utorok 8. decembra 2009

Rekord

#1 | 24.03.2009 11:25:36
fero
15.203.233.75
http://www.cas.sk/clanok/110629/za-tri-mesiace-sa-v-ilave-rozviedlo-tolko-parov-ako-za-cely-rok.html

#2 | 29.04.2009 10:57:53
platiteľ zvýšených daní
69.72.194.26
Primátor Mesta Ilava Vás pozýva na riadne verejné MZ, ktoré sa uskutoční dňa 05.05. 2009 o 15:30 hod. v DK Ilava
Program riadneho MZ:
10. Návrh úpravy platu primátora
Ak ide o zmrazenie, prípadne zníženie, tak klobúk dolu. Ak o zvýšenie, tak asi žijeme vo veľmi úspešnom meste, keď môžeme ignorovať okolitú realitu... Ďalši slovenský rekord. (adventný veniec, vianočná guľa, máj, rozvody, odolnosť voči kríze)
http://hnonline.sk/ekonomika/c1-36740690-mesta-skrtaju-vydavky-dane-ludom-zvysovat-nechcu
http://www.radiokosice.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=3575&Itemid=1
http://www.sme.sk/c/4818976/banska-bystrica-prijala-protikrizove-opatrenia.html
http://spravy.pravda.sk/poslanci-zmrazili-platy-najvyssim-predstavitelom-popradu-p4m-/sk_regiony.asp?c=A090327_143108_sk_regiony_p29
http://www.sme.sk/c/4818095/martin-schvalil-razantny-protikorupcny-balik.html

#3 | 29.04.2009 11:39:08
primátor
platiteľ zvýšených daní
ide o úpravu z hľadiska zákona v súvislosti so zmenou priemernej mesačnej mzdy v národnom hodpodárstve. Konštrukcia platu z hľadiska skladby je navlas rovnaká ako za minulého primátora.
1, 2,6 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve
2, prenásobený koeficientom 1,5, pričom maximom je koeficient 2.
Ubezpečujem Vás, že som nedostal státisícové odmeny, ani navrhnutú odmenu za rok 2008 vo výške 1 mesačného platu,prípadne viac, na rozdiel od primátorov a niektorých starostov okolitých miest a obcí, P. Bystrica, Dubnica nad Váhom, Nová Dubnica, Lednické Rovne(viď MY Naše Považie a uznesenia príslušných mestských a obecných zastupiteľstiev)..., napriek dosiahnutým výsledokom, ktoré viem odprezentovať a napriek tomu, že kríza ešte neprepukla, len začala.Som si vedomý, aká je toto "vďačná téma" pre zakomplexovaných jedincov, ale ako pri iných témach, nebudem sa jej vyhýbať, nebudem sa schovávať. Pozývam všetkých srdečne na VZ MZ aj k diskusii k tomuto bodu. Ako som tu už napísal. len externé zdroje z eurofondov na rekonštrukciu ZŠ, ktoré sú neodiskutovateľne našim, aj mojím pričinením a nehanbím sa to napísať, sú vo výške 1,166.667,-EURO(cca 35,000.000,-Sk). A to je vážený cca 8,5 násobok môjho platu za celé funkčné 4 ročné obdobie a toto, keby sme si nedali námahu, nemuselo byť realitou.A môžeme pokračovať v diskusii, ja ako vždy verejne, Vy na to asi nemáte, tak kľudne môžete anonymne, zvykol som si a určite to zvládnem a popri tom budem pracovať ďalej a ubezpečujem Vás, že z europrojektov ešte daľšie milióny prídu, veríme si.Hanbou osobnou pre mňa by bolo, keby sme projekty nepodávali a peniaze do mesta nezískali, nie ten plat o ktorom píšete.
s poďakovaním za Váš aktuálny príspevok, úctou, pozdravom, prianím všetkého dobrého a príjemného dňa

#4 | 29.04.2009 14:25:56
pl.zv.daní
69.72.194.26
Čiernikov plat vám zrazu nevadí? Ak budú dane ako za Čiernika, kludne si majte aj jeho plat, hoci v reáli máte aj tak viac. Sebe zvyšovať plat a ľuďom dane je svinstvo. Podľa vašej logiky by mal mať Fico aký plat, keď cez vládu pritekajú z eurofondov miliardy? Už sa spamätajte z tých komplexov a násobkov.

#5 | 29.04.2009 14:47:07
primátor
platiteľ tzv. daní,
súčasťou tohto programu zastupiteľstva okrem zo zákona (vzhľadom na
zmenu priemernej ročnej mzdy) platu sú napríklad aj uzávierka mesta
za rok 2008, výsledky hospodárenia, prebytok, a samozrejme aj môžeme
spomenúť zoznam realizovaných akcií za 2 roky volebného obdobia.
Nebránim sa aj zrovnaniu s predchádzajúcim volebným obdobím.
A nie každá obec, mesto projekty podávajú, a keď podajú nie všetky sú
úspešné. Súhlasíte? Ta rozviňme tú debatu komplexne aj s ohľadom na
tieto body, závierku,ekonomické rozbory mesta, výsledky hospodárenia,
stavy účtov atď.... a samozrejme, to som už povedal aj plat.
A zrovnajme to s minulým volebným obdobím. Som pripravený.
Má to jednu výhodu, všetky tieto ekonomicko-finačné záležitosti sú
čísla, preverené a aj overené, mimo iné auditorom. Tu je každé
tvrdenie dokázateľné, a keď je nepravdivé-vyvrátiteľné. Stav účtov
mesta ku koncu roka je vo výške 130% v porovnaní so stavom 100%,
ktorý sme preberali na začiatku roka 2007, keď sme preberali vedenie
mesta. Pri tom všetkom, čo sme urobili. A napríklad k 20.4.2009 bol
stav účtov v porovní so stavom keď sme preberali vo výške 194%, keď
pôvodný stav berieme ako 100%. A 2 roky nám tu niekto otrepáva o
hlavu, že mesto nebude mať peniaze a bráni nám de facto ísť do
každej vačšej akcie typu IBV, Zámocká cesty, kanalizácia a podobne.

#6 | 29.04.2009 19:34:49
obcan
92.52.10.108
Pisete tu ako odbornik ale to je jedno pravda je taka ze za primatora čiernika sa nejak setrilo aby bola nejaka rezerva a vy primator tu budujete ako investor bez penazi aspon to ja vidim v Ilave

#7 | 30.04.2009 07:41:58
platiteľ zvýšených daní
69.72.194.26
Primátor napísal:
...súčasťou tohto programu zastupiteľstva okrem zo zákona (vzhľadom na zmenu priemernej ročnej mzdy)...
Netreba byť tak úzkostlivým, nie je to celkom zo zákona. Zákon určuje nárok na 2,6 násobok priemernej mzdy. Jedenapol násobok je naviac. Konečne je tu uvedených dosť linkov, kde mali primátori dostatok profesionálnej cti a solidarity a neodvolávali sa na predchodcov, výšku platov primátorov na okolí a na nárok zo zákona. Je to viac o charaktere ako o zákone.
...Stav účtov mesta ku koncu roka je vo výške...
Ak je to myslené vážne, tak bacha na naše prachy.
Pre pochopenie populizmu takéhoto uvažovania malý príklad: 25-ročný Jano, 31.12.2007, býva u rodičov, zarába 800 Euro, vozí sa na otcovom aute, na účte má 4000 Euro.
Ten istý Jano o rok neskôr 31.12.2008. Zobral si hypotéku, býva vo svojom, spláca 400 Euro mesačne najbližších 15 rokov, zarába síce o 200 Euro viac ale pracovné miesto má ohrozené. Na účte má 8000 Euro, ale rád by si kúpil auto a založil rodinu.
Otázka: kedy bol na tom Jano finančne lepšie?
Podľa primátora 31.12.2008, lebo má na konci roka na účte 200% toho čo v roku 2007. Čo je absolútne mimo reality. Financie mesta sú nepochybne zložitejšie, aby si niekto mohol dovoliť porovnávať stav účtov a takéto strašné zjednodušenie zverejňoval ako dôkaz svojej úspešnosti.
Ale ak by aj bolo mesto na tom finančne najlepšie z celej svojej histórie, tak prečo dva roky po sebe zvyšujete dane? Prečo pri tvorbe rozpočtu neostávajú peniaze na opravu ciest, chodníkov a iné veci? Vtedy nevypisujete, ako sme na tom dobre. Dosť bolo populizmu.

#8 | 30.04.2009 07:59:24
mmm
91.127.63.45
Okrem úpravy platu primátora tam budú aj iné zaujímavé veci. Napríklad schválenie ďaľšej pôžičky vo výške 5 mil.korún! Presne toľko, koľko sme dali Lidlu. Bolo to prejednávané len na minulom zastupiteľstve, takže je ťažko si nepamätať...Vtedy nás pán primátor svätosväte ubezpečoval, že peniaze na to máme, nič požičiavať netreba a dokonca sa v rozpočte našli veci, ktoré tomuto cieľu obetujeme - napr.zberný dvor. No o mesiac je to už akosi inak - nutne si potrebujeme požičať a to presne toľko, koľko nám akosi nemalo chýbať. Pán primátor robíte z nás voličov blbcov? Prepáčte za výraz, ale inak sa to nedá povedať. Teraz si ideme požičiavať na ten zberný dvor, na kultúrny dom v Iliavke/?/ a prosím doplniť a vysvetliť na čo všetko ešte. Ozaj sú tieto veci také nutné práve teraz, keď všetci ostatní šetria? A keď áno, to ste nevedeli pred mesiacom, keď ste hovorili, že peniaze máme, a preto na Lidl môžeme dať? Nuž tak toto sa mi zdá už ako plánované a verejné robenie si posmechu z ľudí a poslancov. Tí budú vyzerať pred ľuďmi ako niekto, čo nevie čo chce. Najskôr schvália niečo, lebo na to máme a potom si ideme požičiavať. Keby to nebolo o vážnych veciach, bolo by to do smiechu...

#9 | 30.04.2009 09:48:04
Ľubomír Turcer
Očakávali sme že po porade poslancov a vedenia mesta a po odkrytí zámerov primátora a prednostu v ďalšom rozvoji a budovaní mesta budú takéto reakcie na internete. Vieme že sú iniciované práve tými, ktorí by mali dobré veci podporiť, pretože tieto informácie mal len úzky okruh ľudí, žiaľ, KDE ZAČÍNA POLITIKA KONČÍ ZDRAVÝ ROZUM. Nikto z Vás dvoch posledných diskutujúcich si nedal námahu aby preveril PREČO sú veci tak ako sú.
Hospodárenie mesta Ilava je po uzávierke roku 2008 a podľa výroku audítora tak zdravé, ako ešte nebolo. Mesto podľa tohoto auditu nečerpá ani polovicu úverov, ktoré by mohlo čerpať podľa zásad a pravidiel o čerpaní úverov pre samosprávy. MY SI NEMUSÍME POŽIČIAVAŤ na ten Zberný dvor, ale chceme to urobiť preto, aby sme udržali v mestskej kase rezervný fond!!! Mesto má prebytok hospodárenia za rok 2008 v sume 4,7mil.SKK !!!!!!!!
Chceme si tieto peniaze aj kvôli "kríze" jednoducho udržať a spoluúčasti na grantoch financovať z úverov. MY KRÍZU NEPODCEŇUJEME, ALE ANI NEHODLÁME PREPÁSŤ HISTORICKÚ ŠANCU ČERPAŤ EUROFONDY. A urobili sme v meste aj protikrízové opatrenia.
KRÍZU MAJÚ HLAVNE BOHATÍ, pretože prichádzajú o strašne veľa a preto nám ju vyviezli aj do Európy a prenášajú ju na tých najslabších- zamestnancov firiem, kde prepúšťajú a znižujú platy. Samosprávy a štátna správa nie sú až tak zasiahnuté. Postrehli ste, že by si prezident, vláda a poslanci parlamentu znižovali platy a svoje výhody??? ZATIAĽ NIE !!! Preto k takémuto kroku v miestnej samospráve pristúpime až po NICH. V oblasti bežných výdajov sme už MUSELI KROKY UROBIŤ , lebo menej peňazí chodí od štátu a obmedzujeme ich.
Navrhli sme pre mesto čerpanie úverov do cca 5 mil. SKK a z toho vieme dať aj spoluúčasť 400 tis.SK na Zberný dvor, ktorého hodnota bude cca 8 mil. SK. AK TO NEUROBÍME tak naši nasledovníci to už z Eurofondov ťažko urobia a budú cvakať plnú hodnotu. Ďalšie veci z úveru -PROJEKTY na 22 bytový dom. Tu je šanca získať z asi 5 mil SK od štátu ŠFRB. To už by bola naspäť tá istina úveru. A ešte z toho pôjde zopár refundácií a záchrana DK v Iliavke.
Viete VÁŽENÍ NEPRAJNÍCI, už som z Vás unavený. A už ma ani nebaví Vám vysvetľovať, že to čo robíme sú kroky dobré. VÁM SA TO VYSVETLIŤ NEDÁ a Vy si to ani nechcete dať vysvetliť. MOJ PRÍSPEVOK JE TU HLAVNE PRE TÝH KTORÍ POCHOPIŤ CHCÚ a pre občanov mesta. Nedovolím, aby ste z nás robili tých čo nevedia čo chcú. My veľmi dobre vieme čo chceme. A ĎAKUJEM VŠETKÝM POSLANCOM MZ ZA TO , ŽE NA POSLEDNEJ PORADE TIETO VECI, aspoň som mal taký pocit, POCHOPILI. Verím a dúfam, že nezmenia svoje názory na MZ dňa 5.5.2009 kde všetkých občanov sredečne pozývam.
Prednosta

#10 | 30.04.2009 10:20:25
nas.platiteľ daní
69.72.194.26
Neuveriteľná demagógia.
... MY SI NEMUSÍME POŽIČIAVAŤ na ten Zberný dvor, ale chceme to urobiť preto, aby sme udržali v mestskej kase rezervný fond!!! ...
Inými slovami: ešte máme na to peniaze, ale aby opticky neboli na účtoch nuly, radšej si požičiame a budeme platiť úroky. To aj so svojimi súkromnými financiami tak narábate? To chcete isť so zadĺžením ešte o 100% ďalej? To budú potom aké dane?
...Postrehli ste, že by si prezident, vláda a poslanci parlamentu znižovali platy a svoje výhody??? ZATIAĽ NIE !!!...
Tí si neznížia plat, lebo majú rovnako demagogicko-populistickú krvnú skupinu ako vy dvaja. Nečítali ste o primátoroch, ktorí sa chovajú inak? Je tu zopár linkov, prečítajte si.
Svoju aroganciu a nekompetentnosť ste preukázali už veľakrát, toto je ale vrchol. Nuž ale zodpovednosť je na tom, kto Vás do tejto funkcie vytiahol. Ako je to teda s tým Lidlom. Prispel VUC a správa ciest alebo to bol iba taký odžub na poslancov, aby hlasovali za dotáciu mesta? Si robíte z ľudí srandu? A s tou bytovkou je čo za blbosť. Idete niekomu riešiť krízu v stavebníctve? Vy ste zodpovedný za tvorbu rozpočtu. To ste nevedeli pred pár mesiacmi, že Lidl, ŠFRB, Eurofondy... keď zrazu takéto noviny.

#11 | 30.04.2009 10:52:59
mmm
91.127.63.45
Čo na to povedať? Neviem, či si už niekto niekedy požičiaval peniaze do rezervného fondu. Čo keby sme tam nechali tie, ktoré máme a nepožičiavali ďalšie? Hospodárenie mesta je také zdravé, že nemáme rezervný fond... A neviem, či to , že neberieme úverov koľko sa len dá je merítkom pre zdravé hospodárenie - keď má niekto dlhy je to skôr merítko pre choré hospodárenie. Na všetko je dosť peňazí, všetko ide a všetko sa dá, len to čo žiadajú občania pre mestské časti akosi nie. A to boli vyslovené požiadavky už veľakrát aj tu na internete, viackrát cez poslancov a mestské časti. Ale ako sa hovorí : psí hlas do neba nejde... a v meste si robia to čo chcú oni a nie to čo by potrebovali občania. A neviem, čo ste chceli povedať tým, že informácie o týchto veciach mal len úzky okruh ľudí. Sú takéto veci, ktoré sa preberajú na porade poslancov snáď tajné a nesmie sa o nich hovoriť? Veď občania ich majú mať od svojich poslancov, či nie? No hádam nechcete povedať, že veci, ktoré budú na porade tajíte aj pred zamestnancami mesta, aby sa to verejnosť dozvedela až na poslednú chvíľu, prípadne tesne pred hlasovaním. Síce je to pravda,... potom sa už väčšinou nikto nestihne ozvať s nejakou pripomienkou, keď má na reakciu pár minút.

#12 | 30.04.2009 19:07:57
sklamaný volič
91.127.36.145
Panenka Mária dobrotivá,to čo su za bludy?Takto odpovedá kompetentný úradník mesta.Čo na to poslanci a občania?Veď to mesto je naše,uradníci su iba poverení občanom,aby ho spravovali k spokojnosti všeobecnej,ale deliť mesto na dobrých a zlých,to je absurdné.To nikde neexistuje,v tom sme fakt najlepší

#13 | 02.05.2009 08:53:09
Ľubomir Turcer
78.99.128.158
Sklamaný volič, v mojom príspevku žiadne delenie nie je. To ste povedal Vy o tom delení. A o tom spravoavní máte pravdu. Mestský úrad môže zrealizovať len to, čo schváli zastupiteľstvo. Našou snahou je navrhnúť riešenia, ktoré sú v prospech väčšiny obyvateľstva. Zodpovednosť za rozvoj mesta majú v konečnom dôsledku poslanci . Ak nechcú byty tak ich neschvália. Ak nechcú zberný dvor, nech sa potom platí 8 mil. namiesto 400 000. Hlasuje sa verejne a každý poslanec sa zodpovedá svojim voličom. Vaša antipatia voči mne na tom nič nezmení. Toto mesto je aj moje a robím preň to najlepšie čo sa dá podľa môjho vedomia a svedomia. Navrhnite lepšie riešenia ak ich máte. Alebo kandidujte v budúcom volebnom období, aby ste nebol taký sklamaný.

#14 | 02.05.2009 11:03:52
laco11
78.99.13.154
...skoda, chybal 1,31m ....mozno o rok...;)

#15 | 03.05.2009 09:36:40
rozumnosť
158.195.191.96
Nikto z nás obyvateľov nemá názor, že to či ono nepotrebujeme. Ale pýtam sa aký zámer ste sledovali, keď na minulom zastupiteľstve ste v pohode peniaze určené na zberný dvor pustili pre dotáciu Lidla? To ste vtedy nevedeli rátať, že dať na projekt 400 000Sk a získať hodnotu za 8 000 000 je potrebnejšie. To ste boli takí hlúpi, že ste potrebovali na to cca dva mesiace, aby ste prišli na to? Takže o tom to je pán prednosta, že si robíte vedome z poslancov srandu a je smutné, že máme takých poslancov, ktorí tak malo uvažujú, že Vám na to naleteli. Bol to obyčajný oblb na poslancov. Nebolo by od veci Vám to zosobniť, že zavádzate nepravými informáciami.
Pre mmm a platiteľa daní – primátorom a prednostom môže byť aj Jožko Mrkvička alebo Janko Hraško, nič nezmôže, keď budeme mať rozumných poslancov, ktorí konečne pochopia, že oni majú hlavnú a rozhodujúcu zodpovednosť a budú sa viac pýtať a rozmýšľať. Od nich a len od nich záleží kam pôjdu naše dane a ako bude vyzerať naše mesto.

#16 | 03.05.2009 10:25:35
mmm
91.127.63.45
rozumnosť - mne je všetko to, čo tu píšeš jasné. A tiež môžem vysloviť len prekvapenie nad tým, že poslancom nevadí ako s nimi vedenie mesta manipuluje. Úplne účelovo sa mesto vzdalo niektorých vecí a zdá sa že len preto, aby prešlo 5 mil. pre Lidl. A teraz, keď už je to odsúhlasené, tak ich zasa nevyhnutne potrebujeme...však nemáme na dôležitú investíciu! Musíme si požičať na zberný dvor! Nehovorím o tom, že pre nedostatok prostriedkov a preto, aby sa mesto ďalej nezadlžovalo, nebola poslancami odsúhlasená oprava dk v Iliavke. Ale p.primátor si na to napriek tomu požičiava. Asi mu nič nehovorí zápisnica z mests. zastupiteľstva, ktorá hovorí niečo iné. Ale ako hovoríš, je to všetko o poslancoch...

#17 | 04.05.2009 07:03:02
Ľubomír Turcer
"Rozumnosť" - neboli sme takí hlúpi. Nevedeli sme že tá výzva sa zopakuje a že firma, ktorá pre nás zberný dvor spracovávala nám to urobí bezplatne znova. Po druhé, nemali sme auditorom potvrdené výsledky hospodárenia za rok 2008. Audítor nám potvrdil aj možnosť bez obáv zobrať ešte úver, pretože sme pod plovicou hranice možností čerpania. Z poslancov si nikto nerobí srandu. Nesnažte sa nás rozoštvávať a stavať proti sebe !!!!!! O rok a pol kandidujte a ukážte nám ako sa to robí budeme sa tešiť.

#18 | 04.05.2009 09:10:03
platitel zvýšených daní
69.72.194.26
Prednosta napísal
Audítor nám potvrdil aj možnosť bez obáv zobrať ešte úver, pretože sme pod plovicou hranice možností čerpania...
Nuž toto je jasný dôkaz toho, že predchádzajúce volebné obdobia sa zdravo hospodárilo s majetkom mesta, inak by nebol takýto záver auditora.
Po preštudovaní záverečného účtu mesta začína byť ale jasno, prečo tá snaha zobrať ďalšie úvery. Ten prvý 20 mil. úver z roku 2007 má zrejme odklad platenia, lebo z neho mesto úhradilo veľmi málo. To nie je celkom férové, zobrať úver a nechať ho splácať do roku 2021 ďalšie tri volebné obdobia. Takéto závažné veci by mali mať legitimitu voličov a ísť cez volebný program.
V roku 2007 boli celkové príjmy mesta 82,6 mil Sk, v roku 2008 to bolo 96,5 mil SK.
Kapitálové výdavky 2007 zhruba 14 mil (s alikvótnou časťou splateného 20 mil úveru),
v roku 2008 to bolo 9.8 mil. V týchto výdavkoch sú ale aj veci, ktré prinesú bezprostredne občanom minimum (napr. programové vybavenie, kopírka, interaktívna tabuľa...) Ak výdavky očitíme od týchto vecí, ostáva pre rok 2007 11 mil Sk a na rok 2008 zhruba 4 mil. Teda v percentách z celkových príjmov:
rok 2007 neočistené kapitálové výdavky: 17%, očistené: 13%
rok 2008 neočistené: 10%, očistené: 4%
Ak sa má primátorov výkon hodnotiť, tak tieto percentá vypovedia viac, ako stav na účte. Je to veľmi slabé. Bez úverov je toto vedenie schopné vybudovať málo, splatenie úverov posúva za hranice svojho volebného obdobia. Za 20 mesiacov im končí mandát, podľa neustálych zmien rozpočtu nemá vedenie mesta a poslanci jasno, čo vlastne chcú.
Zobrať úver na bytovku je ešte väčšie sústo ako 20 mil v roku 2007. Odhadujem, že pre 22 bytov v sociálnom štandarte by to bolo za 40 až 60 mil Sk. Mesto by ich muselo zaplatiť naraz a potom splácať x volebných období. Aký by bol z toho prínos? Nájomníci by mali úver v nájomnom a byty by neboli nikdy ich. Kto by si ich prenajal, keď sa v Ilave už začalo stavať a postavené byty nejdú až tak na odbyt? To už sa medzi poslancami nenájde nikto s trochou sedliackeho rozumu?

#19 | 04.05.2009 11:11:08
Ľubomír Turcer
Ak sa tak zdravo hospodárilo v predchádzajúcich volebných obdobiach vysvetli mi "platiteľ zvýšených daní" PREČO ste nechali občanov IBV Klobušíc chodiť 8 rokov po blate a ničiť si autá? PREČO sme našli , a ešte aj niektoré čiastočne sú, v dezolátnom stave budovy mesta. Zatekali, voda tiekla do elektrorozvodov v DK, neodtekali kanalizácie v škôlke a bývalom OU, a t.ď. a t.ď. Všade hrozný neporiadok. PREČO ste občanom nevybudovali prístupy ku garážam v jame a neopravili Hurbanovu ulicu? PREČO STE NEPODÁVALI ŽIADOSTI O GRANTY, ktoré prinesú mestu zdroje o ktorých sa Vám ani nesvalo??? PREČO SA NEVYSPORIADAVALI POZEMKY, KEĎ TO iišlo zo zákona administratívne celkom jednoducho, ale hľadelo sa len na svoje vlastné záujmy v tomto smere??? PREČO SA NERIEŠILO ZÁSOBOVANIE občanov mesta potravinami ???
NIČ NEROBIŤ NEZNAMENÁ DOBRE HOSPODÁRIŤ!!!
DNES MUDRUJETE A IDE VÁM LEN O JEDNO -DOSTAŤ Z MESTA SÚČASNÉHO PRIMÁTORA a PREDNOSTU. ROZBIŤ ICH JEDNOTU. ŠTVAŤ PROTI NÁM POSLANCOV A INTRIGOVAŤ.
Za to, za čo primátorom v iných mestách bez problémov schvália koncoročnú odmenu ste sa tomu nášmu poďakovali tak, že ste huckali poslancov, aby mu ju nedali. V minulých obdobiach taký problém nebol a budovalo sa podstatne menej!!!!
V dnešnej dobe každý súkromník a aj samosprávy využívajú úvery. Kto to nerobí tak sa nikde nepohne, pretože samosprávy naraz nemajú také zdroje , ale pri rovnomernom rozložení na veľa rokov sa to dá zvládnuť bez ohrozenia fungovania samosprávy.
MESTO MÁ EŠTE REZERVY NA ÚVERY. POTVRDIL TO MÚDREJŠÍ ČLOVEK AKO SME SAMI- náš audítor.
BOJÍTE SA, ŽE BY STE TO PREVZALI KEĎ VAŠICH FAVORITOV ZVOLIA ??? VIETE KOĽKO ÚVEROV SME MY PREVZALI ??? . Je to asi taká mesačná platba ako máme teraz, dokonca myslím že po skončení niektorého by to malo byť aj menej.
Keď sa bral úver na bytovku na Medňanskej to bolo v poriadku však? Teraz je to pre Vás problém, lebo to chce súčasný primátor. Že byty netreba? Kto Vám to povedal? V meste je už dosť pracovných príležitostí na to, aby sa obsadili. A nie všetci majú na kúpu nového bytu. Treba aj malometrážne nájomné byty. Keď ich mohli postaviť v Porube, prečo by nemohli byť v Ilave???
VAŠE PRÍSPEVKY SÚ TAK PRIEHĽADNÉ A ÚČELOVÉ AŽ JE TO SMIEŠNE. Samozrejme máte na to právo, len buďte objektívny ak to vôbec dokážete.
Prednosta

#20 | 04.05.2009 14:32:39
primátor
platiteľ zvýšených daní
bez úverov dokázalo toto mesto, vedenie, zabezpečiť do napr. rekonštrukcie základnej školy cca1,166.666,-EURO z mimorozpočtových prostriedkov mesta, čím odstránilo dlhoročný investičný dlh na škole, okná v zúfalom stave, zateplenie. Podľa odhadov len výmena okien a zateplenie už od nabližšej zimnej vykurovacej sezóny bude prinášať energetické úspory vo výškach v intervale cca 12.000 - 16.000,-EURO.
A nemyslite si, keď som prišiel na mesto prebrali sme od minulého vedenia 3 úvery, 2 vo VÚB s mesačným zaťažením splácania 94.000,-Sk a 52.000,-Sk a úver v Dexii, ktorý ešte trvá s mesačným splátkovým zaťažením vo výške 83.000,-Sk. V minulom volebnom období a časti tohto sa išlo s mesačným zaťažením v sume cca 230.000,-Sk.A nikto ani Vy to nekritizoval a nás neľutoval. Vážený, podstatnú časť prvého roka splácania 20 mil. úveru sme de facto zaplatili z grantu z EIB, ktorý sme získali. Počas nášho volebného obdobia sú vyplatené do nuly 2 úvery z VÚB s mesačnom zaťažení 146.000,-SK, pričom zostáva do konca roka 2010, čiže konca nášho volebného obdobia splácať starý úver z DEXIE vo výške 83.000,-Sk mesačne ekvivalentne v EURO. Mesačné zaťaženie z nového úveru je 117.000,-Sk ekvivalentne v EURO, čiže z hľadiska mesačných a ročných splátok úverov sme podstane nižšie ako v minulom a časti nášho volebného obdobia s tým, že medziročne podstatne rástla výška ročných príjmov mesta, viete, keď nepredáte budovu o 800.000,-Sk lacnejšie ako niekto chcel, keď získate investičný grant takmer 1,000.000,-Sk popri úvere(ktorý niekto nechcel), keď sa dotiahne územný plán a neprídeme o dotáciu 1,800.000,-Sk. keď získame zdroje z eurofondov na školu, keď sme vyinkasovali konečne na účet mesta aj spoločenskú hodnotu drevín za cca 1,400.000,-Sk, ktorú mimochodom prvý vlastník, nadobúdateľ pozemku odpredaného v minulom období nechcel zaplatiť pýtam sa tých čo tu boli a predávali prečo?.., atď., tak je to jednoducho tak. Zajtra na zastupiteľstve budem o tom hovoriť a aj porovnávať s minulosťou.
Okrem iného od februára 2009 2x mesačne po koniec apríla poinformujem o stave finančných prostriedkov na účte mesta. A tie sú vyššie rádovo o milióny, ako keď sme mesto preberali.
Samozrejme poriešila sa celá IBV Klobušice a Zámocká, cesty, dokanalizácia, Moyzesova, garáže Kukučínova, Hurbanova, miniihriská,prebagroval sa potok,vyriešilo sa niekoľko havarijných stavov ako výsledok investičného dlhu z minulosti a pripravujeme nové projekty aj z eurofondov.Ale to sú známe veci. Už som to povedal, nervozita je z toho, že sa robí, a teraz bude vačšia, lebo sa bude porovnávať, hlavne aj s minulým volebným obdobím.Zajtra sa seriózne môžeme baviť aj o ekonomike mesta, financiách, nech sa páči.Náš návrh poslanci môžu a nemusia schváliť, úver nie je na prejedanie, ale investičného charkteru. DK v Iliavke je prejednávaný stále, stav je zlý a Iliavka tiež potrebuje svoje. O potrebe bytovky povie pani poslankyňa Jurenová zo sociálno-bytovej komisie, ak ju poslancom neodporučí prosím, budeme mať menej starostí, a zberný dvor prednosta vysvetlil,ak bude lacnejšie financovať ho neskoršie za 100% vlastných zdrojov prosím.V jeho prípade ide za 400.000,-Sk o cca 8,000.000,-Sk.
Táto debata presne pripomína debatu pred posledným zastupiteľstvom, dokonca aj prispievatelia sú jednej krvnej skupiny.Tak ako vtedy, aj teraz búrka prehrmí a keď to prejde prejde, keď nie..tak sa pôjde podľa záverov MZ, ale argumentovať budeme, našťastie, je to o číslach, tie sa dajú odkonfrontovať, preveriť.
S úrimným poďakovaním za Váš príspevok a prianím príjemného dňa
P.S.:od prvého dňa nástupu do funkcie som tlačený do postavenia, nič neurobiť, len aby nič nebolo, a to aj u časti poslancov, píšem to verejne. Ale ono je..a ešte bude....odosobnime sa a buďme objektívni..a budujme..využívajme šance, príležitosti, mnohé z nich - eurofondy, sa už nezopakujú. Toto mesto a jeho občania si to zaslúžia a je to naša povinnosť, moja a poslancov.

04.05.2009 14:46:07
anaj
193.200.150.125
Primátor napísal
...A zrovnajme to s minulým volebným obdobím. Som pripravený. Má to jednu výhodu, všetky tieto ekonomicko-finačné záležitosti sú čísla, preverené a aj overené, mimo iné auditorom. Tu je každé tvrdenie dokázateľné, a keď je nepravdivé-vyvrátiteľné...
Absolútny súhlas, zverejnite záverečné účty mesta hoci aj za všetky roky predchádzajúceho primátora, nech sa to dá objektívne porovnať a nech je konečne koniec tým nekonečným príspevkom. Prečo ste to vlastne už dávno nespravili?

#22 | 05.05.2009 06:16:58
pzd
69.72.194.26
Primátor, tie svoje výlevy ste tu už písali toľkokrát, že je zbytočné sa tým zaoberať. To kopírujete, alebo vždy píšete ako originál? Zaveste to na net a píšte len odkaz na tie bláboly, lebo v pracovnom čase môžete robiť aj niečo zmysluplnejšie. Rozhodujúci je záverečný účet, nie príspevok na diskusii. Zdá sa, že nechcete rozumieť, takže polopate hlavné body tejto témy:
1. klamete. Na minulom zastupiteľstve ste tvrdili viacero vecí, ktoré sa zdajú byť nepravdivé. Znova: už prišli peniaze z VUC a správy ciest, ktoré ste odsúhlasili pre Lidl?
2. Zle hospodárite. Minimum prostriedkov z rozpočtu ide na všeobecnoprospešné kapitálové výdavky, drvivá väčšina sa minie na správu, zábavu a nedôležité veci. Percentuálne je prepad kapitálov za dva roky značný. Čísla záverečného účtu nepustia.
3. Nemáte predstavu o tom, čo chcete robiť. Neustále meníte rozpočet a manipulujete pri tom poslancami. Zavádzate nezmyslenými údajmi ako napr. stav prostriedkov na účtoch mesta.
4. Zhoršujete rating mesta. Míňate rezervné fondy. Zvyšujete úverové zaťaženie a interpretujete to ako niečo dobré a zdravé. Nemáte pripravené žiadne zmysluplné opatrenia pre prípad radikálneho zníženia výberu podielových daní. (Radšej to ani neskúšajte riešiť ďalším zvýšením miestnych daní...)
5. Podľa zákona o obecnom zriadení je primátor výkonným orgánom. Poslanci niečo rozhodnú a schvália, primátor to vykoná a poslanci to nakoniec skontrolujú. Kedy zanecháte tú svoju pomýlenú filozofiu totalitného aparátčika ktorý musí mať vždy pravdu, nepriatelia ho neustále brzdia v rozvoji mesta a číhajú na jeho funkciu s cieľom uchvátiť ju pre seba a odstaviť ho od koryta? Kedy sa začnete v prvom rade pýtať poslancov, čo by bolo dobré urobiť pre občanov namiesto tých Vašich chaotických nápadov?

#23 | 05.05.2009 07:39:32
primátor
pzd a ostatní, nech sa páči srdečne pozývam už dnes na 15:30 na VZ MZ, odpoviem
adresne verejne, nie skrytý za anonymný pseudonym. V čom klamem?
že nie je škola za 35,000.000,-Sk externých zdrojov do nej? že také
niečo porovnateľné sa v minulom období neuskutočnilo?, že táto
investívia vzhľadom na vlastnícke vzťahy mesta nezhodnotí majetok
mesta? ide o čistú, nenávratnú dotáciu, čiže príjem..ano ešte
nevyúčtovaný, ale už istý.
zo SSC máme už aj písomný prísľub príspevku 50.000,-EURO, poslanci
to vedia, momentálne SSC robí na návrhu zmluv, komunikácia s TSK
áno zatiaľ nepokročila, na druhej strane písal som nekomentujete,
zinkasovali sme cca 1,400.000,-Sk za spoločenskú hodnotu stromov a
vyriešili sme tak maslo niekoho z minulého obdobia.
Vážený kľud, celkový stav účtov mesta k 30.4.2009 je 829.123,-EURO,
toto je dokázateľné, zdroj výpisy z bankových účtov.Ekvivalentne
prerátane konverzným kurzom je to 24,949.137,-Sk. Mesto na začiatku
roka 2007 sme preberali s celkovým stavom na účtoch, sumou
13,899.730,-Sk.Toto je ľahko potvrditeľné alebo vyvrátiteľné, stojím
za svojím, a kľudne tvrďte, že 13 miliónov je viac ako 24 miliónov.
Ostatné dnes popoludní, nech sa páči, bude mi cťou. s prianím
príjemného dňa, Vaše invektívy ma nerozhádžu, skôr motivujú do
ďaľších vecí a projektov

#24 | 05.05.2009 23:18:54
Jana
213.151.217.144
Keby bola takáto diskusia za Čiernika, tak to by bolo sakra iné kafe ...Ale tam radšej každý držal hubu a krok. Nuž, ale terajší primátor ide s kožou na trh z vlastnej iniciatívy. A to tiež nie je jeho plus. Trochu viac diplomacie a viac času na profesionálnu robotu by nebolo na škodu. A nie zaoberať sa žabomyšími vojnami na nete. Verejná diskusia nie je modla a " demokracia" neznamená, že si každý povie, čo chce ... Mne napríklad sa modrá farba páči. Neoáči sa mi " nenormálneružová"

#25 | 10.05.2009 15:22:32
P.Z.
216.198.139.38
Jana ma pravdu,primator sa zbytocne zaobera odpovedami na miestami az idiotske tvrdenia,a len co tym podporuje ludi ktori aj tak nemaju nic seriozne na praci.

#26 | 11.05.2009 08:50:07
jb
76.76.22.249
Pán primátor,
pripájam sa k príspevku od anaj. Nemal by byť žiaden problém Vytvoriť niekde v Dokumentoch (alebo inde) stálu podtému s názvom napr. Ekonomika. Dajte do nej záverečné účty minimálne za roky 2006, 2007, 2008, nech máme nejaké východisko na porovnanie, prípadne ak máte v elektronickej podobe aj staršie. Každý rok po schválení pridávajte ďalšie, nech sú stále dostupné. Zrejme sledujete stavy na účtoch každý mesiac, preto nemôže byť problém zverejňovať celkový stav na účtoch k poslednému dňu mesiaca. Ak máte mesačnú informáciu o výške a splácaní úverov, pridajte aj to. Predpokladám že jeden súbor v Exceli za rok o dvanástich riadkoch nie je až tak veľa práce. Aj záverečné účty nezaberú veľa miesta. Kto chce nech si urobí obraz o tom, kde je pravda. Aspoň bude pokoj od niektorých diskutérov a zlepší sa informovanosť obyvateľov. Nepochybujem, že si stojíte za svojimi slovami. Citát: A zrovnajme to s minulým volebným obdobím. Som pripravený. Má to jednu výhodu, všetky tieto ekonomicko-finačné záležitosti sú čísla... Máte absolútnu pravdu, bez čísiel je to nepresvedčivé mlátenie prázdnej slamy. Ďakujem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára