravník kolmo Váh a po ľavej strane bude pokračovať do priestorov medzi "jazerom" - jamou za JMD a privádzačom, resp. starým Váhovým mostom kde po zmene územného plánu má byť sporná štrkovňa...
Každému, kto vidí, čo sa v posledných dňoch stalo pri Váhu v popísaných priestoroch je jasné, že ide o činnosť stavebníka pri príprave terénu na zahájenie investičnej akcie.
Keďže neviem, či náš veľmi dobre platený primátor, ktorý sám viackrát povedal, že sa zúčastnil rokovaní o tejto akcii je schopný plniť svoje primátorské povolanie, prosím hlavného kontrolóra mesta o vyjadrenie:
1)kto (ktorý úrad) vydal povolenie na výrub drevín (v akom rozsahu) v horeuvedenej oblasti
2)ak nie, či je v súčasnosti podané trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre tento neoprávnený výrub
3)aký postup je povinný dodržať ten, kto má záujem o vybudovanie štrkovne v tejto lokalite.
Ps. Ak sa p. primátor Daško vie vyjadriť na porade výboru v mestskej časti Sihoť, že žiadnu štrkovňu nepotrebujeme, je zvláštne, ak tento svoj názor nedokáže odprezentovať na tejto diskusii. Alebo okrem prísľubu ďalšieho ihriska pre Ilavu (od investora) sú aj také prísľuby, pre ktoré je lepšie mlčať?

#81 | 22.03.2010 15:32:00
voľby
76.73.2.10
Toto sú už všetko naschvály pred voľbami čo robia naprotiveň primátorovi- to sú charaktery: pozrite kto je v stavebnej komisii.

#83 | 22.03.2010 15:50:27
starostaobce
178.41.73.13
Žiadosť o vydanie predbežného opatrenia
Obvodný úrad životného prostredia Trenčín
Ing. Veselá
Dňa 11.2.2009 pod číslom spisu OÚŽP/2009/02784-007 bolo vydané Rozhodnutie o uskutočnení výrubu drevín z koryta a pobrežného pozemku vodného toku Váh.
Nakoľko dochádza k porušeniu definovaných podmienok a to konkrétne
bod 2, bod 7 a bod 12 a podľa môjho názoru nad rámec zákona je pravdepodobne aj termín do 30.04.2010, t.j. bod 1 žiadam okamžité zastavenie výrubu na časti predmetnej parcely, ktorá sa nachádza na našej strane rieky Váh. Na druhej strane prebehol pravdepodobne už kompletný holorub.
Uvedený podnet zasielam písomne na Krajský úrad životného prostredia, žiadateľovi, Povodiu Váhu, Urbárskemu a pasienkovému spoločenstvu a Mestu Ilava.
Obec Pruské chápe potrebu realizácie preventívnych protipovodňových opatrení, je však kategoricky proti holorubu, ktorý je prevádzaný v predmetnej lokalite. V záujme vyriešenia predmetného problému žiadame o zvolanie stretnutia všetkých zúčastnených strán, pričom obec Pruské sa cíti byť tiež dotknutou obcou.
S úctou
MUDr. Viliam Cíbik, PhD.
starosta obce
Obecný úrad Pruské

#84 | 22.03.2010 17:17:54
Uradnicek
178.40.187.77
Teraz sa ukázalo kto je tu pán starosta! Pozeraje a učte sa pán primátor. Nielen sa schovávať, že to ne je priamo Vaša starosť...

#85 | 22.03.2010 17:44:15
Trestné stíhanie
95.103.125.78
Ťap,ťap,ťap,
takto sa spravujú veci verejné.
Pán primátor, ešte raz:
1) trestné stíhanie ste mali iniciovať, nie komentovať, nik na vás nič také nestrojí, zatiaľ
2) odpovedať mal hlavný kontrolór nie vy
3) opäť sa ukázalo kto vedie život v Ilave....
22.03.2010 20:45:38

#86 | sergej
62.168.67.153
starostaobce držte sa témy, čo váš príspevok má spolačné s témou budúca štrkovňa? Veď nekandidujete v meste Ilava za primátora. Túto parketu nechajte nášmu primátorovi a budúcim kandidátom nech majú občanov a voličov čím zamestnávať.

#87 | 23.03.2010 06:58:58
občan
195.80.187.52
Starosta susednej obce sa už dlhšiu dobu prejavuje ako najaktívnejší funkcionár v širokom okolí. Je to chvályhodné, že sa snaží vyjadrovať sa k závažným problémom. Treba pokračovať v trestných oznámeniach. Je potrebné do toho zahrnúť aj smetiská v okolí Podvažia. Zamerať sa aj na hygienu. Lekára čo behá v lekárskom oblečení po obci treba tiež dôrazne upozorniť na nevhodnosť jeho správania.

#88 | 23.03.2010 12:45:19
enviro
72.9.156.190
Pán Jan Oliva píše vo svojom príspevku zo dňa 06.03.2010 16:26:31.
.
1. V minulosti jsme představili obcím a úřadům Ilavy a okolí náš zájem, podílet se na zásobování středního Pováží štěrkopískem.
.
...jsme představili... Kto?
.
Obchodné meno: Považské štrkopiesky s. r. o.
Deň zápisu: 15.10.2008
konateľ: Jan Oliva, Citov 79, Brodek u Přerova 751 03, Česká republika
www.orsr.sk/vypis.asp?ID=138888&SID=2&P=1
.
Pro Sand Engineering s.r.o.
www.prosand.cz/kontakt.php
kontaktní osoby:
vedení společnosti: Zdeněk Oliva, jednatel společnosti
obchodní oddělení: Jan Oliva
www.prosand.cz/reference.php
.
... náš zájem ...
.
Účel akcie: Ťažba štrkopieskov na stavebné účely na k. ú. Košeca a Pruské.
Dotknutá obec: Ilava, Košeca, Pruské, Dulov (okres: Ilava)
Povoľujúci orgán: OÚ Košeca
http://eia.enviroportal.sk/detail/tazba-strkopieskov-na-nevyhradenom-lozisku-koseca

#89 | 23.03.2010 12:46:06
enviro
72.9.156.190
2. První etapa spočívala ve vytvoření areálu (se skládkami materiálu přivezeného z naší štěrkovny Hrubá Borša u Sence
.
... z naší štěrkovny ...
www.orsr.sk/vypis.asp?ID=55137&SID=2&P=1
Obchodné meno: Štrkopiesky Hrubá Borša s.r.o.
Deň zápisu: 28.05.2005
konateľ: Zdeněk Oliva, Ke Mlýnu 79, Citov 751 03, Česká republika
.
Zaujímavé foto, mapy, posudky, texty...
http://eia.enviroportal.sk/detail/tazba-strkopieskov-na-nevyhradenom-lozisku-hruba-borsa

#90 | 23.03.2010 12:47:14
enviro
72.9.156.190
3. Doufáme, že změna našeho záměru respektujícího hlavní připomínky občanů zvláště z místní části Podvažie, vznesené v přípravné etapě, bude z vaší strany hodnocena kladně a přispěje ke konečné realizaci našeho záměru, na kterém můžeme profitovat nejen my jako (a) investor, ale i (b) majitelé dotčených pozemků a (c) dotčené obce.
.
(a) na kterém můžeme profitovat nejen my jako investor
.
Cena 1 t štrku je cca 9 EURO
cenník Dubnickej štrkovne: http://www.mineral-cesko.com/Files/cenikySK/cen%C3%ADkSR/ceniky09/dubnica1.7.09SR.pdf
Bilančné zásoby na ťažbu: 9 359 142 t (iba Košeca, Pruské, Dúlov a Ilava nie je uvedené)
Povedzme, že odhadovaný Zisk investora bude cca 2 EURO z 1 tony = 18,700,000 EURO.
.
(b) majitelé dotčených pozemků:
.
Zápisnica zo zasadnutia Mestského zastupiteľstva Mesta Ilava, konaného dňa 23.02.2010 o 15:30 hod. v DK ILAVA
www.ilava.sk/zapisnice-msz/39
.
Bod 12. Rôzne:
.
Ing. Hrubý predniesol žiadosť Urbárskeho a pasienkového spoločenstva Ilava na zmenu a doplnok Územného plánu mesta Ilava za účelom vybudovania úpravne a výroby
štrkopieskov v lokalite medzi diaľnicou D1 a korytom rieky Váh a dal slovo Ing. Januškovi vedúcemu OV a ŽP, aby vysvetlil akého územia sa možná zmena bude týkať, nakoľko táto žiadosť už bola prerokovávaná v stavebnej komisii.
Ing. Janušek bližšie vysvetlil zámer investora ťažiť štrkopiesky na pozemkoch urbariátu mesta medzi D1 a korytom rieky Váh, investor je ochotný finančne prispieť na zmenu ÚPN, táto zmena by mala stáť cca 6600 €. Nákladné autá budú chodiť po poľných cestách, pri
Jakúbkovi pôjdu na diaľnicu a nie cez mesto. Stavebná komisia odporučila zmenu ÚPN ak bude investorom finančne vykrytá.
Potom sa do diskusie o žiadosti na zmenu ÚPN zapojil aj pán primátor a odporučil poslancom, aby sa touto problematikou zaoberali a sledovali situáciu ako sa bude vec vyvíjať.
.
Zoznam urbárnikov Ilava (parcely, ktorých sa problematika týka, nie sú zverejnené. Zoznam je podľa LV 1684 na ktorom sa nachádzajú pravdepodobné parcely):
https://www.katasterportal.sk/kapor/vyhladajLVByIdAction.do?selectedOkresKod=302&idLV=3295714&showAllObjects=true&hash=lREsAvUdYuO%2BcUAEn1fgjQ%3D%3D
.
Stavebná komisia:
www.ilava.sk/komisie-msz/komisia-stavebna
.
Ing.Ján Straňák - predseda
Ján Bezecný
Ing. Marián Šlesarík
Ing. Miroslav Gajdošík
Ing. Anton Bajzík
Ing. Pavol Čiernik
Jana Zobeková člen
.
Argument stavebnej komisie v Ilave v prospech zmeny územného plánu s vybudovaním štrkovne:
Ing. Janúšek: investor je ... ochotný finančne prispieť na zmenu ÚPN, táto zmena by mala stáť cca 6600 €...
.
Parcely, na ktorých sa bude ťažiť podľa zverejneného zámeru (KU Košeca):
Vlastník: SR - Slovenský pozemkový fond, Búdkova 36, Bratislava, PSČ 817 15, SR 1/1
1799/ 2 Výmera parcely 2,739 m2
1799/ 3 Výmera parcely 5,306 m2
1801/ 3 Výmera parcely 94,119 m2
Vlastník: Urbár Košeca
1800 Výmera parcely 75,471 m2
1802 Výmera parcely 59,330 m2
1801/ 1 Výmera parcely 102,577 m2
1801/ 2 Výmera parcely 14,676 m2
.
Zoznam urbárnikov Košeca:
https://www.katasterportal.sk/kapor/vyhladajLVByIdAction.do?selectedOkresKod=302&idLV=3301367&showAllObjects=true&hash=HAePdOelAlBcJb8g9z2wdg%3D%3D
.
c) dotčené obce ... reagujú
http://spravy.pravda.sk/sk_regiony.asp?r=sk_regiony&c=A090203_103432_sk_regiony_p09
http://www.obecpruske.sk/?id_menu=43021
... Ing. Janušek bližšie vysvetlil zámer investora ťažiť štrkopiesky na pozemkoch urbariátu mesta medzi D1 a korytom rieky Váh...
V správe EIA sa píše iba o "Ťažbe štrkopieskov na stavebné účely na k. ú. Košeca a Pruské." Žeby Ing. Janušek vedel o ďalších zámeroch investora?
Chcelo by to viac informovať verejnosť, nie dať takúto závažnú vec ako posledný bod zasadania zastupiteľstva, kedy sú poslanci unavení a ponáhľajú sa domov...
.
Pán Oliva to pravdepodobne zahrnul pod slovíčko 'apod'.
... Úpravna bude zásobována surovinou těženou v prostoru stávajícího jezera jeho přetěžováním apod. ...
.
Zaujímavý zápis v obchodnom registri:
Obchodné meno: Ilavské štrkopiesky s. r. o.
Deň zápisu: 04.06.2009
konateľ: Jan Oliva
www.orsr.sk/vypis.asp?ID=155369&SID=2&P=1
.
Ilavská stavebná komisia odporučila zmenu ÚPN ak bude investorom finančne vykrytá ...
... pán primátor odporučil poslancom, aby sa touto problematikou zaoberali a sledovali situáciu ako sa bude vec vyvíjať.

#91 | 23.03.2010 14:11:19
a asi som sa trafil
213.151.217.131
Preco je moj prispevok o tom, ako niektori starostovia dostali za mlcanie?

#92 | 23.03.2010 14:11:53
Uradnicek
178.40.187.77
..čosi prehnité je v tomto meste Ilavskom...pán primátor očakávame Vaše jasné stanovisko k celej veci, nielen schovávanie sa za stanoviská komisie, ktorá je v priamom konflikte záujmov...

#93 | 23.03.2010 14:23:06
Janušek
enviro pre ujasnenie uvádzam zo zápisnice MZ konaného dňa 23. 2. 2010 časť textu:
Ing. Hrubý predniesol žiadosť Urbárskeho a pasienkového spoločenstva Ilava na zmenu
a doplnok Územného plánu mesta Ilava za účelom vybudovania úpravne a výroby
štrkopieskov v lokalite medzi diaľnicou D1 a korytom rieky Váh a dal slovo Ing. Januškovi
vedúcemu OV a ŽP, aby vysvetlil akého územia sa možná zmena bude týkať, nakoľko táto
žiadosť už bola prerokovávaná v stavebnej komisii.
Ing. Janušek bližšie vysvetlil zámer investora ťažiť štrkopiesky na pozemkoch urbariátu mesta medzi D1 a korytom rieky Váh, investor je ochotný finančne prispieť na zmenu ÚPN, táto zmena by mala stáť cca 6600 €. Nákladné autá budú chodiť po poľných cestách, pri
Jakúbkovi pôjdu na diaľnicu a nie cez mesto. Stavebná komisia odporučila zmenu ÚPN ak
bude investorom finančne vykrytá.
Potom sa do diskusie o žiadosti na zmenu ÚPN zapojil aj pán primátor a odporučil poslancom, aby sa touto problematikou zaoberali a sledovali situáciu ako sa bude vec vyvíjať.
Poslanec Slámka zdôraznil, že najbližších 20-30 rokov bude mestská časť Sihoť zamorená prachom z prechádzajúcich aut. Požiadal o štúdiu a chce sa touto problematikou zaoberať aj a komisii životného prostredia.
Ing. Hrubý oznámil, že na porade poslancov sa už touto vecou zaoberali a odporučil pozvať na
ďalšiu poradu zástupcov UPS Ilava a budúceho investora zaoberajúceho sa spracovaním
štrkopieskov. Žiadosť Urbárskeho a pasienkového spoločenstva Ilava na zmenu a doplnok
Územného plánu mesta Ilava poslancom odporučil vziať na vedomie.
Poslanci 10 hlasmi zobrali žiadosť na vedomie, 3 poslanci neboli prítomní.
Ďalej odporučil poveriť sekretariát primátora k prizvaniu zástupcov UPS Ilava a budúceho
investora na najbližšiu poradu poslancov .
ak ste poslancom, alebo občanom mali ste možnosť sa pýtať.

#94 | 23.03.2010 15:19:50
o slovíčka
216.18.22.60
No to je zaujímavé nakoniec sa tu budú hádať niektorí o slovíčka, vyplýva z toho že kopec ludí v Ilave už dávno o všetkom vie čo sa bude robiť, a tá firma Ilavské štrkopiesky? A to tie najväčšie prekvapenia ešte len prídu.

#95 | 24.03.2010 07:31:22
Kamil Horák
178.41.105.229
p.Oliva začal razantne. Ten výrub pri Váhu naznačuje akým smerom sa devastácia okolia bude poberať. Smutné je obvodný úrad životného prostredia nevie načo vlastne je. Na ochranu životného prostredia nie na likvidáciu. Správni ľudia na správnych miestach.

#96 | 24.03.2010 08:17:02
trestné oznámenie
178.40.216.116
Haló haló...
pán hlavný kontrolór!!!!!!!!!
Nič nebude?
Haló haló, pán primátor, to mienite sedieť na zadku až kým nebude všetko - štrkovňa - vybudované a za symbolickú pokutu spustené do prevádzky?
P. Janušek, je chvályhodné, že si pamätáte, čo schválili poslanci na poslednom MZ, bolo by rovnako chvályhodné, keby sa tým riadil aj p. Oliva. Záujem investora je zrejmý. Keby bol od samého začiatku zrejmý aj záujem mesta, nemuselo dôjsť k takej devastácii okolia Váhu, k akej došlo.
Haló haló, pán primátor.
Váš prístup k ochrane zamestnanca mestského úradu (podnet na trestné stíhanie neznámeho páchateľa - pisateľa anonymného listu odhaľujúceho praktiky pri prijímaní zamestnancov na mestský úrad)alebo zničenej preliezky je naozaj nasledovaniahodný. Mali by ste sa rovnako silno angažovať pri násilí páchanom na životnom prostredí známym investorom štrkovne.

#97 | 24.03.2010 10:47:56
Marián Burík
62.168.67.220
Na základe žiadosti pána starostu obce PRUSKÉ, sa týmto verejne ospravedlňujem za nepravdivé údaje. S pozdravom, Marián BURÍk

#98 | 24.03.2010 13:56:31
občan
195.80.187.52
Zabrániť devastácii pozemkov v okolí Váhu? Kde sa vzalo zrazu toľko ochrancov. Kým vyvážali štrk z koryta Váhu podnikatelia z Ilavy a okolia tak to bolo v poriadku? Pozrite si koľaje od nákladných aut, ktoré tam boli už aj vlani a predvlani. Keď vznikli jedny koľaje tak začali jazdiť hneď vedľa. Nikoho netrápilo, že rozjazdili temer celé pobrežie až do koryta? Nikto z vás nevidel kde sa ten štrk vozil? Veď celá cesta až ku stavbám bola vysypaná štrkom niekoľko rokov po sebe. Majitelia dotknutých pozemkov pri Váhu musia byť nesmierne radi, že sa našlo toľko ochrancov ich majetku. Už netreba ani rampy. Už nikto neodrazí zámok aby sa dostal za rampu a mohol ísť s autom až do rybníka prípadne Váhu alebo najnovšie až takmer do Košece. Pozorné oči ochrancov nedovolia aby si nejakí vlastníci pozemkov mohli rozhodovať o ich využívaní. Územné plány sa už upravovali x-krát. Nie vždy to bolo v záujme občanov. Treba si ich pozrieť. Aký je územný plán pre Iliavčanskú dolinu, ktorá bola tichá. Dalo sa tam prejsť v nedeľu poobede bez toho, že by vám išlo o život. Skúste teraz. Koľko bytov a domov sa postaví v Iliavke na močarine povyše záhradkárskej osady? Koľko bytoviek je treba pre Ilavu,aby neboli prázdne?Takýchto nedomyslených vecí je v územnom pláne zrejme viac.

#99 | 25.03.2010 10:13:09
vlado
95.102.193.26
Naco nam je ministerstvo zivotneho prostredia?naco tam sedia ,co sedia?

#100 | 25.03.2010 10:30:50
Janušek
Občan pr.98
územný plán spracovávajú zhotovitelia, ktorí majú odborné predpoklady na spracovanie tak pre mesto závažného dokumentu. Posledný ÚPN bol spracovaný v roku 2008 a bol riadne prerokovaný na verejnosti a pre vás oko občana bola možnosť tieto nedomyslené veci predniesť a určite by vám bolo zo strany spracovateľa odborne odpovedané. Treba si uvedomiť, že plán sa spracováva na niekoľko rokov dopredu. Čo sa zdá nedomyslené po vysvetlení je ako jasná vec. Samozrejme za predpokladu že strany sa vzájomne počúvajú a prijímaju argumenty.

#101 | 25.03.2010 12:54:48
lúbim maso
188.121.41.6
Okrem zákonov by kompetentní mali mať aj nejakú vnútornú intuíciu a cit. Stavebný úrad povolil postaviť v severnej časti námestia tú funkcionalistickú kubistickú vilu ktorá vôbec nekorešponduje s pôvodnou zástavbou ba priam ju ruší. V iných historických mestách, napr. v Žiline na Mariánskom námestí takéto budovy asanovali a postavili repliky pôvodnej zástavby. Tou asanovanou stavbou bola funkcionalistická budova šporitelne z 30-tych rokov od významného architekta Wuruma. Avšak tvarom výškou hmotou a poňatím námestie špatila. Myslíte že tá kanáriková vila sa na námestie v Ilave hodí? Určite stavebník splnil stavebný zákon ,ale intuícia hovorí – nehodí. Myslíte že sa hodí štrkovňa a zdevastované nábrežie s dopravníkom na predmestie okresného mesta? Akú koncepciu sanácie nábrežia a úpravy po ťažbe predložil investor? Aj pri dodržaní všetkých zákonov a nariadení sa to tu nehodí! Ach tá malosť a obmedzenosť! Niekto prišiel a pred naivnými ,,mešťanmi“ zatriasol mešcom a má všade otvorené brány. Len pozor treba sa presvedčiť či v plnom mešci namiesto eur nie sú šutre.

#102 | 25.03.2010 16:39:27
lucia
213.151.217.131
jednoducho povedane, ide to tu dole vodou...a uz sa pri nej nebude dat v lete ani v klude posediet, nieze okupat, vyblaznit sa s detmi...jeden z najkrajsich kutov okolia je odsudeny na zanik. parada...to si uz fakt nikto neuvedomuje dosledky???super, s detmi budeme obdivovat bagre a techniku namiesto labuti. pekna predstava...

#103 | 25.03.2010 17:05:46
Marek
195.168.175.34
Ako sa má mesto rozvíjať a rozrastať bez investícii? Čo je skutočne dobrá investícia? Nedoplatila Ilava na to, že v 30. rokoch minulého storočia zamietla investičné projekty, ktoré sa nakoniec zrealizovali inde? Sú Zelená voda pri Novom Meste nad Váhom alebo Senecké jazerá pri Senci, ktoré vznikli ťažbou štrku týmto mestám na príťaž?

#104 | 25.03.2010 18:52:15
Miroslav Toman
95.103.197.109
Ťažbou štrku sa zmení aj biotop. V priebehu a po ťažbe sa iste podporí ten vtáčí, tak ako je to na dubnickej štrkovni. Neviem isto, ale hniezdi tam dosť pestrá paleta vodného vtáctva. Toto by bolo určite plus, ako aj potencionálna rekreačná zložka.
Otázne sú však prostriedky a postupy, akými prostriedkami sa k celej veci - konečnému štádiu dopracuje (hlučnosť, prašnosť, stav komunikácií). Existuje niekde neutrálna (nezávislá na jej objednávateľovi) dopadová štúdia, ktorá by pojednávala o celej veci?
Ak by tu už raz tá štrkovňa bola, bolo by dobré ošetriť aj používanie komunikácií, aby bola povinnosť obnovy zo strany prevádzkovateľa, keďže všetci vieme ako dopadla asfaltová komunikácia popri kanály od Dubnice do Púchova pri stavbe diaľnice, ktorá sa ťažkými mechanizmami - plne naloženými náklaďákmi štrkom - pre cyklistov doslova zdevastovala a je nepoužiteľná.

#105 | 25.03.2010 20:50:37
milý Miro
193.200.150.82
jedno sú štúdie druhá je realita. Ak sa raz začne pravdy sa nedovoláš, myslíš že niekto bude sledovať limity hluku prachu atď. Keď sa budeš sťažovať posudky budú OK. A rozvoj investícii-nepredstavuj si že to bude firma kam sa bude solídne dochádzať do práce a v dynamickom teame dosahovať výkony. Bude tam pár unimobuniek pár latrín a zamestná sa max. 10-15 najnižšie kvalifikovaných pracovníkov ochotných dreť pod cenu. Finančný efekt len pre investora a majiteľov pozemkov a možno pre ,,šikovné vedenie mesta". Idú veľké ivestície, rekonštrukcia železnice, splavenie Váhu, dialnice atď. Kto zaváha nemá.

#106 | 25.03.2010 21:29:48
sergej
62.168.67.153
Spochybňovať investora ešte ani nič nepredstavil je dosť arogantné: nízke platy, zlé hygienické zázemie, prašnosť že sa všetci v okruhu jedného kilometra udusia je smiešne.
Každý investor sa dá spochybniť obavami a hlavne neinformovanými občanmi, ktorí sa nedokážu ani zúčastniť na riadení veci verejných. Svedčí o tom prázdna sála v DK na verejnom mestskom zastupiteľstve. Občas sa niekto zobudí a po troch rokoch nečinnosti sa budú kandidáti na primátora zúčastňovať zasadnutí, aby nabrali čo to z informácií, ktoré tak potrebujú na volebnú kampaň. Chcem vidieť kto z občanov ktorým tak záležalo na zdraví našich spoluobčanov zo Sihote, teraz sleduje tú informačnú tabuľku na budove f. INDUPOL či neprekračujú povolené hodnoty. Kauza obnovy INDUPOLU dobre poslúžila pred voľbami a teraz sa asi bude opakovať podobná kauza len so štrkovňou. Len kto bude režisérom?

#107 | 26.03.2010 12:17:11
občan
195.80.187.52
Nie je náíhodou za kampaňou ,,štrkovňa" to, že už nebude taká možnosť vyvážať štrk z Váhu zadarmo. Skončí veľký kšeft. Nebude taký prístup k Váhu a keď niekto začne ťažiť bude ho vidieť? Celé mi to skôr pripadá ako konkurenčný boj nie ako seriozny záujem o ochranu prírody. Aspoň rybárom urobili radosť vyrezaním stromov vtesnej blízkosti Váhu. Nebudú také útoky kormoránov na ryby. Doteraz sedeli nad vodou a kynožili všetko živé vo vode.

#108 | 26.03.2010 12:41:37
Emily
95.103.152.104
Hej, stromy tam nebudú, kormorány tam nebudú, tak tam budú sedieť rybári a tiež kynožiť, čo je vo vode živé. Sláva, vyhral "zdravý rozum".

#109 | 26.03.2010 13:44:47
enviro
208.110.80.250
INDUPOL a informačná tabuľa, kormorány, rybári, konkurenčný boj, predvolebný boj...
Nájdite si nejaké normálne argumenty na obhajobu štrkovne, nie takéto hovadiny.
Uvedomte si, že projekt ťažby štrku v uvažovanom rozsahu je obrovský.V Košeci sa má podľa zámeru investora vyťažiť 9359142 t štrku. Jednoduchý príklad z matematiky:
Naložte uvedené množstvo štrku na Tatrovky 815 a postavte ich do kolóny. (Nosnosť Tatry 12 t, dĺžka v kolóne 10 m) Akú dlhú kolónu by tvorili naložené vozidlá?
Riešenie:
Na prepravu by sme potrebovali 779928 vozidiel. Kolóna by merala 7799 km. Pre predstavu je to takmer 20 vozidiel vedľa seba na dľžke Bratislava Košice.
A urobme Sergejovi radosť, je to približne vzdialenosť z Ilavy do Vladivostoku.
Hodnota vyťaženého štrku v Košeci predstavuje rozpočtované bežné výdavky mesta Ilava na 44 rokov.
Ak k tomu pridáme Ilavu v rovnakom rozsahu ťažby, bolo by to do roku 2098. To už z nás nikto nebude žiť.
Úradníci sa správajú voči obyvateľom ako bohovia a my sa tu budeme diskutovať o zlodejoch štrku.
http://korzar.sme.sk/c/5302223/na-branisku-chcu-tazit-kamen-ludi-sa-nepytali.html

#110 | 26.03.2010 13:48:57
Marián Burík
62.168.67.220
Ctení diskutujúci. Som šokovaný z niektorých vašich príspevkov. Ala " Štrkovecké jazerá, Senecké Jazerá", "Zelená voda", atď., atď. V období socializmu sa stavalo obrovské "betónové mesto" Petržalka, staval sa Trenčín (juh), stavala sa Dubnica - tam betonárky pohltili obrovské množstvá štrku. Prečo už vtedy neobjavili okolie ILAVY ako obrovské zásobisko štrku ? Aká je návštevnosť týchto jazier ? Koľko majú blízke mestá obyvateľov ? Chceme mať pre budúce generácie okolie rozryte ? Či v blízkosti sa ide stavať významný úsek diaľníc, rýchlostných ciest ? Bude sa stavať v blízkosti veľké mesto ? Železnice používajú na prestavbu trate lomový kameň - nie štrk. Jediný argument je ten, že na blízkej Morave sa rozbehla výstavba diaľníc a rýchlostných ciest a preto je pre investora "zaujímavé" voziť od nás štrk. Je to blízke a po cestách II. triedy... A, táto diskusia slúži výlučne pánovi OLIVOVI, aby si vedel vopred pripraviť pre seba "výhodné argumenty". Jedine poslanci MsZ v ILAVE môžu rozhodnúť o tom, či ILAVA bude dnešnou ILAVOU, alebo poráňanou ILAVOU s okolím.

#111 | 26.03.2010 16:58:47
konečne
193.200.150.137
konečne rozumné argumenty na tejto stránke.

#112 | 27.03.2010 07:19:20
vlado
178.40.129.65
Tymto vsetkym prispevkom sa hovori ventilacia ludi emoci a vasni ..treba konat pravne a problem zviditelnit ci prostrednictvom cez media a pod..Kazdy clovek ma pravo zit dostojne a ma velke prava o ktorych casto nevie..

#113 | 30.03.2010 16:08:22
juraj
195.91.79.58
Suhlasím z Vladom..su to emocie

#114 | 30.03.2010 22:46:13
Eva
178.41.122.172
Tiez by ma zaujimalo, dokedy bude pokracovat toto nezmyselne klcovanie stromov v nasom meste. Stacilo! V zaujme koho je rozhodovat o nasom zivotnom prostredi? Nabralo to prilis rychly spad, nestiham sledovat vyruby stromov. Dokedy este? Az kym nevyrubeme posledny strom?

#115 | 01.04.2010 12:22:36
michal,
213.151.217.133
Chcel,by som sa informovat ako štrkovna zasiahne ilavske jazero ktore slúži ako jedine letné osieženie.Ďakujem.

#116 | 07.04.2010 12:52:21
jb
74.208.16.206
4.6.2009 - zápis firmy Ilavské štrkopiesky s.r.o.
15.2.2010 - podanie žiadosti urbárskeho spoločenstva
15.2.2010 - doporučenie zmeny územného plánu stavebnou komisiou
23.2.2010 - zasadanie zastupiteľstva, prerokovávanie zmeny územného plánu
Nie je 20-30 rokov ťažby dlhé obdobie na to, aby sa záležitosť prerokovala v takýchto expresných termínoch?
Stavebná komisia doporučila zmenu ÚPN bez akýchkoľvek podkladov, štúdií, takmer bez diskusie.
Ak by zastupiteľstvo zmenu schválilo, nič by nebránilo celému projektu?
Poznámka Ing. Janušeka v tejto diskusii stavia občanov do pozície vazalov pánov úradníkov (citát: ak ste poslancom, alebo občanom mali ste možnosť sa pýtať)
Je platený z daní občanov, aby chránil a presadzoval ich záujmy. Nie svoje. Zrejme je v tejto kauze viacero takých, čo by sa mali zamyslieť nad prioritami svojich záujmov.
Na základe zákona o prístupe k informáciám sme si vyžiadali žiadosť UPS a časť zápisu zo stavebne komisie:

Vec: Žiadosť o zmenu a doplnok k ÚPN Mesta Ilava
Urbárske a pasienkové spoločenstvo v zastúpení predsedu Ing. Petra Bystrického Vás žiada o zmenu a doplnok platného územného plánu Mesta Ilava za účelom vybudovania úpravne a výroby štrkopieskov v lokalite medzi diaľnicou D1 a korytom rieky Váh.
Zmena by spočívala v zmene terajšieho funkčného priestoru z trávnatého porastu (TTP) na plochy ťažobného priemyslu a plochy výroby s vybudovaním dvoch ťažobných priestorov na štrkopiesok podľa priloženého situačného náčrtu. Touto zmenou by vzniklo v meste cca 30 pracovných miest na dobu 20 až 30 rokov. V prípade kladného stanoviska k zmene územného plánu je investor ochotný po realizácii investičného zámeru vybudovať v meste jedno detské mini-ihrisko.
Uvedomujeme si, že Mesto Ilava spracovalo v roku 2008 nový ÚPN, ktorý touto našou požiadavkou bude zmenený. Sme ochotní znášať väčšiu časť finančných nákladov touto zmenou vyvolaných.

Zápis zo zasadania stavebne komisie konanej dňa 15.2.2010
Zasadanie komisie otvoril a viedol Ing. Ján Straňák, predseda komisie, ktorý privítal členov komisie, Ing. Januška z oddelenia výstavby a ŽP a Ing. Slavíka z majetkového oddelenia.
Na komisii bola prerokovaná žiadosť Urbárskeho a pasienkového spoločenstva Ilava o Zmenu a doplnok k ÚPN mesta Ilava za účelom vybudovania úpravne a výroby štrkopieskov v lokalite medzi diaľnicou D1 a korytom rieky Váh.
Ing. Gajdošík - je za zmenu a žiada tiež ako súkromná osoba o zmenu zo zelene súkromných záhrad na výstavbu RD v k.ú.Klobušice. Mal pripomienku aby agentúra, ktorá spracováva ak sú splnené podmienky a verejný záujem o výstavbu, aby neblokovala pozemky.
Ing. Janušek - ako člen urbárskeho spoločenstva bližšie vysvetlil zámer investora ťažiť štrkopiesky na pozemkoch urbariátu mesta medzi D1 a korytom rieky Váh, investor je ochotný finančne prispieť na zmenu ÚPN a po zrealizovaní investičného zámeru je ochotný vybudovať v meste jedno detské mini ihrisko, nevie koľko táto zmena bude stáť, zmenu ÚPN by robila Agentúra ŽP, Žilina,
ktorá nám robila ÚPN v roku 2008, táto zmena by stála cca 6600 EUR. Nákladné autá budú chodiť po poľných cestách, pri Jakúbkovi pôjdu na diaľnicu a nie cez mesto. Mesto má aj ďalšie požiadavky na zmenu ÚPN. Čo sa týka pripomienky Ing. Gajdošíka treba si to ustrážiť, je otázne, či tieto požiadavky má spracovateľ ÚPN. Čo sa týka pozemku Ing. Gajdošíka prechádzal tadiaľ, takže tieto pozemky sa vyhadzovali a dávala sa tam zeleň súkromných záhrad.
Ing. Čiernik - povodie Váhu dalo kladné stanovisko investorovi na ťažbu štrkopieskov na pozemkoch urbariátu a tým pádom sa otvorila cesta pre túto žiadosť. Investor oslovil urbariát, aby sa dalo na ich pozemkoch ťažiť, ak to komisia doporučí.

Stavebná komisia doporučuje zmenu ÚPN ak bude investorom finančne vykrytá.
(zápis pokračuje ďalšími bodmi nesúvisiacimi so zmenou UPN)

#117 | 07.04.2010 17:46:04
Uradnicek
178.41.72.58
Tak tomu sa hovorí čistý konflikt záujmov. Treba vymenit stavebnú komisiu!!!

#118 | 07.04.2010 17:58:04
janušek
95.103.5.116
hlavne Januška,nikdy nikomu nepomohol

#119 | 07.04.2010 18:11:46
Sergej
62.168.67.153
Je obdivuhodné ako každému záleží na životnom prostredí diskutujúcim vadí už len podaná žiadosť o ktorej zastupiteľstvo nerozhodlo a už tu odpadajú naši občania od toľkého znečistenia. Ale hromadenie plastov v jednej zo záhrad to nevadí našim občanom. Možno to bude omnoho horšie ako doteraz neodsúhlasená štrkovňa. Prejdite sa občania po Ilave a majte otvorené oči, lebo v zápale boja proti štrkovni vám vyrastie smetisko priamo v meste.

#120 | 08.04.2010 08:49:59
Janušek
Pre jb
žiadosť o zmenu a doplnok UPS Ilava bola adresovaná na Mesto Ilava konkrétne Mestskému zastupiteľstvu v Ilave. Žiadosť bola odstúpená na oddelenie kde som túto žiadosť prečítal stavebnej komisii a táto žiadosť bola predmetom rokovania MZ na porade poslancov a na verejnom MZ. Mimo iného som aj komisiu informoval, že naše oddelenie eviduje žiadosti na zmenu územného plánu citujem zápis zo stvebnej komisie: "Ing. Janušek ......Mesto má aj ďalšie požiadavky na zmenu ÚPN. ....." uvádzam to pre upresnenie diskutujúcim. Takéto žiadosti sa dávajú na príslušné komisie na poradu MZ a následne sa prerokuje na verejnom MZ tento postup bol dodržaný. Podotýkam že nie som členom stavebnej komisie ale občas na požiadanie sa rokovania komisie zúčastňujem.

#121 | 08.04.2010 11:39:18
Ťažba štrkopieskov na nevyhradenom ložisku Košeca
195.91.79.21
http://leteckaposta.cz/550264604

#122 | 08.04.2010 13:19:52
Návrh na zmenu územného plánu Štrkovňa Ilava
195.91.79.21
http://leteckaposta.cz/175865140

#123 | 08.04.2010 15:10:42
juraj
87.197.99.110
tak tomu sa hovori tazky pruser
ludia, najma ti na stavebnom uradem spanmatajte, sa, to chcete, aby sme byvali v kamenolome?

#124 | 08.04.2010 16:16:03
sila
213.151.217.135
Pan primator tuto temu zacal ignorovat.A len sa prizera ako pekne sa stavia strkovna.ale ked niekto napise ,ze je pokazene ihrisko okamzite reaguje!
Zahada many_many?

#125 | 08.04.2010 16:24:29
Juraj
87.197.99.110
este jedna otazka kompetentnym:
naco je mestu uzemny plan, ktory by mal dlhodobo upravovat smerovanie rozvoja daného územia a spôsob jeho využitia, ked staci, ked niedlho po jeho schvaleni pride nejaky pan podnikatel, a hned je z rekreacnej zony tazobne uzemie?
naco je taky plan? ved teda nemajme ziaden a nechajme, nech si kto chce postavi kde chce co chce.
Ozaj, a co na to pan primator?

#126 | 08.04.2010 16:48:50
Sergej
62.168.67.153
sila
a vie niekto kde sa už stavia štrkovňa? Rád by som sa tam išiel pozrieť. Možno sa už robí a bez povolenia. Sila tvrdíš že sa stavia štrkovňa kápni božskou a prezraď kde v našom meste?
Myslím si že niektorí len na to čakajú.

#127 | 08.04.2010 17:50:20
Juraj
87.197.99.110
Sergej: to, co sa deje v súcasnosti sú prvé ktorky k tomu, aby tu tá strkovna mohla stát, tak nechytaj ludi za slovicka a zaoberaj sa radsej podstatou veci, ktorou je to, ci je takato stavba v zaujme obyvatelov mesta, resp. v koho zaujme je a nemut vodu

#128 | 08.04.2010 19:20:35
Sergej
62.168.67.153
Juraj
nechytám ľudí za slovíčka ale sa pýtam, keď tu niekto niečo tvrdí ako fakt a nevie to dokázať. A podstatu veci si musí uvedomiť ten kto tu klame a zavádza nepravdivými informáciami a hecuje tu vášne. Či je to v záujme občanov rozhodnú poslanci na to zvolení a na základe faktov a nie pod ťarchou lží dohadov a poloprávd. A čo sú prvé kroky podľa teba?

#129 | 08.04.2010 21:02:01
Juraj
95.103.149.28
prve kroky?
tu uvadzana ziadost o zmenu a doplnenie uzemneho planu, zmena uzemneho planu
prezentacia predstavitelov spolocnosti na zastupitelstve v pruskom
vypracovanie zameru na tazbu strkopieskov v lozisku koseca- ktore by sa spracovavali v ilave...
a urcite este par veci by sa naslo, staci len citat, napriklad aj tuto diskusiu

#130 | 08.04.2010 21:06:49
Juraj
95.103.149.28
sergei- pozri si odkazy pod prispevkami c. 121 a 122.stiahni si tam umiestnene materialy, pozri si icha potom sa vyjadruj. ak si myslis ze 26 hektarova tazobna jama v koseci a dalsie jamy v ilave, pripadne tazba miliona ton strku rocne (ktry sa bude do ilavy dovazat dopravnikom, co ej samo osebe dost hlucne zariadenie, tu spracuvat a nasledne odvazat autami) je v zaujme ludi, ktori v ilave chcu normalne byvat a zit....

#131 | 08.04.2010 21:40:17
Pavol Čiernik
174.120.7.226
Časť zápisnice zasadanie stavebnej komisie zo dňa 15.2.2010:

Ing. Čiernik - povodie Váhu dalo kladné stanovisko investorovi na ťažbu štrkopieskov na pozemkoch urbariátu
a tým pádom sa otvorila cesta pre túto žiadosť. Investor oslovil urbariát, aby sa dalo na ich pozemkoch ťažiť, ak to komisia doporučí.

Bol som prekvapený, keď som si prečítal toto moje údajné stanovisko. Pre mňa z toho vyplýva, že ak chcem aby zápisnica vyjadrila ozajstný zmysel toho, čo hovorím,
musím ju autorizovať.
Aby sa táto situácia neopakovala, zverejňujem moje stanovisko zo zasadania stavebnej komisie zo dňa 7.4.2010.
1. požiadal som predsedu komisie o opätovné prerokovanie žiadosti UPS o zmenu územného plánu,
2. požiadal som stavebné oddelenie o poskytnutie všetkých dostupných podkladov potrebných na kvalifikované posúdenie žiadosti,
3. požiadal som o predloženie záväzného vyjadrenia Povodia Váhu k predloženému zámeru.
Som nútený konštatovať, že na komisii nebolo predložené vyjadrenie Povodia Váhu.
(Preto nerozumiem, ako som mohol na komisii zo dňa 15.2.2010 konštatovať niečo o kladnom stanovisku Povodia Váhu.)
Na základe predložených dokladov komisia prijala negatívne stanovisko k žiadosti UPS na zmenu územného plánu.

#132 | 08.04.2010 22:13:51
Sergej
62.168.67.153
myslím si že niekto potrebuje revidovať svoje vyjadrenia pred voľbami, len aby mu to neuškodilo v preferenciách.

#133 | 08.04.2010 22:19:24
juraj
95.103.149.28
sergej- idu sice volby, mozno tuto vec niekto pri nich aj vyuzije, ale treba si uvedomit, ze volby su kazde 4 roky(alebo castejsie) ale bordel zo strkovne tu zostane neporovnatelne dlhsie. a aj nasledky na zdravi vplyvom zleho zivotneho prostredia su daleko vaznejsie, nez nasledky na zdravi sposobene komunalnou politikou.
v prvom rade by nas v tejto veci malo zaujimat zivotne prostredie a jeho stav a az v druhom a dalsom rade slovickarenie pripadne politika....a ako sa hovori, nepriatel mojho nepriatela je mojim spojencom

#134 | 08.04.2010 22:19:40
Uradnicek
178.41.72.58
Opakujem, že stavebnu komisiu treba rozpustit. Kto teda sfalšoval zapisnicu? Pán primátor konajte!

#135 | 08.04.2010 22:25:16
Sergej
62.168.67.153
Juraj
myslím si o tejto veci len jedno: záujem ľudí je objektívny len v demokratickom hlasovaní, vadia mne len účelové manipulácie. Len jednej veci nechápem, že také veľké spoločenstvo ako je UPS v Košeci prenajalo pozemok na ťažbu. Asi to je v ich záujme či nie? Je dopravník hlučnejší ako nákladné autá?

#136 | 08.04.2010 22:40:22
Juraj
95.103.149.28
Sergej:
1. hociaky dopravnik je urcite hlucnejsi ako ziadny dopravnik. a to je zakladny predpoklad z ktoreho vychadzam.
2. Aby si pochopil ako tieto veci, co sa tyka pozemkoveho spolocestva funguju: ono nielen prenajima pzoemok na tazbu, ale aj dostava od tazobnej spolocnosti peniaze za vytazeny strk, cize ako keby ho predavalo. A v tom vidim zakladnu motivaciu preco s tym suhlasia. mozno ma niekto opravi, ale ak si spravne pamatam, uz dost davno sa platilo za kubik vytazeneho strku cca 15 korun. Vynasob si to rocnou planovanou kapacitou cca milion ton a mas dostatocnu motivaciu.
3. demokracia je v tom, ze si ludia vyjadruju svoj nazor. A ja ho tu vyjadrujem. Ak ti to vadi, vyjadri sa aj ty, mas na to pravo. Ale vrcholom demokracie je priama demokracia, preto sa nevyhovaram na poslancov, ak nieco mozem ovplyvnit sam.
To je asi vsetko k technickym zalezitostiam, bavme sa uz len vecne a hlavne s aspon akou-takou znalostou veci

#137 | 08.04.2010 22:47:01
Juraj
95.103.149.28
len pre upresnenie milion ton strku je cca 600.000 kubikov
#138 | 08.04.2010 22:52:08

Sergej
62.168.67.153
som rád, že si spomenul priamu demokraciu podľa mňa je to hlasovanie občenov mesta v referende o tejto investícii. Za také riešenie sa podpíšem, ale aj zúčastním ak sa bude konať.

#139 | 08.04.2010 22:56:42
Juraj
95.103.149.28
v tom si mozeme podat ruky

#140 | 08.04.2010 23:46:36
Juraj
95.103.149.28
davam do pozornosti diskusiu k tejto téme na stránkach obce košeca, sú tam uvedené niektoé zaujímavé vecim ktoré tu myslím ešte spomenuté eboli- napríklad zámer trojzmennej prevádzky ťažby aj štrkovne, vrátane voľných dní a sviatkov
http://www.koseca.sk/Diskusn%C3%A9f%C3%B3rum/tabid/132/forumid/14/postid/764/view/topic/language/en-GB/Default.aspx

#141 | 09.04.2010 08:51:11
primátor
Úradníček, Verejnosť
stavebná komisia, jej zloženie je navrhnuté a schválené poslancami MZ po návrhoch poslancov,resp. po dohodách cez politické strany a nezávislých. Konkrétny zápis, na ktorý narážate,(zo 16.2.2010,teda takmer 2 mesiace starý) je platný a podpísaný i Predsedom stavebnej komisie Ing. Straňákom. Má môju dôveru, tak isto aj zapisovateľka komisie.Nepredpokladám, že by činili nekalo.Predpokladám, že pred podpisom predseda komisie zápis čítal a to pozorne.Na uvedenej komisii bol aj predseda osobne prítomný,ja nie.Ak stavebná komisia na poslednom zasadnutí zmenila názor a zámer už nepodporuje( pod vplyvom aj verejnej mienky,diskusie), v poriadku,to vítam.Spejeme ku konsenzu,že že územný plán kvôli štrkovni meniť nebudeme,napriek žiadosti urbáru a investora, a štrkovňu tu nechceme.Koniec koncov aj ľudia a činovníci urbáru majú možnosť žiadosť stiahnúť,keď jeden z nich a významný je teraz proti.Nepredpokladám, že zastupiteľstvo teraz už po negatívnych stanoviskách komisie pre životné prostredie, MV Sihoť a aj stavebnej komisii žiadosť schváli.Vedenie mesta,ja, to som už deklaroval, neodporúčame zastupiteľstvu žiadosť schváliť.
Písať teraz,že zápis bol falšovaný je vytváranie si alibi pred verejnosťou.Pokiaľ, chcete iniciovať zmenu stavebnej komisie,oslovte poslancov MZ.Ja nemám mandát ju meniť,rozpustiť.
V zmysle Zákona o verejnom prístupe k informáciam mesto Ilava na základe žiadosti žiadateľa sprístupnilo zápis z komisie žiadateľovi,ktorý ho zverejnil tu a teraz je " poprask".Mesto Ilava má za sebou kontrolu,prokurátorský dohľad na zákonnoť aplikácie Zákona o verejnom prístupe k informáciam. Skončil dobre. So zápisom budú poslanci a verejnosť oboznámení na najbližšom VZ MZ v Ilave.
s pozdravom a prianím príjemného dňa

#143 |09.04.2010 11:11:06
EU
76.73.56.175
Istotne jestvuje veľa vecí, ku ktorým treba prizvať odborníkov. Ale mnohé sú jasné aj laikom.
Jednoduchá paralele.
Jano býva v paneláku, vlastní byt. So svojim majetkom si môže slobodne nakladať. Na vylepšenie rozpočtu sa rozhodne chovať v kúpeľni sviňu. Na patričný úrad si podá žiadosť, že by chcel chovať domáce zvieratko.
Susedia sa dozvedia, že čosi špekuluje, zistia, že to nie je zvieratko, ale poriadne veľká sviňa. Jano pristihnutý pri pokuse presadiť svoj zámer nie celkom férovým spôsobom
sa začne dovolávať svojich práv. Nakoniec navrhne, nech sa urobí v bytovke referendum. Lebo vraj toto je najvyššia forma demokracie.
Ibaže demokracia nie je o väčšine. Demokracia je prednostne o práve menšiny. Preto ak by bol iba jeden sused proti chovaniu svine v kúpeľni, demokratické by bolo, aby si Jano choval sviňu na chate ale nie v kúpeľni.
Právo väčšiny je rovnaká zvrátenosť ako bolo právo boľševikov v Rusku vraždiť a ničiť osudy ľudí.
To je zrejme pre Sergejov nepochopiteľné.

#144 |09.04.2010 17:13:05
Sergej
62.168.67.153
tvoje prirovnanie k chovu svine je poučné pre menšinu ale v demokracii je právo väčšiny o čom sa presvedčíš už v parlamentných voľbách do VUC aj komunálkach kde je poslancom a primátorom len ten kto dostane najviac hlasov. Prirovnanie k chovu svine je v tvojom prípade úbohé.

#145 | 09.04.2010 17:24:26
Sergej
62.168.67.153
primátor bol by som rád keby sa zverejnila zápisnica z 16. 2. a 7. 4. 2010 zo stavebnej komisie, keď komisia mení stanovisko z jedného zasadnutia na druhé. Aké nové informácie dostala keď P.Č. nedostal od mesta požadované informácie. Kto predkladal tieto nové informácie? Takáto informácia by objasnila správanie sa členov stavebnej komisie.

#146 | 09.04.2010 17:47:13
Nataša
69.162.89.226
Máš pravdu, Sergej. U nás platí svojské chápanie demokracie. Napríklad voľne citujem: Víťaz berie všetko. Alebo: Je po voľbách, zvyknite si.
Ale zdá sa, že svitá na lepšie časy. Prístup úradníka začína byť veľmi promptný. V rovnaký deň ako príde žiadosť, prerokuje ju stavebná komisia aby už na druhý deň mohla byť predložená na porade poslancov. Na zasadnutí zastupiteľstva sa ani neobjaví v programe, iba ako nejaká banalita na záver zasadania v časti rôzne. Načo obťažovať poslancov nejakými ďalšími štúdiami, stačí aby zdvihli za návrh ruku a môžu ísť domov. A keď sa škandál prevalí, tak sa začne ponúkať referendum. Namiesto toho aby jeho nadriadený s ním zjednal nápravu, tak sa všetci kompetentí tvária, že je všetko vporiadku...

#147 |09.04.2010 18:47:22
Sergej
62.168.67.153
Nataša
neviem akú predstavu o demokracii máš, ale tvoje chápanie demokracie nebude totožné s mojim, ja môj postoj nevnucujem a neprekrucujem podľa potrieb ako sa komu hodí. Či postup úradníka bol promtný to momentálne neviem posúdiť ale ak sledujem MZ v Ilave, tak niektoré žiadosti sa taktiež promtne prerokovali aj schválili a nikomu nevadilo aj za predošlého primátora.

#148 | 09.04.2010 21:19:43
Pavol Čiernik
66.197.203.229
Niekto čaká ako zareaguje verejnosť a podľa toho prispôsobuje svoje stanovisko. Ja čakať nemusím,
pretože vo veci využitia plôch pri Váhu mám jasno už najmenej 15 rokov. Keď sme v roku 1995 schválili
v tom čase nový územný plán mesta, presadil som, aby pozemky urbáru boli zahrnuté do rekreačnej zóny o výmere cca 20 ha. Následne v zmene a doplnku územného plánu č. 2 schválenom v roku 2000 sa výmery pozemkov po vybudovaní jazera upravili. Predstavovali plochy pre šport a rekreáciu o celkovej výmere 9,4 ha a záhradkársku osadu, ktorá sa mala vybudovať na ploche 5,05 ha. Pri ďalšej zmene a doplnku územného plánu č. 6 schválenej v roku 2004 sa plochy pre šport a rekreáciu rozšírili smerom na Košecu ešte o ďalšie cca 4 ha. Keď som odchádzal z funkcie v starom územnom pláne
a jeho dodatkoch boli na rekreáciu a šport vyčlenené pozemky v lokalite pri Váhu o celkovej ploche cca 14 ha.
Na tejto adrese si záujemcovia môžno pozrieť aká je situácia pri Váhu dnes.
http://www.ilava.sk/library/files/upn_m_ilava_sprava_pdf.pdf
Funkčná plocha G 43 plochy športu, Za kanálom (medzi rekultivovanou skládkou a kanálom (na strane 28)
Výmera plochy: 1,46 ha (na strane 42)
Je zaujímavé, že v lokalite pri Váhu, kde má stáť areál štrkovne, ubudlo v územnom pláne mesta schválenom v roku 2008 cca 12 ha plochy určenej na rekreáciu.
Neviem, že by niekto z urbáru o takúto zmenu počas procesu schvaľovania nového územného plánu mesta niekedy žiadal. Bolo by možno dobre spýtať sa kompetentných mesta Ilava, koho záujem tieto zmeny sledovali. V roku 2008 som už 2 roky nebol primátor.
Citát:
"Koniec koncov aj ľudia a činovníci urbáru majú možnosť žiadosť stiahnúť, keď JEDEN Z NICH A VÝZNAMNÝ je teraz proti."
Ak je to myslené na mňa, tak by sa žiadalo pripomenúť, čo to je urbárske a pasienkové spoločenstvo (UPS).
Celý majetok UPS je rozdelený do 119 podielov. Vlastní ho v súčasnosti 136 fyzických osôb. Som vlastníkom jedného podielu t.j. 1/119, ktorý mi daroval môj otec.
Trhová hodnota jedného podielu v roku 2009 predstavovala asi 2000 EURO. Predsedom UPS nie som od roku 2008. Prečo by som mal byť významnejší ako ktorýkoľvek iný podielnik?

#149 | 09.04.2010 23:39:04
rekreant
95.102.85.56
rekreacna zona pri dialnici? to snad nemyslite vazne?

#150 | 10.04.2010 08:51:22
Juraj
87.197.99.110
rekreant:
asi si tam nikdy nebol

#151 | 10.04.2010 10:25:09
eva
95.103.244.193
Je tam veru dosť dobrá rekreačná zóna. V lete - ale aj niekedy v zime na korčuľovanie. Pre tých ľudí, ktorí nemajú na drahé kúpaliská a výjazdy do vzdialených rekreačných stredísk je to jediné, čo v blízkosti Ilavy máme.

#152 | 10.04.2010 20:41:06
Juraj
95.102.88.62
zaujimalo by ma, keby sa mi kompetenti vedeli vyjadrit k tomu, preco je o tak zavaznom projekte ako je strkovna, verejnost na tejto stranke informovana LEN prostrednictvom tejto diskusie a nie aj prostrednictvom nejakych oficialnych sprav a oznameni. Pritom o muzikali,rekonstrukcii zeleznice, ci namestia sa tam pise, ako aj o mnohych inych veciach, ktore vsak maju potencialne na zivot obyvatelov mesta mensi vplyv nez pripadna prevadzka strkovne.
napriklad na stranke obce prske je tomu vyhradena samostatna rubrika.
zeby nejaka forma (auto)cenzury?
dakujem za vysvetlenie a tesim sa na sprevadzkovanie tematickej rubriky na stranke mesta. myslim,ze by s tym nemal byt zasadnejsi problem, ide predsa o nase zivotne prostredie, a obcania mesta by to jednoznacne ocenili, mnoho ludi o tomto zamere totiz vie len malo alebo nic, dufam, ze to nie je zamerom.

#153 | 10.04.2010 21:28:31
tik tak
95.103.244.193
Juraj
správne si uhádol : je to AUTOCNZÚRA ako vyšitá. Koľkorát bol primátor vyzvaný, aby sa vyjadril, a čo sa stalo. Čušal ako voš pod chrastou. A tak to robí pri všetkom o čom si myslí, že mu môže uškodiť. Teraz je z neho hrdina - však ja som bol od začiatku proti....
Je to na grc... Stačí ak si spomenie ako poslancov primátor informoval o Cibíkovi, ako "išiel do kolien" za to, čo mu spravili Podvažania.
Vieme veľmi dobre, v ktorej hlave sa zrodil nápad, že za desaťročia devastácie Ilavy dostaneme miniihrisko pre deti.
Tie deti nebudú potrebovať ihrisko... budú z Ilavy utekať kade ľahšie.
Pán primátor, priznajte, čo Vám investor štrkovne sľúbil!
Alebo ani na to nenájdete odvahu?

#154 | 11.04.2010 09:59:45
Juraj
178.40.238.9
pockame kym zacne parcovny tyzden a uvidime, ci bude nejaka reakcia , samozrejme ze necakam, ze niekto bude pracovat cez vikend

#155 | 11.04.2010 13:45:34
Juraj
195.91.79.16
Juraj cez aký proxy server chodíš na web už Ťa máme zameraného a podáme na Teba návrh na trestné stíhanie

#156 | 11.04.2010 13:47:51
Juraj
178.40.238.9
hej?

#157 | 11.04.2010 13:55:34
Juraj
178.40.238.9
a za co? to by ma naozaj zaujimalo. za to ze mi nie je jedno v akom prostredi zijeme?

#158 | 11.04.2010 14:00:45
Juraj
178.40.238.9
a ked uz sa bavime v tychto kategoriach, vies o tom, ze neopravnene vyhrazanie sa trestnym stihanim moze byt tiez povazovane za trestny cin?
a este kto je to "Vy"?
to by ma celkom zaujimalo :)

#159 | 11.04.2010 14:21:45
strom
213.151.217.147
Ze trestne oznamenie.
Ooo uz sa bojime!:DD
Neni sme sprosti a tresnym oznamenim straste male deti!
Umlcat sa nedame!
A keby aj ,tak za co????
:DD

#160 | 11.04.2010 16:04:19
Pista
178.41.17.26
to kde mam byt ako ze ta strkovna ?

#161 | 11.04.2010 19:06:24
Juraj
78.99.173.170
zamer je ze by mala byt medzi jazerom a mostom cez Vah.
strk by sa mal tazit v koseci a do ilavy by sa mal dopravovat pasovym dopravnikom, z ilavy by strk vozili nakladne auta.
a vraj by sa malo tazit aj v ilave za jazerom a pod mostom cez vah, smerom na klobusice

#162 | 11.04.2010 23:11:22
pali
178.41.10.150
zas jeden chytrák, čo sa nevedel ani podpísať. " Je nás dosť, čo chcú štrkovňu", to akože TY A TVOJA RODINA, alebo ako si to mám vysvetliť? Zatiaľ som počul len negatívne ohlasy na tento projekt, ktoré sú hlavne na webe, ale okrem TEBA ani jeden pozitívny. Niekto si tu chce otvoriť obrovský biznis a mesto a obyvatelia?čo budú z toho mať? Nech mi niekto ukáže, zdokladuje, že to ročne prinesie do mestskej pokladnice poriadnu sumu, potom možno ľudí presvedčíte, ale inak je to len o zbohatnutí niekoho, a zopár úplatkoch pre pána primátora a poslancov. Koho sa pýtali, ked rúbali stromy pri Váhu? Za to by som ich pozavieral? Banda, čo si robí čo chce!

#163 | 11.04.2010 23:17:33
anti strkovna
213.151.217.145
Pali uplny suhlas!!
Tam kde som chodil kazde leto je teraz ,,holorub"
Ale asi tazko chodia poslanci stanovat pri Váh alebo jazero.Takze to maju v r....,hlavne ,ze nieco s toho maju!

#164 | 12.04.2010 09:11:50
Mario Hrubý
Vážený pali
váš príspevok zo dňa 11.4.2010 23:11:22 prekročil všetky hranice slušnosti a bude aj odpovedajúco riešený. Ak si myslíte že tu môžete len tak niekoho bezdôvodne obviniť z úplatkárstva a iných hrubo osočovať tak ste na veľkom omyle.
Poslanci tohto zastupiteľstva sa pri svojom rozhodovaní neriadia nejakým osobným profitom z toho o čom hlasujú, tak hlboko sme nikdy neklesli a ani sa toho nedočkáte ...

#165 | 12.04.2010 09:17:52
MMM
95.103.145.135
Neviem ako dopadne hlasovanie poslancov o štrkovni, ale myslím, že medzi nimi tiež veľa priaznivcov nemá. A osobne viem o jednom, ktorý bol aj toto leto stanovať s ďeťmi pri Váhu. A chodieva tam s nimi aj korčuľovať na jazerá....

#166 | 12.04.2010 10:04:23
Juraj
87.197.99.110
zaujimave, ze na prispevok, kde sa co i len okrajovo a hypoteticky spomenie korupcia sa reaguje hned. A vyhraza sa "riesenim". Ale na moj prispevok (c . 152), kde ziadam o vyjadrenie, preco sa o takejto zavaznej otazke verejnost nedozvie na tejto stranke inde, nez v diskusii, nereagoval nikto....

#167 | 12.04.2010 10:10:39
eko
85.25.239.94
Hoci bol primátor na zasadaní MZ prítomný, od bodu 7 ho podľa zápisnice vedie Ing.Hrubý.

Zápisnica zasadania MZ:
Potom sa do diskusie o žiadosti na zmenu ÚPN zapojil aj pán primátor a odporučil poslancom, aby sa touto problematikou zaoberali a sledovali situáciu ako sa bude vec vyvíjať.
Ing. Hrubý oznámil, že na porade poslancov sa už touto vecou zaoberali a odporučil pozvať na ďalšiu poradu zástupcov UPS Ilava a budúceho investora zaoberajúceho sa spracovaním štrkopieskov. Žiadosť Urbárskeho a pasienkového spoločenstva Ilava na zmenu a doplnok Územného plánu mesta Ilava poslancom odporučil vziať na vedomie.
Zo strany primátora veľmi mdlá aktivita. Nie ako petícia pri rušení oddelení ilavskej nemocnice ani petícia občana Daška za schválenie financovania okružnej križovatky. Žiadna medializácia, žiadne príspevky v diskusii.
Poslanci neschválili zmenu územného plánu. Podľa činov treba usudzovať na záujem. Schválenie štrkovne nevyzerá na záujem poslancov.

#168 | 12.04.2010 10:13:57
Juraj
87.197.99.110
ako som uz viackrat napisal, mlcanie podporuje rozne, niekedy aj uplne nerealne, dohady

#169 | 12.04.2010 13:11:26
Peter Janco
95.102.141.80
Juraj mas pravdu.. osobne som sa dozvedel o tejto problematike na Facebooku vdaka tvojej skupine a to je podla mna ukazka toho aka velka je informovanost obyvatelov. Tiez by som cakal ze niekto informuje ludi normalnym sposobom a nie len cez diskusiu a vyhrazanim sa ze ak nebudeme drzat hubu tak sa to bude riesit trestnymi oznameniami a podobne. Drz hubu a krok- posilnis demokraciu ... nerozpravam tu ani o korupcii ani o nicom cim by som chcel urazit poslancov ale toto dost smrdi...rad by som pocul vysvetlenie od kompetentnych...v klude a normalnym sposobom... ved predsa su tu pre nas no nie ????

#170 | 12.04.2010 13:29:13
Juraj Janco
87.197.99.110
co sa tyka informovanosti, a zaujmu zo strany mesta o informovanie verejnosti o tejto veci (odhliadnuc od "zaujmu" kompetentnych vecne reagovat na tejto diskusii), byu som chcel poukzat len na jednu vec:
minuly tyzden, ked som sa sam o tejto veci nieco viac dozvedel, som asi do polovice diskusnych tem dal prispevok, v ktorom som vyzval ludi, aby o tejto teme diskutovali. Ja viem,ze temy su preto rozdelene, aby bol v tom poriadok a clovek by sa mal v ramci temy vyjadrovat k veci a napriklad strkovna s temou "sport v ilave" alebo "drogy v skole", resp. "mestsky rozhlas" suvisi naozaj len s prizmureniom vsetkych oci. Spravil som to vsak v zaujme upozornit na vec co najviac ludi, ktori napriklad na diskusii diskutuje len o LIDLi a pod. Zaujimave ze na druhy den boli vsetky tieto prispevky vymazane bez akehokolvek komentara, akoze by porusili kodex diskusie a pod. Je to cenzura? a ak je to cenzura, je to dielo iniciativneho uradnika alebo ide o cielenu politiku mestskeho uradu v tejto veci? V koho zaujme je toto utajovanie? Ak si niekto mysli, ze je to v zaujmemesta a jeho obyvatelov, velmi sa myli.

#171 | 12.04.2010 13:37:33
Juraj Janco
87.197.99.110
a ako som tu uz viackrat napisal a budem sa znova opakovat, lebo niektorym ludom to asi nedochadza
Neinformovanost je zakladnym predpokladom vzniku fam a dohadov. Ked ludom nepoviete o co ide a snazite sa veci utajovat, ludia si casom tu realitu domyslia...a takato domysena realita casto nie je v sulade so skutocnostou, ale moze za to najma ten, kto tu skutocnost pred ludmi zatajil.
Ak nie je co skryvat, tak neskryvajte, Ak skryvate, ludia hladaju dovod, preco. A dovod preco pred ludmi skryvat to, co maju pravo vediet, je na konci vacsinou vzdy len jeden a ten isty. Domyslite si aky.

#172 | 12.04.2010 15:12:52
hatata
213.151.217.151
Videli ste na markize v nedelu Lamparen?
Bol tam jeden zaujmavy pripad, stavba asfaltovej cesty cez chranene prirodne prostredie jednym podnikatelom.
Reakcia starostky+vyska pokuty ma strasne pobavila.
(najdete v archive na strankach tv)
Preco na korupciu reagujete tak rychlo a tvrdo!(zastrasovanie aj tak ich pravne urcite za to neodsudia)
Ale otazky o strkovny a pod. ignorujete??!

#173 | 12.04.2010 15:36:03
hatauta
213.151.217.147
Pali nieco porusil???
Co ja viem ,tak za ohovaranie na nete bola odsudena zatial iba jedna zena.
Ta na pokeci vytvorila nick s fotkami inej zeny a ponukala v jej mene se..alne
sluzby ,dalej zverejnila aj jej cislo mobilu a muzi ju obtazovali(neustale).
Po dlhom konani dostala podmienku ale bolo velmi narocne jej to dokazat.
Odsudena sa k skutku priznala a podla pravnika ak by sa nepriznala ,tak by jej ani to nedokazali!
Posudte sami ,ci pali urobil to iste?
Alebo je to len zastrasovanie?
Dufam ,ze prispevok nebude odstraneny!

#174 | 12.04.2010 15:40:26
Juraj Janco
87.197.99.110
asi je v tejto veci lahsie pohrozit, ako vecne a normalne odpovedat.

#175 | 12.04.2010 17:30:03
no
95.103.205.88
Ľudia, vy ste sem na túto diskusiu doteraz nechodili? Asi nie, to by ste sa nečudovali, že nikto nič konkrétne nepovie. Je to tak už veeeľmi dlho. Ak sa chce pán primátor niečim pochváliť, tak to tu nájdete ihneď a aj vo viacerých témach. Ale keď nie je čím alebo má odpovedať na nejakú nepríjemnú otázku, tak zostane ticho. Nanajvýš všetkých odporučí na iných zodpovedných vedúcich - prípadne vysvetlí, že on nič lebo to je všetko poslanci...

#176 | 12.04.2010 20:55:45
Marian V
213.151.217.151
Vazeni diskutujuci. Kym napisete dalsi prispevok alebo sa na Facebooko pridate do skupiny Nechceme strkovnu v Ilave!!! zamyslite sa nad tym, kde sa vzal strk do zakladov vasho domu, bytovky alebo plota na zahrade. On totizto nerastie na stromoch ani na poli.

#177 | 12.04.2010 21:07:48
starosta obce Pruské
213.151.217.149
Zámer invetora je asi naidetailnejšie zverejnený na webe obce Pruské - najdete tu pôvodný zámer v elektronickej forme - bohužial len odskenovany nakoľko p. oliva jejo kolegovia nám ho odmietli dať v el. forme a museli sme ho odskenovať - a ak má oň niekto záujem nie je problém požiadať o jeho zaslanie
Následne je tu zverejnený aj novší list p. olivu adresovaný zastupiteštvu vPruskom , ktorý zatial podľa mojich vedomostí z mne dostupných materiálov popisuje jeho novšiu predstavu. ale ani tú nám p. oliva nechcel nechať prefotit
Prosím však diskutérov aby vyčkali a v priebehu týždňa budete informovaní o výsledku snahy o koordináciu postupu Pruského a Ilavy v ďalšom postupe.
Top že poslanci a vedenia mesta a obce zatial mlčia má svokje reálne príčiny a prosím nechajte ešte chvíľu času. Aj keď sa o veciach nerozpráva neznamená to že sa vo veci nekoná.
Skutočne ide o koordináciu postupu a preto všetky popísqané výkriky a názory sú len dôsledkom neinformovanosti. Tá však môže nastúpiť až keď sa veci a postoje ujasnia a to chce chvílu čas. Pruské má v tom jasno a uznesenie zastupiteľstva je negatívne s následným referendom v prípade trvania žiadosti investora. Ilava čaká na stanovisko mestkého zastupitestva, kltoré podľa rokovania s p. primátorom z nedelneho večera bude o niekolko dní .
Napokon veci dopadnú jasne - časť občanov bude proti, časti to bude jedno a časť bude chcieť ekonomizovať svoj majetok . Ide len o to v akom stave chcenme mať svoje okolie a v akom ho odovzdať dalšej generácii. Osobne nezdielam optimistickú víziu šťastných a člnkujúcich sa ludí o 40 rokov ani víziu časti ochranárov o prínose vznuknuvšej vodnej plochy pre vtáctvo.
Pekný večer Cíbik

#178 | 12.04.2010 21:12:44
hatata
213.151.217.133
Dakujem za informacie.Skoda ,ze ich musime dostavat od starostu ineho mesta.
Este raz dakujem

#179 | 12.04.2010 21:16:12
cíbik
213.151.217.151
a važim si pána Jancu , ktorý sa podpísal ...
demokracia je umenie diskusie a hladania cesty nie však anonymne bla bla bla
k predrečníkovi , ano súhlasím bez štrku by neboli byty cesty , ale treba hľadať prijateľné riešenia veď rovnako bez uranu by nebola časť energie a keby začala ťažba uránu za humnami asi by bol rpoblém a rovnako je to i so skladkami , vštci ich potrebujeme ale ktiňo ju chcem mažňť pri dome ?

#180 | 12.04.2010 21:20:41
dovetok
213.151.217.147
milý hatat - mrzí ma že je problém s menom , ale ubezpečujem vás že ked dozrie čas a veci budú jasné budete určite obširne p- primátorom informovaný aj o rokovaní v nedeľu v Pruskom aj o iných krokoch...
peknY VEčER cíBIK

#181 | 12.04.2010 21:29:41
hatata
213.151.217.135
Dam sem meno a prestanu nam mestke sluzby vyprazdnovat smetny kos.:D
Meno nedam komu to vadi nech sa stazuje v Brusell

#182 | 12.04.2010 22:04:15
k prediskutujúcemu
213.151.217.149
ak mame uvažovať takto - je to výsledok ktorý demokrata musí mrzieť. v živote som nikdy neuvažoval ako niekomu ublížiť len preto že veci vidí inak... a preboha prečo by vám nemali vyviesť smeti len preto že máte iný názor - myslíte si že v samospráve a vo vedeniach miest a obcí sú blbci , paraziti a primitívy? Iste aj starostovia primátori nemajú patent na rozum , ale každý robí aj chyby..
V minulom zastupiteĺstve som mal poslanca s ktorým sme sa tvrdo vedeli posekať , ale vážim si ho aj dnes a opodám mu ruku kedykolvek a uvažovať o tom že mu niečo vrátim len preto že ma ktritizoval / ale neklamal / je viac ako scestné... a niekedy mal i pravdu a bol mantinelom , ktorý ma usmernil
Osobne si vážim keď mi niekto otvorene povie - toto si "pokašlal " - veď všetci robíme chyby a ma to vedie k úvahe ako ďalej ale anonymné "bla bla" je prejavom nezrelosti demokracie. Vážme si sami seba , hladajme riešenia pre dobro , ale neblížme , neklamme, neurážajme. A ak nietko evidentne klame , netrpme to!
Dobrú noc - cíbik

#183 | 13.04.2010 02:42:11
Mario Hrubý
Vážený Juraj Janco
ako som už v tejto diskusii v začiatkoch napísal rád si počkám na konkrétne prerokovanie danej veci na pôde MZ pretože doteraz nebol stále predložený na posúdenie žiaden oficiálny zámer a ani projekt investora čo sa týka Ilavy. Nikto nikomu nič nezatajuje ak takéto konkrétne informácie nemá (vlastne jednu vec hej a to zakreslené plochy zo žiadosti o zmenu územného plánu predloženú urbárom). Ak budem v teoretickej rovine o niečom rozmýšlať a jednoducho to budem aj keď to je nepodložené verejne prezentovať tak to je podľa môjho názoru choré, ešte čudnejšie je keď mu druhý za to obratom zatlieska ...

#184 | 13.04.2010 08:15:59
dalsi obcan
213.81.190.158
... takze vidime na obzore dalsi skvely podnik v poradi - ilavska skrkovna, ako keby tie prospesne podniky na Sihoti, resp. pri Vahu nemali konca kraja....
Ked za kratky cas spocitame ich vplyvy a pripocitame este samozrejme aj vplyv dialnice o nejakej kvalite zivota v Ilave uz nemoze byt ani rec.
Takze nasi kompetentni uradnici za mesto Ilava, len tak dalej!!!

#185 | 13.04.2010 08:22:34
Juraj Janco
87.197.99.110
myslím, že nejde o rozmýšlanie v teoretickej rovine, ked existuje uvádzaná žiadosť urbáru a je celkom zrejmé, čo z nej vyplýva. Rovnako existujú celkom jednoznačné aktivity p. olivu, resp. jeho firiem vzťahujúce sa na využitie daného územia. Existuje zámer na ťažbu štrku v košeci, ktorý dokonca už prešiel procesom EIA. Existuje rozhodnutie o zrušení ochranného pásma vodného zdroja v okolí Savčinej a Podvážia. To, o čom sa na tejto diskusii diskutuje je len logickým výsledkom uvedených skutočností. A samozrejme aj výsledkom obmedzenej informovanosti občanov zo strany mesta. Ale ked pri informovaní občanov zlyháva samospráva, treba to nejakým spôsobom nahradiť. A to aj za cenu, že informácie nebudú na 100 % presné. Podstatné je totiž to, aby verejnosť aspoň rámcovo vedela, čo sa chystá. Ak by neexistovala táto diskusia, o zámere by vedelo oveľa menej ľudí ako teraz a v prípade, že investor začne svoj zámer cielene realizovať a presadzovať by bolo ťažšie ľudí zmobilizovať. O tom, čo je choré a čo nie je, tu polemizovať nebudem, ešte stále považujem toto fórum za slušnú diskusiu a snažím sa vyjadrovať vecne.

#186 | 13.04.2010 08:41:40
Juraj Janco
87.197.99.110
samozrejme, aj ja si rád počkám na prerokovanie veci na zastupiteľstve, to je koniec-koncov jediný orgán oprávnený na zmenu územného plánu. Ale môj názor je, že ak o nejakej veci, ktorá má byť prerokovaná na zastupiteľstve, a týka sa všetkých občanov, vie čím viac občanov, nikdy to nemôže byť na škodu, Poslanci by totiž mali reprezentovať svojich voličov. Ak voliči o niečom vôbec nevedia, zrejme na to nemôžu vyjadriť svoj názor, a to ani voči svojim poslancom, ktorí by tento názor ďalej na zastupiteľstve presadzovali. Potom zastupiteľstvo rozhodne a ľudia sa o tom mnohokrát dozvedia až keď je, ako sa hovorí, po funuse. A to je to, čomu sa, aj tuto diskusiou, chceme vyhnúť, a podľa môjho názoru to nemôže nikomu vadiť.

#187 | 13.04.2010 17:25:05
Karol Dubčák
Poslanci Mestského zastupiteľstva Ilava na dnešnej porade odhlasovali zamietnutie žiadosti PSP Ilava o zmenu územného plánu v súvislosti so zriadením štrkovne - drvičky v priestore pri jazere.

#188 | 13.04.2010 18:19:07
Marián Burík
62.168.67.220
Pekný večer prajem všetkým Ilavčanom. Som hrdý na poslancov nášho Mestského zastupiteľstva, že zamietli žiadosť o zmenu Územného plánu v plnom rozsahu.

#189 | 13.04.2010 18:34:46
Juraj Janco
178.41.91.16
aj ja som velmi rad a ked to s rovnakym vysledkom prejde aj pri hlasovani na zastupitelstve, bude to super :)

#190 | 13.04.2010 19:38:57
ilavan
178.40.120.66
Výsledok je výborný, len nedá mi, že prečo je to až po takom veľkom tlaku a ako je možné, že na úrade nesedia ľudia, ktorí by taký nezmysel nezmietli ihneď zo stola a nezaťažovali verejnosť a zodpovední pracovníci, vrátane toho najvyššieho nemuseli klamať ako malé deti.Mimochodom, ak chodíte okolo štrkovne v Dubnici tak vidíte, že tam pomaly tá ide naplno ani nie pár mesiacov do roka. načo by bola ďalšia v Ilave, To je čo za nejaké plánovanie rozvoja regiónov? Počítam, že niečo podobné sa udeje so smetiskom, pretože starostovia a primátori vedia už dávno, že smetisko v Dubnici končí a nič nové nie pripravené. Zasa sa zobudíte kompetentní keď bude päť minút po dvanástej? Verím tomu, že riešenie smetiska voličov nepritiahne ale je to dôležitejšie ako pár chodníkov vydláždených v meste.

#191 | 13.04.2010 22:04:57
Karol Dubčák
178.40.155.45
Viackráť som zvažoval, či mám na tejto stránke prezentovať svoj názor pred tým ako bude poslancom MZ predstavený zámer osobne p. Olivom. Po jeho vystúpení na porade poslancov a tiež po "pochybnom" vyjadrení p. Bystrického - šéfa urbáru Ilava, som nadobudol istotu. Istotu v tom, že Ilavani si majú "zliznúť" na 40 rokov dopad protestu Podvažanov proti preprave štrku okolo ich domov. P. Oliva povedal dnes, že zámer vybudovať dopravník od Košeckého ťažobného priestoru po Ilavu - jazero/ privádzač je starý asi rok. Nuž ak Košeca - urbár predal štrk, nech ho tam aj šrotujú, prečo majú negatívne dopady takéhoto riešenia znášať občania Ilavy?
Prajem príjemný zvyšok dňa.

#192 | 14.04.2010 07:17:22
vlado
178.40.176.128
som rad ze zacinaju vsetci pilne pracovat na strkoch,len trocha nechapem preco az teraz...dakujem ,ozaj tento rok su volby..

#193 | 14.04.2010 09:10:48
Juraj Janco
87.197.99.110
Myslím, že by bolo dobré na týchto stránkach detailne zverejniť celý zámer p. Olivu, keď už je s ním oficiálne oboznámené aj zastupiteľstvo. Občania mesta majú právo vedieť o tom čo najviac a to ešte pred rokovaním zastupiteľstva.

#194 | 14.04.2010 09:48:05
Marián Burík
62.168.67.220
Súhlasím s pánom Jurajom JANCOM. Ak nedá k zmene územného plánu ani obec PRUSKÉ ( po vzore ILAVY) svoj súhlas, zaiste pán OLIVA má pripravenú aj inú variantu, keďže Urbariátu v KOŠECI zrejme vyplatil nejaké financie a nemôže si dovoliť stratiť ani cent. Táto investícia asi bude musieť mať aj " katastrofický scenár " a ten pán OLIVA využije.

#195 | 14.04.2010 11:49:52
syky
95.102.157.8
pan oliva chodte si strkovnu stavat do ciech a nenicte nam nase okolie....dufam,ze pan primator a pani poslanci budu jednoznacne proti tomuto zameru a vyhoveju hlavne obcanom mestskej casti sihot,ale myslim,ze by to malo zaujimat vsetkych obcanov....okolie vahu je uz aj tak dost zdevastovane a myslim,ze strkovna je aj v dubnici tak naco nam bude v ilave dalsia

#196 | 14.04.2010 12:13:34
občan
178.40.228.139
Nepamätám sa, aby samospráva nášho mesta potrebovala niekedy k svojím rozhodnutiam verejnú diskusiu. Nechýbala ani pri odpredajoch obecného majetku.

#197 | 14.04.2010 14:14:23
jan
178.40.105.16
pan oliva ,chodte prec nedame si znicit nase okolie na tri desatrocia vasim zamerom..u vas doma si mozte nieco najst..

#198 | 14.04.2010 14:17:31
Juraj Janco
87.197.99.110
smutne je, ze v Ilave su ludia, ktori by si to prostredie s kludom znicit nechali...

#199 | 14.04.2010 14:36:44
sentinel
91.198.106.219
sedia na úrade na životnom prostredí dokonca niektorých sme si tam aj zvolili a čušia a čušia. Kde by si našli prácu keby ich prepustili?Ani na vrátnicu alebo na upratovanie by ich nevzali. Tak kedy povolili vyrezať tie stromy okolo Váhu, ešte to nikto nevyskúmal čo?

#200 | 14.04.2010 15:33:52
MMM
95.103.179.72
Myslím, že to vyrezávanie stromov povolili na životnom prostredí v Tn.

#201 | 14.04.2010 17:02:48
sbs
95.103.44.65
Sentinel, čo sa týka pracovníkov, určite všetci prešli výberovým konaním vedenia úradu, a to mnohých dokázali získať len z okolia.

#202 | 14.04.2010 17:20:08
Juraj Janco
87.197.99.110
napriek tomu ako dopadlo hlasovanie (podotykam, ze predbezne, pretoze poslanci oficialne rozhodnu az na zastupitelstve), stale mam dojem, ze su tu nejake zabrany informovat verejnost o celom projekte. Je s tym nejaky problem? Predpokladam, ze p. oliva vcera predniesol aj nejake podrobnosti, ktore ma verejnost pravo vediet.
Dakujem

#203 | 14.04.2010 17:37:48
obcan
178.40.240.14
ludia a peticia by nam nepomohla?

#204 | 14.04.2010 17:48:02
sentinel
91.198.106.219
najlepšie bude byť ticho problém nemedializovať zbytočne nezvýrazňovať počkať ako sa vyvrbí a potom sa potichúčky prispôsobiť vzniknutej situácii. Nemáte svojich problémov v dnešnej dobe dosť?

#205 | 14.04.2010 19:45:52
Juraj Janco
178.41.39.247
poradim komukolvek kto ma zaujem o informacie a mestskeho uradu, ktore sa nam tu, ktovie preco, nejak nedostavaju
zakon c. 211/2000 o slobodnom pristupe k informaciam
lehota na vybavenie ziadosti o poskytnutie informacie je 8 dni
informacie tykajuce sa zivotneho prostredia nie je mozne utajit z dovodu obchodneho tajomstva
povinny na poskytnutie informacii je okrem ineho aj mestsky urad
tymto sposobom (teda na diskusii) by to blo pre vsetkych jednoduchsie, ale ked sa neda tak sa neda

#206 | 14.04.2010 19:58:04
Sergej
62.168.67.153
Treba pozrieť tento odkaz:http://www.obecpruske.sk/tazba-strkopieskov-na-nevyhradenom-lozisku-koseca.phtml?id3=43021 a bublina spľasla však pán starosta.

#207 | 14.04.2010 20:04:41
Juraj Janco
178.41.39.247
sergej: aka bublina?

#208 | 14.04.2010 20:25:15
Sergej
62.168.67.153
treba čítať aj predchádzajúce príspevky hlavne starostu.

#209 | 14.04.2010 20:54:27
Juraj Janco
178.41.39.247
a tato tema je o tom, co povedal p. Cibik alebo o strkovni?
tusim tu ma niekto vzacny dar odvadzat pozornost od podstaty veci.

#210 | 14.04.2010 20:56:56
Juraj Janco
178.41.39.247
teda ma to neico spolocne...ten vyrub urcite len cirou nahodou kopiruje zamyslanu trasu dopravnika strku...

#211 | 14.04.2010 21:28:14
starosta obce Pruské
213.151.217.151
niekdy mám pocit že treba diskusiu len pre diskusiu - ale snaď sa mylím.
K sergejovi - neviem aky článok mate na mysli nie som tak pocitacovo zdatny aby som to vedel takto identfikovať. Domnievam sa ale že je pravdou že nafukovana bublina týkajúca sa všetkých nezmyslov okolo ťažbY a postoja samospráv Ilavy a Pruského splasne už čoskoro... Postoje su definované prdebežne aj za Ilavu / 100 % jasne to bude ak oficiálne rohodnú poslanci MZ / Pruské je jasné
k p. Burikovi - obec Pruské neuvažuje o žiadnej zmene územného plánu. Ani takáto požiadavky vznesená pre lokalitu miestnej časti Podvažie nebola... Stanovisko obce Pruské je viac ako rok nemenné - negatívne a bolo odhlasované zastupiteľstvom jednomyselne.
k pánu Jancovi - Pruské ostro protestovala proti holorubu / hoci sa deje v katastr. území Ilavy. Pán predseda urbáru mi na stretnuti k riešeniu môjho protestu povedal že je odborníkom pre výrub a sihoťanom a veci sa dejú správne - ja si to nemyslím a podľa mňa je to necitlivý zásah. Ale napokon aj protest a podnet na preskumanie rozhodnutia odo mna mal istý zmysel porovnajte si ako vyzera ilavska a ako vyzerá Pruštianska strana Váhu. a je pravdou že vela naletových drevín bolo chorých a suchých rozhodne nie všetky.
Aj tu jestanovisko nemenné - citlivý pristup čo treba riešiť z hladiska bezpečnosti pred povodńami je treba riešiť / ak by bola povodeň nechcem vidieť koľko hlasov by kuvikalo prečo s brehy nečistili / ale holoruby su nezmyslom...
Pekný večer Cíbik

#212 | 14.04.2010 21:30:37
Sergej
62.168.67.153
Juraj
konečne bude viac občanov na zastupiteľstve už sa tam poslanci cítili opustení. Je pekné, že po kauze HUGO bude sála zas zaplnená a po hlasovaní aj urýchlene vyprázdnená. Nezáujem občanov o zasadnutia je vážny problém nášho mesta. Juraj aj ty máš veľké absencie.

#213 | 14.04.2010 21:33:25
dovetok
213.151.217.147
a ku kopirovaniu pásového dopravníka mam ten istý názor ako pán janco a pri stretnutí mi tvrdila pán predseda urbaru Ilava a odborníka na dendrologiu v jednej osobe , že to nemá nič spoločné . Zástupcovia Povodia Váhu tvrdili , že sa bude " čistiť " cele uzemie od Nimnice a že začali práve tu na žiadosť firmy vykonávajúcej výrub.

#214 | 14.04.2010 22:25:30
Sergej
62.168.67.153
starosta Cíbik
mám na mysli, že šetrením sa žiadne porušenie rozhodnutia nepreukázalo. To ste predsa zverejnili na vašej stránke.

#215 | 14.04.2010 23:19:48
starosta obce pruské
213.151.217.149
Pekný večer ! Ano takto bol formulovaný záver , ktorý som obdržal a nechal som ho zverejniť tak ako sú štandardne zverejnené všetky oficiálne písomnosti majúce dosah na kauzu štrkopiesky . Obec Pruské však nebola účastníkom konania a len vdaka jej protestu ktorý bol dohovorený na stretnutí starostu u pana Ing. petríka , trenčana, a ešte jedného občana z Podvažia / ktorého meno mi teraz vypadlo a neviem si spomuť - asi starnem a aj sa mu ospravedlnujem / ako i na základe písomného stanoviska Dr Baginove - doslo k zastaveniu holorubu. Na stretnutí pri riešení , keď aj viacerí občania príslušní funkcionári z Ilavy / a nebol to pán primátor / tvvrdili že všetko je Ok ja som ostro vystúpil aby sme si navzájom neklamali ako malé deti - takýto drastický zasah ako bol na Ilavskej strane nahodne tam kde by mala byť ťažobná oblasť a pásy so štrkovňou je aspon z pohladu laiika problémom. Argumentácia o protipovodni ma nepresvedčila - povodeň práve tu a nikde inde v koryte ? Výsledkom však je aspon skutočnosť že Prusštianska strana Váhu , ktorá patrí katastrálne do Ilavy a je majetkom Ilavského urbáru nepripomína regrúta po nástupe do vony ale vyzera skutočne ako úptasva botyta s odstranením chorých a odumtetých zbytkov ...
Aj šef urbaru Ilava tvrdil že je ilavan aj viacerí prítomní tvrdili že maju na duši len životné prostredie a jediný kto protestoval bolo Pruské .... A pre mňa osobne je dioležity vysledok - a ten je i jasne vidieť ak idete od Ilavy k nám, naviasc na základe prostestu malo dôjsť i k sktráteniu vyrubového obdobia a teda čo je živé má šancu žiť...
Dobru noc.

#216 | 15.04.2010 05:23:45
sihoťan
95.103.165.15
Zaujímavé, že predstavitelia mesta Ilavy sa k tomuto nevyjadrujú, to nikto napr. s pánom Olivom z vedenia mesta nerokoval? Ak áno, tak s ním mali vyraziť dvere už pri prvom jednaní a nie to nechať doviezť tak ďaleko, že už sa dával robiť nový územný plán a pod. To je neuveriteľné diletanstvo z vedenia mesta.

#217 | 15.04.2010 06:30:00
starosta Pruské
178.40.209.74
Zásadne nesúhlasím s panom , ktorý sa označuje ako sihoťan. Je slušnosťou a alementárnou povinnosťou jednať s každým kto príde s navrhom pre samosprávu - veď v tom je princíp - že volení zástupcovia občasnov jednaju o veciach verejných - a nie vyražajú dvere s niekým - dnes je to taký investor zajtra onaký investor či občan - Jedna sa vždy a buď sa najde zhoda alebo nie.
A podľa mojich informácii požiadaviek na otvorenie územného plánu v Ilave bolo viacero a boli podané úplne legitímne rovnako úplne legitímne budú zrejme aj zamietnuté príslušným organom - zastupiteľtvom - Nerozumiem o čo Vám ide keď chcete miesto normálneho jednaia stale niekoho vyražať a nejednať - sme predsa dospelí ludia a nie malé deti na piesočku.
Naviac z takto formulovaných slov potom mám pocit , že volení zástupcovia občanov / a to nielen v Ilave sú viac menej dementi , neschopaci , zlodeji a šašovia , ktorí sa len trasú a nevedia dočkať kedy im niekto niečo strčí za to aby robili podvody na voličoch - veď si pozrite predchadzajúce príspevky - je to často diskusný suterén ...
Opakujem , Pruské a Ilava koordinujú vo veci postup a postoj , zámer oboch miest sa zverejní keď budú veci doladené.
Pekný deň Cíbik

#218 | 15.04.2010 07:30:37
primátor
Sihoťan,
Vy máte svoje spôsoby jednania a slušnosti,my svoje. Vy píšete svoje príspevky plné jedu a zloby ako anonym, ja jasne pod identom primátor.Vy máte predstavy,že samosprávny orgán môže s niekým, kýmkoľvek vyrážať dvere, ja zasa,že prijmeme vypočujeme a v zmysle Zákona o obecnom zriadení a iných normách, dáme na prejednanie. Svoje stanovisko som zverejnil,zopakujem ho na verejnom zhromaždení. Na poslednej porade poslancov cez 20 ľudí,predovšetkým poslanci,ale aj zamestnaci mesta, zástupca urbáru a p. Oliva počuli moje odporúčanie a stanoviská,argumentáciu. P. poslanec Dubčák napísal záver v diskusii. Ja len dodám,čo mohol napísať,že pohľad a stanoviská komisie pre životné prostredie,výboru mestskej časti Sihoť,poslaneckého zboru a primátora sú totožné, nevyhovieť žiadosti o zmenu Územného plánu v danej lokalite.Také budú moje odprúčania poslancom, ktorí budú hlasovať o žiadosti.Pri priemernej miere inteligencie, IQ,slušnosti by to aj Vám mohlo byť jasné. A tým špinavostiam o braní úplatkov logicky, prečo by potencionálny investor dával za negatívne stanoviská k žiadosti úplatky.Týmto vyzývam všetkých,ktorí tu o braní úplatkov písali, aby ako morálni kritici podali na mňa trestné oznámenie orgánom činným v trestnom konaní a splnili si tak svoju občiansku povinnosť.Viete, niekto sa chce na tejto veci živiť, aj keď je po verejných vyhláseniach jednoznačná.
s pozdravom

#219 | 15.04.2010 07:46:38
Uradnicek
78.99.188.207
Teda nemôžem si pomôcť, ale je my ľúto, že Ilava nemá takého primátora ako je pán Cíbik. Diskusia vecná, slušná...ďakujeme, že nám tu podávate viac informácií ako náš "LIDL primátor"..

#220 | 15.04.2010 08:03:19
obcan
95.103.3.41
myslim si ze zivotne prostredie je uplne zbytocne ministerstvo kde je vsetkym dobre a povoluju co im vyhovuje..vyrub stromov bol uplne zbytocny nema nic spolocne s prietokom koryta Vahu pri podvazi,stromy nikomu a nicomu nevadili len oni sa tam neracili ani preskumat vec..najnovsie povolili v Zadnej Polane v prirodnej rezervaci vyrub stromov..su tam ludia co tam davno nemaju co robit..

#221 | 15.04.2010 08:10:33
primátor
Sihoťan,
o Vašich klamstvách svedčí Vaša vlastná veta, " už sa dával robiť územný plán ". No nedával, je tu len žiadosť o zmenu,ktorá s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou po jednaniach a vyhláseniach bude zamietnutá. Takže rada, zvolebnieva sa, hľadajte si ďaľšiu kauzu, nech tu je "veselo".My budeme naďalej a do konca pracovať a tak ako sme zrekonštruovali cesty,komunikácie,dokanalizácia IBV, Zámocká Klobušice,garáže Moyzesova,garáže Kukučínova,ul. Hurbanova, ZŠ Medňanská,Okružnú križovatku s Lidlom,pripravili Centrálnu mestskú zónu,rekonštrukciu kotolne v Dome kultúry a podáme europrojekty na rekonštrukciu časti verejného osvetlenia,zberný dvor, Sihoť potoky pôjdu opakovane do II. kola výziev v apríli, máji a aj keď budú na nás aj tu liať kýble a kýble špiny.A to všetko v priebehu jedného,prvého volebného obdobia,keď som ešte navyše vydával množstvo energie na presviedčanie poslancov a zabezpečenie priechodností uznesení MZ.Som optimista a zdieľam názor, drvivá vačšina Ilavanov v konečnom dôsledu je slušná a objektívna.S nepravdou a klamstvami sa nikdy žiadna správna vec neobháji.A pri tom všetkom krízový rok sme prežili s prebytkom rozpočtu mesta.Diletanti sa z nás stanú vtedy, keď sa začneme riadiť Vašimi radami a odporúčaniami,ale to sa nestane,aj keď by mi po takýchto pokračujúcich ohováraniach v konečnom dôsledku spadli prefernecie.Dám na dobrých, vzdelaných,slušných radcov,nie neobjektívnych a nie anonymov.
s pozdravom

#222 | 15.04.2010 08:16:36
Juraj Janco
87.197.99.110
dozvieme sa na tejto stranke konkretne podrobnosti o zamere p. Olivu? alebo sa to zas nechava na predstavivosti obcanov?
myslim, ze nestaci povedat "chce tam stavat strkovnu", bolo by dobre uviest aj aka velka plocha by bola zastavana, aka by bola zasiahnuta tazbou, aky by bol casovy horizont tazby, ako dlho by tu ta strkovna mala stat, kolko by sa denne/rocne tazilo, kolkozmenna prevadzka a dalsie podrobnosti.
dakujem

#223 | 15.04.2010 08:25:17
Juraj Janco
87.197.99.110
dnes zom si nasiel na facebooku, skupina "nechceme štrkovňu v ilave!!!" nasledovný osobný odkaz:
Pan Oliva, 15. apríla 3:55
chtěl bych se s Váma setkat pane doktore. Můžem si povídat při hezkém setkáni a rozumně se dohodnout. Jste mladej máte horkou krev ale všecno projde a hezký život rodiny a spokojenost jsou hodnoty které Vám mohu nabídnout. Nebudte zbrklej pouvažujte. Brzy naschledanou.
predpokladám, že ide o blbý žart nejakého "humoristu", ale je vidieť, že niektorí ľudia asi nepoznajú mieru

#224 | 15.04.2010 09:04:59
MMM
178.40.167.204
To by si asi chcel veľa od mesta. Také informácie nedostali ani poslanci pred nedávnou poradou. Keď chceli vidieť celú vec zakreslenú na výkrese, tak si to museli stiahnuť z portála inej obce ktorej sa to tiež dotýka - a to košeckého. A informácie ktoré dostali od p.Olivu boli všetko, len nie presné. Každú jednu vec bolo treba z neho "dolovať" a usvedčovať ho že nehovorí pravdu alebo aspoň nie celú pravdu. A niektorí pracovníci mesta mu v tom výdatne pomáhali...

#225 | 15.04.2010 09:31:55
Juraj Janco
87.197.99.110
este raz:
dozvieme sa na tejto stranke konkretne podrobnosti o zamere p. Olivu? alebo sa to zas nechava na predstavivosti obcanov?
myslim, ze nestaci povedat "chce tam stavat strkovnu", bolo by dobre uviest aj aka velka plocha by bola zastavana, aka by bola zasiahnuta tazbou, aky by bol casovy horizont tazby, ako dlho by tu ta strkovna mala stat, kolko by sa denne/rocne tazilo, kolkozmenna prevadzka a dalsie podrobnosti.
dakujem

#226 | 15.04.2010 10:32:41
admin
Problematiku ťažby štrkopieskov sme Vám sprístupnili na úradnej tabuli. Ťažba štrkopieskov - úradná tabuľa

#227 | 15.04.2010 10:34:35
Juraj Janco
87.197.99.110
dakujeme

#228 | 15.04.2010 10:36:07
občan
95.103.178.148
Podrobnejšie informácie o štrkovisku by sme sa chceli dočítať aj v Ilavskom mesačníku.
Zaujímavé je, že pán primátor tu použil pre nás neobvyklé slovné hodnotenie „diletanti,“ ktoré sa obvykle nepoužíva.

#229 | 15.04.2010 13:15:33
starostaobce
178.40.209.74
Nenáleži mi hodnotiť primátorov v meste Ilava , kde nie som občanom , chcem však povedať , že aj v minulom volebnom období aj dnes spolupráca s kolegami primátormi bola vždy seriózna a korektná , naše vzťahy boli a dufam že zostanú priateľské / aj ľudské vzťahy/ Každý z primátorov mal iný štýl práce a iné priority - čo vyhovuje občanom nech si zážia vo voľbách.
Mrzí ma však anonymný suterén , kam často sklzava webová diskusia - je te podľa mňa neetické
Každá dobre mienená kritika každeho človeka obzvlášť verejného funkcionára je opravnená. Musí byť však podložená a nesmie byť kydaním. Potom to nie je kritika , ktorá ma účel pomôcť / veď každý človek robí aj chyby a môže názor aj meniť ak sa rozšíry diapazon informácii ktoré k veci dostane / ale je to pseudokritika ktorá chce ublížiť a poškodiť.
Je volebný rok - treba súťažiť programami a prácou a nie podpásovo.
Nepotrebujem žiadne výroky smerom ku mojej osobe, bol by som však rád keby Tí ktorí kritizujú či už dnešného alebo bývalého šefa administratívy sa aspon snažili o pohľad ich očami a ak ak skutočne majú úmysel pomôcť mestu a občanom regionu aby použili adekvatny štýl.
Vážme si sami seba a vážme si aj oponentov.
Podla mňa mesto Ilava zaznamenalo za obdobiue v ktorom pôsobím v samospráve razantný pokrok a ten je vysledkom práce administratívy i poslancov i primátorov.
S úctou Cíbik

#230 | 15.04.2010 13:56:53
Stretnutie občanov Pruského s investorom
91.198.106.219
Občania Podvažia iniciovali stretnutie občanov obce s investorom v januári 2009, kde sa prvýkrát dozvedeli o rozsiahlom zámere investora ťažiť štrkopiesky. Celé stretnutie je nasnímané a spracované na DVD nosiči.
http://leteckaposta.cz/466611910

#231 | 15.04.2010 15:26:56
občianka
178.40.133.15
Ešte si počkáme na vyjadrenie starostu Košece a primátora z Dubnica n/V. A uvidíme čo nám odporučia, aby sa tu z nás nestali diletanti.

#232 | 16.04.2010 06:35:19
starosta Pruské
178.40.209.74
Hovorme pravdu -
1, nie občania Podvažia inicioovali stretnutie s investorom - ale investor o takéto stretnutia požiadal po rokovaní na OcU sám
2, občania Podvažia , z rodín p. Ing Petríka, p. Hrehuša , p. Ing Trenčana iniciovali petíciu, ktorí mala myslím 6 akebo 8 petičných hárkov / to je jedno / ale mala isté formálne chyby . Napokon OcZ prijalo na zasadnutí záver v súlade so zamerom peticie
3, všetkya materiály / aj DVD aj peticia aj iné veci su kedykolvek k dispozícii na OcU a dajú sa skopirovať
Pekné rano Cíbik

#233 |16.04.2010 12:36:10
J.Trenčan
195.91.79.250
Zámer Košeca som si bol prečítať v podateľni u p. Staňovej ja, 22.12.2009 čítal som ho asi ako prvý v okrese, potom až do prvých januárových dní mali všade dovolenku. O tom čo sa v zámere uvádza a do akej miery sa dotýka Podvažia som informoval dotknuté rodiny. Medzi sviatkami telefonicky som kontaktoval RNDr. Drappana- osobu od ktorej možno dostať informácie o navrhovanej činnosti-uvedený v titulke zámeru. Dr. Drappan ani netušil nič o nejakom zámere, pravdepodobne kontaktoval p. Olivu-ten ma kontaktoval spätne telefonicky a ponúkol mi ,,setkání". Keďže som projektant, dokázal som posúdiť závažnosť zámeru. Ja som mu navrhol urobiť stretnutie s občanmi, nakoľko nikto z dotknutých a v zámere uvedených majiteľov nehnuteľností o ničom nevedel. Až na tento podnet sa kontaktoval p. Oliva na obec a dohodli ste termín stretnutia. Tento postup- iniciovať stretnutie s investorom doporučujem aj slávnym mešťanom ilavským.
O tomto som toto prehlásenie urobil, pri plnom vedomí čestne prehlasujem že sa tak stalo, ako je uvedené vyššie.

#234 | 16.04.2010 13:10:11
Modlitba k sv. Archanjelovi Michalovi
91.198.106.219
Tak toto nie vážení diskutujúci, tento druh diskusie si ponechajte prosím pre zodpovedajúce servery.
*** Príspevok bol vymazaný ***
admin

#235 | 16.04.2010 15:25:17
Juraj Janco
87.197.99.110
Dobrý deň
chcel by som sa spýtať, či pán Oliva príde predniesť svoj zámer aj na oficiálne rokovanie mestského zastupiteľstva, predpokladám, že by sa našlo dosť ľudí, ktorí by by si ho radi vypočuli.
Tiež by som chcel vedieť, či sa uskutočnili nejaké ďalšie rokovania p. Olivu s poslancami, resp. kompetentnými osobami MsÚ, či už po zasadnutí poslancov (ktoré bolo 13.4.2010) alebo kedykoľvek predtým, ako aj aký bol obsah uvedených rokovaní (ak k nim došlo).
ďakujem

#236 |16.04.2010 18:37:37
Pripomienky cez Vianoce
80.172.230.218
Verejnosť mohla predložený zámer študovať na Mestskom úrade v Ilave a doručiť pripomienky na Ministerstvo životného prostredia práve cez Vianoce, Nový rok a cez Tri Krále.
Oznam ktorý visel určite na úradnej tabuli v Ilave si môžete pozrieť na webe http://leteckaposta.cz/654720156

#237 | 16.04.2010 20:18:49
Juraj Janco
178.41.105.3
pripomienky cez vianoce:
jednoducho je uplne zrejme, ze od zaciatku je cely projekt vedeny co najviac utajenou formou, tak aby sa verejnost dozvedela co najmenej, pripadne najlepsie nic. A tak je tomu aj v sucasnosti. Mozno mnohych ludi ukludnilo, ze poslanci odmietli zmenu uzemneho planu, tu je vsak podla mna potrebne zdoraznit, ze zavazne bude az ich rozhodnutie na zastupitelstve. A samozrejme, podla mojho nazoru, tym sa vec neskonci. Mozeme sa pripravit na dalsie utajene zamery a snahu cely projekt zrealizovat, mozno trosku pozmeneny, ale to budu len kozmeticke zmeny. Aj ked, samozrejme, najradsej by som bol keby som sa v tom mylil.
Aby ma zas niekto neobvinil z "choreho" uvazovania, ze konstruujem nejake nepodlozene dohady... ale co z toho, co som tu, resp. na facebooku napisal, sa nejako podstatne lisi od skutocne prezentovaneho zameru?

#238 | 16.04.2010 22:20:51
Sergej
62.168.67.153
J. Trenčan
aký zámer si bol prečítať v podateľni u p. Staňovej dňa 22. 12. 2009 ?

#239 | 16.04.2010 23:10:18
Lentak
80.172.230.218
Aj keď takmer všetci v meste a okolí sú proti tejto stavbe a zásahu do prírody ktorý tu zostane navždy, niektoré osoby v ktorých právomoci je celú záležitosť ukončiť a zmietnuť zo stola, celé vírenie a rozruch okolo toho využívajú na prospech svojho politického zviditeľnovania. Len dúfajme že investor do komunálnych volieb neodíde a nevyberie si iný region. O čom budeme potom písať na tejto stránke? Čo nám budú slubovať potom kandidáti? Normálne tu zostane nuda. Keď sa štrkovňa postaví, stále bude čo riešiť, sľubovať, písať petície či nezávislé alebo pod hlavičkou politických strán, stretávať sa s investorom a robiť dohody o politickej alebo ekonomickej podpore. Keby som bol komunálny politik dochádza mi to, a vychádza mi jediné, som za štrkovňu.

#240 | 17.04.2010 11:15:00
no toto
76.73.2.10
šikovným patrí svet a sprostým ostanú problémy a robota

#241 |17.04.2010 22:00:22
vlasta popoviova
78.98.86.130
a zas niekto pri koryte zbhatne na ukor obycajnych ludi

#242 | 19.04.2010 10:09:39
Juraj Janco
87.197.99.110
opakujem svoju otazku z piatku, aby neupadla do zabudnutia:
Dobrý deň
chcel by som sa spýtať, či pán Oliva príde predniesť svoj zámer aj na oficiálne rokovanie mestského zastupiteľstva, predpokladám, že by sa našlo dosť ľudí, ktorí by by si ho radi vypočuli.
Tiež by som chcel vedieť, či sa uskutočnili nejaké ďalšie rokovania p. Olivu s poslancami, resp. kompetentnými osobami MsÚ, či už po zasadnutí poslancov (ktoré bolo 13.4.2010) alebo kedykoľvek predtým, ako aj aký bol obsah uvedených rokovaní (ak k nim došlo).
ďakujem

#243 | 19.04.2010 12:21:25
Mario Hrubý
Juraj
p.Oliva rokoval s poslancami MZ Ilava iba na porade MZ 13.4.2010, žiadne iné stretnutie nikdy nebolo.

#244 | 19.04.2010 12:32:35
Marián Burík
62.168.67.220
Dobrý a pekný deň, prajem. Ctení diskutujúci. Príďte zajtra na verejné zasadnutie nášho Mestského zastupiteľstva. Až tam sa všetko dozvieme - a právoplatne !

#245 | 19.04.2010 14:40:38
občan
87.197.8.233
Toto je skutočne zaujímavá diskusia. Niektoré príspevky mi pripadajú ako z 50- tych rokov. Už chýba len podielnikov urbáru nazvať kulakmi a pozatvárať ich. 4O rokov sa na pozemky urbáru vyvážali smeti. Dnes keď by mohli rozhodnúť o využití svojich pozemkov sa rozpútala histéria v rámci predvolebnej kampane proti zámerom vlastníkov íneplatiť len dane z pozemkov ale aj zhodnocovať svoj majetok. Nemal by sa hladať kompromis ako rozumne využiť prostredie aby aj vlastníci mali z toho osoh a aj verejnosť mohla tieto pozemky využívať napríklad na rekreáciu?

#246 | 19.04.2010 14:42:38
občan
87.197.8.233
Najprv si p. Búrik zrovnaj svoje činy a počiny a potom nes zástavu bojovníka za spravodlivosť.

#247 | 19.04.2010 15:14:44
sihotan
74.220.215.247
Občan,
s tým smetiskom je to dobrá pripomienka. Ten smrad a dym čo sa valil 40 rokov na mesto zo smetiska...
Niektorým to asi chýba, hlavne že si zhodnotia svoj majetok.

#248 | 19.04.2010 15:15:02
michal
213.151.217.135
Boli ste sa teraz nikedy pozriet na ilavské jazero, asi jediné miesto kde sa dá trošku zrelaxovat a v lete troško okúpať myslím že by to bola škoda zničit.

#249 | 19.04.2010 15:15:16
Juraj Janco
87.197.99.110
občan:
ono trosku (vobec) nejde do hromady umiestnenie strkovne a sucasne vyucitie daneho uzemia na rekreaciu.
Okrem toho strkovna s navrhovanym rozsahom prevadzky by dlhodobo znehodnotila zivotne prostredie nielen na sihoti.
co sa tyka prava vlastnikov na zhodnotenie svojho vlastnictva, proti tomu enmozno samozrejmenic namietat, ale toto pravo je obmedzene roznymi pravami ostatnych obcanov, napriklad pravom na zdrave zivotne prostredie.
A o to predovsetkym tu ide, nie o predbvolebnu kampan (aspon teda niektorym ludom).

#250 | 19.04.2010 15:16:13
Juraj Janco
87.197.99.110
Mario: dakujem :)

#251 | 19.04.2010 16:11:44
naimúdreyší
66.45.240.66
odrazu sa podielnici domáhajú svojich práv. Lenže asi sú to skutočne obmedzení zadubenci keď jediné riešenie využitia pozemkov vidia v ich definitívnom odbágrovaní naveky. Plný internet je rôznych tém ako na podradných pozemkoch pestovať rýchlorastúce dreviny, ktoré možno pomlieť na drevoštiepky a odpredať. Dnes je po tejto surovine dopyt. Rozmýšľal niekto kam treba tie milióny ton štrku keď na okolí sa nič veľké nestavia? To isté platí aj pre urbár Košeca, desiatky ha trávnatých plôch, čo tak pestovať drevoščiepku sedláci?

#252 | 19.04.2010 16:20:10
občan
87.197.8.233
Jedna štrkovňa či betonárka tam už je.Samozrejme, že štrkovňa nie je vhodná. To striktné odmietanie bez rešpektovania názoru vlastníkov sú hrozné. Veď spolumajitelia a funkcionári urbáru tu nikde neobhajujú za každú cenu štrkovňu. Dokonca jeden z významných členov urbáru sa tu už vyjadril k danej veci.Zastupiteľstvo už jasne prezentovalo, že nebude meniť územný plán. Polemika neutícha. Tak o čo ide? Vec je už jasná treba si všímať aj iné veci Napr. zamyslel sa niekto z diskutujúcich nad tým koľko plochy zaberajú strechy Kauflandu? Ako dokážu ovplyvniť teplotu vzduchu a tým životné prostredie v Ilave a okolí? Prečo v stavebnom povelení nebola podmienka zazelenať tieto plochy tak ako sa to už dnes vo svete robí?

#253 | 19.04.2010 16:21:49
nmn
87.197.8.233
chumaj

#254 | 19.04.2010 17:04:09
Marián Burík
62.168.67.220
: naimúdreyší - skvelá myšlienka, možno sú na to aj eurofondy

#255 | 19.04.2010 18:46:18
Špinavé_rektum
67.159.44.96
Tak pekne pomaly aj nájdeme riešenie pre využitie pozemov urbárov, učiníme zadosť chamtivosti podielnikov, ochránime životné prostredie a nájdeme riešenia ktoré by mali hľadať naši dobre platení úradníci a volení funkcionári. Tento ekonápad si zaslúži medializáciu. Veľmi dobrý námet na predvolebnú kampaň.

#256 | 19.04.2010 19:25:59
fanúšik p.Olivu
87.197.132.149
odkaz pre Občan,
medzi Tvoje riadky možno doplniť len poznámku,že jeden významný člen urbáru vo svojom príspevku o zhodnocovaní vlastníctva urbáru pravdepodobne pozabudol /pri toľkých profesiach mu prepáč/,že súbežne s trasovaním profilu diaľnice nebohý predseda UPS horlivo zhodnocoval vlastníctvo osádzaním železných závor na prístupové cesty ku korytu Váhu! Natíska sa tu otázka:Ochraňoval už pred
pred odovzdaním vodnej plochy ryb.zväzu/popísaný akt zhodnotenia v príspevku významného.../vlastníctvo urbáru pred nedisciplinovanými ľudmi s odpadom , pred turistom,ktorý musel ponechať auto pred závorou ,/bicykle boli povolené-aby sa tam aj on doviezol/,nedisciplinovanými ťažobníkmi piesku a štrku s prívesnými vozíkmi, atď??Alebo nebodaj mal iné úmysli?
Občan,
odpoveď si vymodeluj sám,iná odpoveď je predom samá naivita!

#257 | 19.04.2010 19:53:55
Plantáže pre drevoštiepku
213.186.47.57
Niekoľko informačných materiálov pre inšpiráciu na založenie plantáží na pestovanie rýchlorastúcich drevín pre výrobu drevoštiepky http://leteckaposta.cz/944871170

#258 | 19.04.2010 20:02:42
-
74.118.192.159
nó to ale ja chcem hnedky peniaze ja nebudem čakať dokady to vrbie poraste a čo ostatný

#259 | 19.04.2010 22:55:52
Eva
95.103.212.12
Odhliadnuc od burlivych emocii, analyz, konspiracnych teorii (typu kto koho osocil), reakcii anonymnych i odkrytych obcanov, nasou prioritou by malo byt zdrave ekologicke prostredie. Na to ma kazdy z nas pravo! Blizi sa Den Zeme, co takto sa zamysliet? Tema "Strkovna" (hoci nesuca absurdny privlastok ekologicka) nevznikla pre srandu kralikov, ale z iniciativy ludi, ktori su si vedomi, aky dopad to moze mat predovsetkym na EKOLOGIU, ZDRAVIE a KVALITU ZIVOTA v nasom meste. Vsetkym zelam pekny den!

#260 | 21.04.2010 07:47:46
Marián Burík
62.168.67.220
Pekný deň prajem vám, všetkým. Včera na verejnom zasadnutí poslancov MsZ v ILAVE, ktoré viedol pán Mário HRUBÝ - jednomyseľne odmietli návrh na zmenu územného plánu. V rozprave k tejto téme pán Mário HRUBÝ, ako aj poslanci MsZ v ILAVE ani nepripustili víziu, že by akákoľvek štrkovňa či ťažba štrkopieskov na katastrálnom území mesta mohla existovať. Ja osobne im ďakujem za ich postoj.

#261 | 21.04.2010 08:11:04
Juraj Janco
87.197.99.110
k poďakovaniu sa pripájam.
Treba však dodať, že kroky potenciálneho investora (ako aj prípadných ďalších osôb s rovnakým/podobným zámerom) treba aj v budúcnosti pozorne sledovať, neverím, že sa svojho zámeru len tak ľahko vzdá.

#262 | 21.04.2010 09:22:43
Filip
85.135.228.224
Schváliť niečo také by bolo na hlavu. Včera to dopadlo dobre, ale uvidíme s čím prídu nabudúce. Je chyba, že len málo ľudí vie čo sa tu vôbec deje. Ak by o tom vedeli, určite by spadli na „prdel”. Myslím, že by sa o tejto veci malo viac rozprávať!

#263 | 21.04.2010 09:58:43
Juraj Janco
87.197.99.110
nezostáva nič iné, len ľudí "svojpomocne "informovať...

#264 | 21.04.2010 10:48:45
Anthenne
74.86.209.247
Kde bol včera primator keďnechal všetko na chudáka Mária?

#265 | 21.04.2010 21:29:44
Viliam Cíbik
95.103.63.76
k príspevku pána Janca :
V roku 2008 som sa prvý raz stretol s investorom , požiadal o suhlas k medziskládke štrku pre potreby dialnice, s čím po porade so šefom stavebného úradu a rozhovore s niektorými členmi OcZ som súhlasil, za predpokladu , že pôjde o 5.6 aut denne v dopoludňajších hodinách , bude súhlasiť správca hrádze a budú rešpektované požiadavky na kvalitu živ. prostredia v Podvaží - viz už zverejnené doklady , resp., všetky doklady su k nahliadnutiu na OcU Pruské. Nikdy sa nehovorlo o žiadnej ťažbe.
Stavebny úrad ilava vydal uzemne rozhodnutie k medziskládke,ktoré v zásade kopírovalo i podmieky definované u nás až na počet aut ten bol vyšši asi 7-9 / presne si už nepamatám a doma nemám podklady ale nie je problém ich / ak niesú / zavesiť na web.
Nato prišel koncom decmbra Zámer , ktorý keď som začiatkom januára reštudoval skoro som zinfarktoval a našiel som medzi podpornými dokumentami i predmetné rozhodnutia , ktoré s ťažbou nikdy nesúviseli. Rovnako je ravdou čo písal p Trenčan , že osoba zodpovedna za Zámersa od neho úplne dištancovala
Ak si preštudujete Zámer oskenovany na webe obce Pruské zistíte že sa jedna rádovo o miliardove peniaze / naviac tč majú byť ložiská viaceré. Ludia už meninili názory pre menšie peniaze a preto nepredpokladám že v stave kedy bolo preinvestovaných tak vela drojov a naviac i nadobudnuté majetkové práva k pozemkom či predpokladané možné súhlasy majiteĺov iných pozemkov by sa niekto vzdal len preto že prehrá jednu bitku. Skuste sa vžiť do kože investora a porieť na vec jeho očami . Je pripravená očianska petícia bohužal však sa udusila s aktivitou inou , ktorá končí / aspon si to myslím / s nepriatím zmeny UZP Ilavy. Bohužial k rokovaniam v Puskom spred 2 týždňov - došlo k zmenám a preto by som bol rád keby sa ľudia ktorí majú skutočný záujem aby nedošlo k zásadnej devastácii živ. prostredia pre našu generáciu / lebo napríklad ochanári vítajú ťažbu - po ukončení vzniknú jaerá pre vodne vtáky / sa nakontaktovali bez väzby na žiadnu politickú stranu / ľahké zneužitie v predvlebnom období/
Vážený pán Janco ak teda máte záujem za ilavu zavolajte mi , poskytnem Vám priestor aby sa veci zase posunuli. Ako občan človek som proti devastacii / v Pruskom ma poznajú že mam problem pri akomkoľvek výrube stromov / okolia Váhu a xtý raz opakujem že Zámer ako bol predložený je neprijateľný a budem rád ak sa veci skoordinujú. Vytvorím priestor pretože posledná iniciatíva stroskotala...
Nemá mysel tč. gratulovať jedna bitka skončila vojna ďaleka nie... Pozrite sa napríklad na skládku v Pezinku

#266 | 21.04.2010 21:32:09
viliam cíbik
95.103.63.76
prosím administrátora o opravu hrubky v slove bitka ale píšem to strašne narychlo ...
*** opravene. *** admin

#267 | 21.04.2010 21:43:16
ilava
178.40.120.66
Pán Cíbik, ste regionálny poslanec, spomeňte si čo ste sľuboval pred voľbami. Odpovedzte rovno, je v záujme regiónu aby u nás v Ilave ale aj u vás , vznikla ďalšia štrkovňa? Kto vie predložiť nejakú relevantnú štúdiu, ktorá by dokazovala jej opodstatnenosť z hľadiska potrieb, dopytu, ekonomiky a enviromentálnej záťaže. Asi ťažko niečo také existuje. Áno sú a to len ekonomické záujmy majiteľov pôdy a investora. Takže rozmýšľajte a verejnosť by možno bola rada, keby už konečne ktosi v regióne začal riešiť skládku odpadov. Vy máte možnosti, predstaviteľov mesta Ilava toto zjavne netrápi a pre nich je to španielska dedina . Je skutočne toto hlavný problém regfiónu.

#268 | 21.04.2010 21:48:40
Sergej
62.168.67.153
myslím že treba vyraziť do križiackej vojny proti UPS Košeca, lebo prenájom podpísali s investorom ťažby asi na 20 až 30 rokov.

#269 | 21.04.2010 22:33:40
viliam cíbik
95.103.63.76
ako regionálny poslanec vidím zásadné problémy niekde inde :
1, riešenie sociálnych služieb
2, riešenie dostupnosti zdravotníckych služieb
3, zaistenie stredošklolského vzdelávania
To sú veci na ktoré má priamy dosah i VUC
Bohužial agenda odpadov aj keď je z pohľadu starostov a primátorov dôležitá , a v o pár rokov bude najdôležitejšia otázka voda, odpad, zamestnanoisť a bezpečnosť - ale VUC k nej nemá príliš čo hovoriť . vydáva len stanoviská ale veci nie sú v zásade v jej kompetgencii / treba si pozrieť príslušný zákon/
Určite z pohľadu obcí a miest je odpad aj vo väzbe na Luštek , Lieskovec a L. Rovné životne dôležitý ale VUC k tomu dáva len stanoviská.---
Určite však ak obdržim nejaký konkrétny a zmysluplný podnet budem vedenie TSk vo veci interpelovať a žiadať riešenie ...
Dobrú noc

#270 | 21.04.2010 22:35:06
viliam Cíbik
95.103.63.76
a k štrkovni som sa už vyjadril aj ako občan aj ako starosta úplne jasno - je to neprijateľný projekt.... Neviem čo chcete vac?

#271 | 21.04.2010 23:00:07
Filip
95.103.3.31
V prvom rade je potrebné informovať ľudí o tomto probléme.Stále asi 90% obyvateľov o tom ani len netuší.Skúste sa niekoho spýtať,či je v obraze.Určite nie!

#272 |22.04.2010 06:48:16
občan
195.80.187.52
Boj za životné prostredie je v poriadku, ale treba byť dôslednejší. Netreba chodiť do Pezinka. Sú legálne skládky odpadu v blízkosti Podvožia? Jedna už niekoľko rokov za hlavnou cestou a druhá za mostíkom smerom k Váhu. To je na vine UPS Košeca?

#273 | 22.04.2010 07:55:50
Janušek
k príspevku č. 265 Mesto Ilava referát stavebného poriadku nevydávalo územné rozhodnutie k medziskládke štrkopieskov, ale Obec Košeca kde takáto žiadosť bola doručená - uvádzam to z dôvodu objektívneho informovania diskutujúcich.

#274 | 22.04.2010 08:29:02
oprava
178.40.209.74
je to plne tak ako píše Ing Janušek - UR vydala obec Košeca ,Podklady spracoval stavebný úrad v Ilave , ktorý pripravuje rozhodnutia pre obec Košecu. Ospravedlňujem sa za nepresnosť a chybu v detaile. - nejednalo sa o úmysel.
Cíbik

#275 | 22.04.2010 08:58:26
Janušek
nechcem byť puntičkár ale musím to uviesť na správnu mieru: žiadosť bola doručená na Obecný úrad Košeca, kde bolo aj konanie a sú archivované všetky písomnosti viažúce sa k danej veci. Stavebný úrad Ilava nemá s podkladmi vo veci nič spoločné asi len toľko, že pracovníčka Ing. Galbavá odborne spôsobilá osoba na základe zmluvy vykonáva a odborne garantuje pôsobnosť stavebného úradu pre Obec Košeca. To znamená že Košeca koná a vydáva rozhodnutia vo vlastnom mene.

#276 | 22.04.2010 09:49:53
Hnusa
67.159.44.138
Bol tu vôbec niekedy nejaký zámer? Asi sa Vám sníva mali by ste sa liečiť na psychiatriu. O čom to hovoríte?
Kde ste počuli o ťažbe a nejakom investorovi? Nebola by vhodná internácia tých čo tu stále čosi píšu do ústavu?

#277 | 22.04.2010 10:20:09
Juraj Janco
87.197.99.110
na predchadzajuci prispevok je myslim skoda reagovat

#278 | 22.04.2010 20:07:05
Filip
95.103.3.31
Je to pravda.Škoda reagovať.Ale predsa.To píše nezasvetený,alebo blbec!Ak by vedel o čo tu vlastne ide,tak by takú blbosť nikdy nenapísal!

#279 | 22.04.2010 20:32:57
Sergej
62.168.67.153
starosta Pruského predsa musel obdržať rozhodnutie od Košece a aj oznámenie o konaní a stala sa taká nepresnosť v detaile. Neverím že sa nejednalo o úmysel. A koľko je takých nepresností v príspevkoch?

#280 | 23.04.2010 07:16:37
obcan
95.103.109.105
suhlasim so sergejom...

#281 | 23.04.2010 09:26:29
Juraj Janco
87.197.99.110
sergej: ake nepresnosti v prispevkoch mas na mysli? daj nieco konkretne a mozno zistime, ze to nepresnost nie je.

#282 | 23.04.2010 15:14:30
starosta Pruské
178.40.209.74
skutočne pozývam p. jancu , p. sergeja na stretnutie do Pruského, ak sa majú veci pohnuť dopredu treba viesť konštruktívny dialog ale ak vyhovuje takýto štýl prosím ale je to skôr mlatenie prázdnej slamy bez relevantného výstupu.
K nepresnostiam - stavebný úrad Košeca má odborne spôsobilú osobu pre spracovávanie rozhodnutí v ilave - zamestnankyńu MU Ilava a jej časť mzdy refunduje mestu / prenesený výkon štátnej správy / - ale všetko sú to nepodstatné detaily. Za pruské sa rokovaní k niekdajšiemu UR Košeca zúčastňoval prednosta OcU Pruské , ktorý je odborne spôsobilou osobou pre veci stavebné v Pruskom. Ja som na žiadnom rokovaní nebol - stanovisko , ktoré išlo vtedy do Košece je zverejnené na webe Pruského...
Mám pocit ale že zasa sa točíme dookola a strácame neefektívne čas.
Pekný weekend.
Cíbik

#283 | 23.04.2010 20:42:49
občianka
95.103.76.237
Vážený pán Cíbik, ako poslanec TSK, vedel by ste nám poradiť, ako by sa dal zrealizovať projekt výstavby domu dôchodcov v Ilave ?

#284 | 23.04.2010 21:22:51
poslanec TSK
95.103.63.76
Pokial mám informácie TSK neuvažuje s výstabou žiadneho nového zariadenia v tejto časti kraja. NAOPAK kolegyňa z Jasenice interpelovala pána predsedu k dostavbe , rep. rekonštrukcii exist. zariadení. Problémom sú chybajúce peniaze..
Ako možnosť sa však javí výstavba DSS vrámci Europrojektov tu je limtáca nesmie sa jednať o obec menšiu ako 5000 obyvateľov , ale i to sa dá legálne riešiť.
Takže je to vecou predovšetkým zastupiteľstva - a doporučoval by som napríklad občiansku iniciatívu - a stretnutie s pánom primátorom aby sa vec prediskutovala na zastupiteľstve . A ako primátora poznám určite bude hladať riešenia ako vstúpiť do súťaže o eurofondy pre DSS Inou cestou je napríklad otvorený list zastupiteĺstvu , ktorým môžete upozorniť na takúto možnosť, nakoľko práve zastupiteľtvo by ako jediný orgán mohlo schváliť takýto projekt . ak sa aj podarí zrealizovať stavbu.
potom dalším velkým úskalím je udržateľná prevádzka - skuste sa prosím poradiť napríklad v Diakonii Košeca tu Vám o zháňní zdrojov na prevádzku a osobnej statočnosti v boji za udržanie chodu soc. zariadenia budú rozprávať hodiny a hodiny. Takže nie je to jednoduché a treba všetko skutčne uvážene premyslieť. Pravda je tá že dôchodci na sklonku života a zomierajúci v hospicoch sú skupinou ku ktorej sa spoločnosť správa povedané slušne - macošsky...
SNAHOU čLENOV SOCIáLNEJ KOMISE V KTOREJ PRACUJEM JE PASPORTIZáCIA ZARIADENí A ZEFEKTíVNENIE A šTANDARDIZáCIA FINACOVANIA V TEJTO FáZE NáSLEDNE HLADANIE MOžNOSTI NA ROZVOJ SIETE
DOBRU NOC

#285 | 23.04.2010 21:24:18
POSLANEC tsk
95.103.63.76
zabudol somsa podpísať Cíbik
Ps a asi oba prispevky patrias do inej kolonky...

#286 | 24.04.2010 08:26:39
primátor
p. poslanec TSK a starosta obce Pruské, MUdr. Viliam Cíbik,PhD.
naozaj už nechápem Vás a Vaše odpovede na Ilavských stránkach:
K Vašim príspevkom:
1, poslal som Vám mail, tak ako aj iným osobám, kde je napríklad jasne uvedené,že občianske združenie HUGO so sídlom v Pruskom a 2 štatutármi,občanmi Pruské, z ktorých je aj jeden zamestnanec obce Pruské, aj na základe príhovoru a intervencie vedenia mesta,mňa, dostane od veľkej ilavskej firmy 2% z Dane príjmu PO,čo je cca 3.300-4.000 EURO. To na margo Vašich rád,ako voči nim máme konať,keď tvrdili,akí sú ukrivdení.Bolo veľa takých,ktorí deklarovali morálnu podporu,tá v konečnom dôsledku nič nestojí.My ako ekonómovia sme zasa,nie prvý raz,napriek atakom a zmedializovaniu,či už na internetových stránkach,alebo na VZ našli najlepšie a ekonomicky najefektívnejšie riešenie ako pre HUGO,tak pre mesto Ilava.Samozrejme,teraz je ticho,všetci aj štatutári Huga o tom vedia, ale diskusiu z ich strany už netreba.A ja s tým súhlasím, veď Hugovi sme konkrétne pomohli zasa len my a naše aktivity a máme čas konečne na veľmi potrebnú prácu a projekty,ktoré riešime.
2, nie tak dávno bol u mňa riaditeľ NsP v Ilave a tvrdil mi,že dcéra neziskovky NsP rieši podanie europrojektu na zariadenie pre dôchodcov.Ste novovymenovaný predseda správnej rady NsP. Jeden by povedal, že najlepšie viete,čo sa tam deje.Asi 2 zariadenia v meste by bolo veľa.Nehádžte všetky povinnosti aj ako poslanec TSK na plecia mesta Ilava s tým, že sláva potom ostane Vám.Mrzí ma takáto komunikácia, ale robia nám Vaše aktivity tu v Ilave v poslednom čase dosť problémy.Rešpektujte suverenitu Ilavy,samosprávnu,riadiacu a dávajte rady a nápady za obec Pruské,prípadne TSK aj s tým, že Vy, konkrétne Vy budete garantom a niesť zodpovednosť za úspech,prípadne neúspech a skladať účty.Mesto Ilava a ja budeme hľadat tak ako doteraz v rámci našich možností cesty a spôsoby ako okrem iných aj dôchodcom vytvárať podmienky na lepší život. Opakujem v rámci možností.
s prianím všetkého dobrého Vám,obci Pruské, TSK,občanom

#287 | 24.04.2010 17:04:05
tľap tľap tľap
91.198.106.219
Konečne slová hodné nášho primátora. Niektorí už píšu na našu diskusiu ako keby tu boli doma. Nechceme tu ani štrkovňu ani problémy. Nikdy sem iní starostovia nepísali a teraz každý druhý príspevok od cudzích. Proste tie príspevky vymažte pán primátor.

#288 | 24.04.2010 17:46:07
občan
178.40.120.66
Konečne ste sa pán primátor zobudil, ale už ste tu viackrát bol upozorňovaný, že p.Cíbik si veľa dovoľuje a že sa mu kamsi pcháte. Teda čo ste zasial to aj žnete. Ale ináč mal by ste si z neho brať príklad, lebo zdá sa ten ozaj pracuje s občanmi, čo sa v Ilave povedať nedá.

#289 | 24.04.2010 20:46:28
občianka
91.127.217.190
Vážený pán poslanec TSK,
vďaka za informácie, ktoré sa týkali DSS. Aj takto môže spolupracovať poslanec s občanom z iného mesta a plniť si poslanie, ktoré mu občania zverili. Veru, neboli sme na takýto prístup poslancov zvyknutí, lebo o TSK nám občanom nedali nič vedieť. Pokiaľ ide o DSS, tak nikdy nevieme, kedy sociálne zariadenie môže potrebovať každý z nás. Je to problém všetkých miest a obcí, ktorým takéto zariadenie chýba. Jedno som si istá, že Ilava mala mať takéto zariadenie už dávno.

#290 | 24.04.2010 21:20:34
Sergej
62.168.67.153
občianka
DSS sa dá zriadiť len za € a nie malé o tom starosta nepíše, lebo vie že je to nad možnosti mesta a nebude to fungovať bez pomoci -výdatnej VÚC. Riešenie je jednoduché o rodičov by sa mali postarať deti, ktoré dostávali lásku od rodičov v detstve a tú treba vrátiť v ich starobe. Pravdou je že sú aj občania bezdetní a tam je potrebné ich umiestniť do už existujúcich zariadení. Smutné je že deti robia kariéru a o svojich najbližších sa nechcú postarať a hľadajú možnosti, kto ich problém vyrieši buď štát, mesto alebo niekto iný.

#291 | 24.04.2010 21:29:42
Sergej
62.168.67.153
pre Juraja Janca
máte právnicke vzdelanie a presnosť by mala byť vašou prioritou. Nebudem vám predsa všetky nepresnosti v príspevkoch starostu predkladať posnažte sa ich nájsť a nájdete. Ale jednu stopu vám dám. Preverte si kto bol prítomný pri štátnom dohľade pri Váhu.

#292 | 24.04.2010 21:33:57
Sergej
62.168.67.153
starosta
to asi žartujete s pozvaním do Pruského čo by ste chceli riešiť váš problém nie je mojim problémom.

#293 | 24.04.2010 21:44:55
Oslava Dňa Zeme
94.23.36.191
22. apríla si celý svet a aj mnohé mestá na okolí pripomenuli Deň Zeme.
Aktivity v Považskej Bystrici si môžete pozrieť na webe
http://www.bystricykel.sk/ Aké aktivity pripravilo mesto Ilava, úrad životného prostredia ktorý tu sídli alebo komisia pri mestskom zastupiteľstve? Ešteže zatupiteľstvo na poslednom zasadaní neschválilo tú štrkovňu. To by bola bývala teda poriadna paródia v Ilave, schválenie zámeru ťažby štrku a stavby štrkovne na počesť Dňa Zeme.

#294 | 24.04.2010 22:03:00
Sergej
62.168.67.153
mňa osobne nemusí nikto organizovať to robili pred rokom 1989 ja som oslavoval Deň zeme prácou v záhrade, alebo si treba pozrieť výstavu v DK Ilava. Niektorí sa potrebujú zviditeľňovať len v určité dni ale najlepšie je keď každodenne konáme, tak aby nám tu bolo príjemne v okolitej prírode.

#295 | 26.04.2010 09:23:08
Juraj Janco
87.197.99.110
sergej:
niekto tu ma asi problemy s pochopenim pisaneho textu, ja som nikde nenapisal, ze tam nepresnosti nie su, ja som vas ziadal, aby ste mi oznamili, co Vy povazujete za nepresnost. Ak by bolo v tejto diskusii vsetko oznamovane presne a korektne, tak tu predsa nemame o com diskutovat.
Je vsak zrejme, ze niektorym ludom vyhovuje rypat na vsetky strany irelevantnymi poznamkami, hlavne ked sa pritom mozu skryvat za nic nehovoriacu prezyvku. A to je presne Vas pripad. Podpiste sa a mozme sa bavit o comkolvek. Inak sa nemusime bavit o nicom.

#296 | 26.04.2010 11:28:08
občan
195.80.187.52
Kto chce vie, kto nechce nevie ani to čo celé mesto. ZŚ zorganizovala akciu ku Dňu Zeme. Kto ide okolo školy tak si to všimne. Deti porobili zemeguľe, pokreslili ich a visia na plote. Aspoň tí čo majú v škole deti sa hádam dozvedeli o celej akcii.

#297 | 26.04.2010 11:38:16
občan
195.80.187.52
Pardon Zemegule

#298 | 26.04.2010 20:24:00
Sergej
62.168.67.153
Juraj Janco,
poukazovanie na nepresnosť chápete ako rýpanie tak to vám nevonia, hlavne že to niekovo očierni -účel svätí prostriedky. Ja sa nemám za čo skrývať, ale len využívam možnosti formy diskusie kde si každý môže vybrať ako bude vystupovať. Snažím sa dodržať kódex a nikoho neurážam len vyjadrujem názor. Očakávam od starostu a poslanca VÚC jasné a pravdivé informácie, lebo ich váha v očiach občanov je o to dôležitejšia, čím vyšší post občan zastáva. Miera trpezlivosti pretiekla i nášmu primátorovi.
Banalizovanie v tak vážnych veciach tu nie je namieste.

#299 | 26.04.2010 20:38:22
Juraj Janco
95.102.149.223
no ved poukazte na nieco konkretne, nech aj ludia, ktori do veci vidia malo alebo vobec, z toho nieco maju. Roznym naznacovanim sa nic nevyriesi, treba informovat komplexne a podrobne, to je to, co tu cely cas ziadam a je to vacsinu ignorovane.
Ci je nejaky problem s tym, vyjadrit sa konkretne?

#300 | 26.04.2010 21:02:44
Sergej
62.168.67.153
ja očakávam vyjadrenie od iného prispievateľa
to sa nestalo a pozorným čítaním príspevkov sa dajú veci aj vydedukovať a pýtaním sa aj iných občanov to zistíte.

#301 | 30.04.2010 21:58:46
info
80.172.230.218
Doporučujem pozrieť webstránku http://radomirbrtan.hostujem.sk/clanok.php?id=19

#302 | 07.05.2010 09:17:45
jb
95.154.250.153
Zozbierané dostupné informácie o ťažbe štrku v Ilave a Košeci:
ilava.wordpress.com

#303 | 11.05.2010 10:04:08
Bugina
85.25.239.94
Pasienky nášho urbáru sú vhodné na super adrenalínový šport off road buggy cross. Je stále viac lepšie situovaných slovákov aj v našom meste, ktorý relax na úrovni vyhľadávajú v iných mestách. Pokiaľ by urbárnici boli šikovný takýchto záujemcov by pritiahli do Ilavy poskytli by im tie buginy, záujemcovia by sa do sýtosti vyšantili a čo je hlavné nechali by tu peniažky.

#304 | 12.05.2010 09:31:55
občan
195.80.187.52
To by bola ,,ozajstná" ochrana životného prostredia.
Návrh presne vystihuje uvažovanie niektorých ľudí. Sme solventní, chceme adrenalín tak budeme jazdiť na rôznych strojoch po lesoch, poliach a v okolí Váhu. Svoje majetky si ale ohradíme, zabezpečíme kamerami a dáme všade zákazy vstupu. Ostatné pozemky budeme využívať tak ako my chceme.

#305 | 17.05.2010 08:19:25
Juraj Janco
87.197.99.110
dobrý deň
chcel by som sa spýtať kompetentných, či od zasadnutia MsZ, ktoré zamietlo zmenu územného plánu, došlo k nejakej komunikácii medzi potenciálnym investorom a mestom, či už písomnej alebo ústnej/telefonickej. Podľa mojich informácií sa totiž investor svojho zámeru nevzdal (a kto by to očakával, bol by značne naivný) a vyvíja v tomto smere ďalšie aktivity.
Vopred ďakujem za odpoveď.

#306 | 17.05.2010 09:32:37
neprejdú
69.162.85.34
Ak budeme aktívni tak NON PASSARANT!. Tu je dôkaz, že sa to dá. http://ziar.sme.sk/c/5378602/zamer-tazby-v-ostrej-hore-investor-stiahol.html

#307 | 17.05.2010 11:36:08
J. Trenčan
195.91.79.95
Od začiatku predloženia zámeru však v našom regióne chýba jasne vyprofilovaná záujmová skupina občanov, ktorá by verejne deklarovala svoj záujem na ťažbe a vedela a chcela by ho aj verejne hájiť. Podľa vyjadrení kompetentných na alternatívnej stránke mesta Ilava http://ilava.wordpress.com/ vyplýva, že jedinou osobou ktorá má záujem spojiť sa s investorom vo veci ťažby a štrkovne (aspoň teraz pred voľbami) je predseda pasienkového urbáru v Košeci. Všetci kompetentní sú dnes zásadne proti, ako je možné že stále riešime niečo čo nikto nechce?

#308 | 17.05.2010 20:43:00
velká voda na Váhu
80.172.230.218
Pozor na povodne http://www.chelemendik.sk/Povodne_hrozia_v_siedmich_regionoch_1057314186.html

#309 | 18.05.2010 10:54:23
obcan
95.102.77.194
je prilezitost aby sa prisli pozriet vsetci od p .cibika ,p.olivu starostov i vrchnosti povodia vahu na situaciu co dokaze rieka vah..

#310 | 18.05.2010 12:35:21
otázka
64.191.119.245
Viete ako vznikol názov rieky Váh?

#311 | 18.05.2010 13:07:50
Juraj Janco
87.197.99.110
dobrý deň
na stránke obce Pruské je uvedené, že potenciálny investor štrkovne p. Oliva navrhol starostovi obce stretnutie, zrejme sa týkajúce jeho investičného zámeru. Preto opakujem svoju otázku spred pár dní, na ktorú sa tu nikto neunúval odpovedať:
chcel by som sa spýtať kompetentných, či od zasadnutia MsZ, ktoré zamietlo zmenu územného plánu, došlo k nejakej komunikácii medzi potenciálnym investorom a mestom, či už písomnej alebo ústnej/telefonickej. Podľa mojich informácií sa totiž investor svojho zámeru nevzdal (a kto by to očakával, bol by značne naivný) a vyvíja v tomto smere ďalšie aktivity.
Vopred ďakujem za odpoveď.
takže ešte raz ďakujem za odpoveď

#312 | 18.05.2010 15:06:19
vlado
78.99.108.68
tiez ma velmi zaujima odpoved na otazku jura janca...a preco p.cibik stale chce rokovat s p .olivom..

#313 | 18.05.2010 15:16:16
Juraj Janco
87.197.99.110
ja som to pochopil tak, ze p. oliva chce rokovať s p. Cibikom, tam je odpoved na otazku "preco" celkom zrejma...len je zaujimave ze nechce rokovat aj s nasimi predstavitelmi, resp. ak nahodou chce, tak sa to asi niekto snazi utajit

#314 | 18.05.2010 19:52:50
Sergej
62.168.67.153
toto uvažovanie Juraja Janca nedokážem pochopiť. Ustavičné podsúvanie dohadov, že niekto koná a utajuje skutočnosti a obviňovanie z nekalých praktík je až smiešne od právnika. Ak sa chcete touto kauzou vážne zaoberať ,tak sa treba pýtať starostov okolitých obcí. Doporučujem pre pána Jancu najať súkromnú detektívnu agentúru a p. O. sledovať a odpočúvať potom bude informovaný.

#315 | 18.05.2010 19:59:46
Juraj Janco
178.40.100.252
sergej: nemám dôvod si najímať detektívnu agentúru ani nikoho sledovať.
len sa pýtam na to, čo majú občania právo vedieť.
to čo robí pán oliva ma zauíma iba potiaľ, pokiaľ sa to týka ilavy.
a pokial sa niekto bojí podpísať, tak je škoda sa s ním baviť, preto toto bola zas na dlhšiu dobu moja posledná reakcia na Váš prípevok.

#316 | 18.05.2010 20:00:32
Juraj Janco
178.40.100.252
a to, žepán oliva koná, nie je dohad, ale fakt, stačí zajsť na stránku obce pruské.

#317 | 18.05.2010 20:06:35
Sergej
62.168.67.153
a nezdá sa vám, že táto kauza je mimo nášho mesta a na provokačné otázky hádam kompetentní nebudú odpovedať tobôž primátor. Stačila mu kauza Hugo a ich nechuť platiť poplatok schválený vo VZN.

#318 | 18.05.2010 20:45:43
Peter Pecus
95.103.112.161
Vase nazory su sice zaujimave, ale anonymne a ti, co sa pod diskusiu podpisuju, idu s "kozou na trh", na rozdiel od tych, ktori sa nepodpisu. Nezdielam Vas nazor ohladne HUGA, ale uz nemam chut tu na diskusii o niecom a s niekym diskutovat. A urcite uz nie anonymne.

#319 | 18.05.2010 21:26:42
Juraj Janco
178.40.100.252
len tak naokraj:
provokacne otazky nasleduju u mna vzdy az po tom, co nedostanem odpoved na uplne normalne a legitimne otazky.
tymto s Vami, pan Sergej, koncim, az kym sa nepodpisete ako kazdy slusny clovek, co sa nehanbi za svoj nazor

#320 | 19.05.2010 07:53:42
občan
195.80.187.52
Výzvy na zverejnenie mena diskutujúcich sú nemiestne. Agresivita podpísaných odradí každého kto má alebo mal takýto úmysel. Ich snahu po proklamovanej transparentnosti dokázali zneužitím pani Holbovej na prečítanie ,,výzvy"počas MZ. Kto nám chce nahovoriť, že si to napísala sama hneď po tom čo si prečítala diskusiu, tak má všetkých za hlupákov. Nie všetci čo sa zapoja do diskusie sú právnici aby si dávali pozor na každé slovíčko. Nie všetci majú aj čas neustále sedieť pri počítači a odpovedať musia aj niečo robiť.
Samozrejme, že so všetkými príspevkami nemožno súhlasiť. To však neznamená, že diskutujúci tak robia vždy so zámerom kohosi znevážiť alebo poškodiť i keď sú aj zjavní rypáci. Manipuláciu s verejnou mienkou skôr badať u tých podpísaných. Pozadie ich cielov a zámerov sa občas objasní až neskôr. Čo sa týka boja proti štrkovni, tak tam sa objavujú skutočne zaujímavé názory. Napr. že nepotrebujeme pracovné miesta. Dane z tejto činnosti sú zanedbateľné a pod. Nie je tu vôbec snaha o kompromis prijateľný pre všetkých zúčastnených. Podľa týchto tzv. enviro názorov sa nemajú budovať smetiská, spaľovne, ťažiť suroviny, čokoľvek vyrábať a budeme spokojní. Najsprávnejším riešením sa zdá, že sa všetci staneme muzikálovými spevákmi, politológmi, právnikmi, masmediálnymi pracovníkmi atď. a budeme slušne žiť aj bez výrobných firiem. Nebudeme tvoriť odpad meniť krajinu ale neustále budeme mať úžasný hospodársky rast.

#321 | 19.05.2010 11:10:23
pre občan
67.159.44.138
tí ktorí vidia ďalej ako len na konček svojho nosa chcú zabrániť aby sme v dôsledku zásahov neprimeranej ľudskej činnosti nedopadli takto http://www.cas.sk/clanok/165066/ondava-pretrhla-hradzu-toto-su-neuveritelne-zabery-z-povodne.html preštudoval si si ty občan aspoň ten investičný zámer? Potom keď sa takto prihodí behajú novinári ministri robia znalecké posudky hlásenia ale čo z toho keď ľudkovia v tých dedinách majú meter blatovej vody v kuchyni a v obývačke. Včera sa niektorí poslanci MZ osobne interesovali pri Váhu o veľkú vodu čo je úctyhodné.

#322 | 19.05.2010 11:36:12
ochotník
78.99.120.82
a čo?

#323 | 19.05.2010 12:05:20
občan
78.99.236.181
Pani Holbová, podľa mňa asi nemáte skúsenosti s výpočtovou technikou, keď nevie, že niektorí, ktorí tu píšu na adrese ilava.sk, sú takmer naisto identifikovaní podľa statickej IP adresy. Len občania vždy nevedia, kto nás tu z úradníkov obháňa, najnovšie napríklad záhadný Sergej. Myslím si, že tu často úraduje štátna nekultúra ako keby sme žili v Kocúrkove.

#324 | 19.05.2010 12:06:32
občan
195.80.187.52
,,pre občan"
Môžeš mi povedať ako by štrkovňa ovplyvnila výšku vody vo Váhu? Keď už je tá veľká voda! Kde sú tí čo tu lamentovali keď sa vyrezali stromy v koryte. Myslíš si, že by bola hladina nižšia so stromami v koryte Váhu. Dobre že si ma neobvinil/a zo záplav aj na Morave a v Maďarsku a samozrejme aj činnosť sopky na Islande má na svedomí Urbár Košeca a Ilava alebo ešte lepšie Oliva. Možno je na vine Fico?
Som rád, že sa niektorí poslanci MZ interesovali o výšku vody vo Váhu. Hneď sa to prejavilo na hladine a dokonca prestalo pršať.Takto treba ľudkom pomáhať

#325 | 19.05.2010 13:09:03
Emily
178.40.36.19
Poprosila, by som občana, ktorý píše pre občana, aby sa láskavo nejako odlíšil svojim nickom od občana. Lebo v tom máme potom chaos. Napísala som to zreteteteľne ?

#326 | 19.05.2010 14:54:05
...
78.99.73.114
moja reč

#327 | 19.05.2010 16:30:38
chaos
78.99.123.38
dufam,ženie...sopka je v režii iného,ale verím,že Ficko by mohol,on to zvládne ako ŠECKOOOOO

#328 | 19.05.2010 17:11:51
občan
95.103.11.88
Emily, používam takú prezývku, pretože sa cítim ako občan. Ja sa do Vašej prezývky nestarám.

#32í | 19.05.2010 18:26:05
Emily
178.40.36.19
Teraz fakt neviem, ktorý "občan" si, ani podľa IP adresy, lebo je zase iná. To nebola kritika nicku niektorého z vás občanov, to bola len vecná poznámka, lebo sa pokúšam čítať tú vašu diskusiu s tým druhým občanom a uniká mi, ktorý občan to vlastne píše.

#330 | 19.05.2010 18:30:42
Emily
178.40.36.19
Slovo Váh /Vag/ je podľa jednej verzie keltského /kotínskeho/ pôvodu, podľa druhej verzie starogermánskeho pôvodu a ďalšia verzia hovorí o slovanskom pôvode, t. j. váhavý /nevie chudák, kade presne tiecť, čo bol jeho večný problém /až do zregulovania/, ale i dnes sa sem-tam zblázní, viď májové potopy.

#331 | 19.05.2010 19:21:02
občan
213.151.217.131
to som ja

#332 | 19.05.2010 19:34:55
Teda tiež občianka a nie ufón
178.40.36.19
Tak už viem.

#333 | 19.05.2010 20:22:01
občan
87.197.99.110
ale ved aj ja som obcan

#334 | 19.05.2010 20:49:45
Sergej
62.168.67.153
občan ktorého sa to týka-
poslankyňa Holbová nemusí mať skúsenosti s výpočtovou technikou, ale jednu vec ešte nestratila vlastný úsudok na elementárnu slušnosť, čo sa v niektorých prípadoch - príspevkov nedá povedať. O tom by vedel povedať administrátor stránky myslím tým informatika úradu, ktorý vymazáva príspevky ktoré porušujú kódex diskusie. Myslím, že vo väčšine prípadoch vymazaných príspevkoch, by musel zisťovať prispievateľov a podávať aj trestné oznámenia, ak to je také jednoduché.
Diskusia je tu pre všetkých, ktorí kódex dodržiavajú. A ešte jedna poznámka k neregistrovanej diskusii: túto zaviedol primátor a inú formu diskusie primátor nechcel zaviesť. Ako kto bude vystupovať je na jeho slobodnom uvážení.

#335 | 20.05.2010 07:47:05
admin
k Sergejovi treba upresniť:
kontrolu kódexu vykonávame traja administrátori, na tom sme si dohodli aj podmienky. Mestský úrad tiež nesupľuje políciu ani im neposkytuje informácie o IP adresách, to si musia robiť sami, je to ich vec. Rovnako podanie trestných oznámení je iba záležitosť dotknutej osoby a polície.
V minulosti som im poskytol na požiadanie iba text, z diskusie už vymazaného príspevku, a to v prípade Iliavky a štrkovne, nič viac.
Je ale pravda, že vymazaním nevhodného príspevku sa často predíde zbytočným stretom.

#336 | 20.05.2010 08:40:43
Radomír Brtáň
213.160.184.94
Váh znamená aj "Vagus" - čiže bludár... Viac sa dočítate aj na: http://www.koseca.sk/Obec/Hist%C3%B3ria/tabid/77/language/sk-SK/Default.aspx

#337 | 21.05.2010 16:51:37
...
178.40.51.134
skvelé informácie. Ako vie málo človek o histórii

#338 | 21.05.2010 18:26:21
tiež občan
87.197.99.110
len škoda že tu nie sú nejaké aktuálne informácie o vývoji ohľadne štrkovne... že by naozaj pán Oliva chcel teraz rokovať len s dr. Cíbikom a nie aj s ilavským primátorom?
veď stavať a ťažiť sa malo aj v Ilave, vec sa netýkala len Pruského...

#339 | 22.05.2010 10:30:15
obcan
78.99.96.136
dr.Cibik tvrdi ze je proti strkovni ,no stale chce rokovat takze vlastne ako,bojujem proti strkovni alebo chcem aby bola...

#340 | 22.05.2010 18:36:07
admin
** posledné príspevky boli vymazané, pretože nepatria do tejto kategórie. Nabudúce sa tak stane bez upozornenia. ***

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára